Чи можна зберегти кабачки до весни?

порадиКабачок - невибаглива культура, що радує садівників рясним врожаєм протягом усього сезону. Плоди мають ніжну консистенцію і приємний смак. Їх можна тушкувати, смажити, відварювати, запікати. Як зберегти кабачки до весни?

Які сорти підходять для зберігання

Як і у більшості садових культур, сорти кабачків поділяють на ранні, середні та пізні. Ранньостиглі різновиди використовують для переробки та в кулінарії, вони не призначені для тривалого зберігання.

Для закладки на зберігання найбільш підходящими є середні та пізні сорти:

Для зберігання підходять кабачки з щільною шкіркою, яка запобігає пошкодженню плода і втрату вологи.

В процесі зберігання овочі дозрівають, після чого їх смак повільно починає погіршуватися. Зазвичай плоди зберігаються в кімнатних умовах до лютого. Заморожені і перероблені плоди зберігаються довше.

Як збирати кабачки

Тривалість зберігання кабачків безпосередньо залежить від правильності і своєчасності їх збору. Плодоношення розтягнуто в часі, слід визначати оптимальний термін збирання врожаю через несприятливі погодні умови і зрілості плодів. 

Культура відноситься до теплолюбних: будь-які заморозки погублять рослину і урожай. Тому збір плодів закінчують до холодів. Підмерзлі кабачки не можна закладати на зберігання: вони стають водянистими, швидко загнивають, погіршується їх смак.кабачок в руці

Перед холодами збирають всі плоди: молочної стиглості і зрілі, а бадилля прибирають. Молоді кабачки використовують в кулінарії найближчим часом, а стиглі готують до закладки на зберігання.

Найбільшою лежкістю володіють плоди:

  • середніх розмірів;
  • рівні, правильно розвинені;
  • з характерним сорту малюнком (забарвленням);
  • без пошкодження комахами, гризунами, хворобами;
  • з не повністю визріли насінням.

Будь-які механічні пошкодження шкірки знижують лежкість овочів. Смак перерослих, великих кабачків погіршується. Вони стають пухкими, а насіння в них можуть прорости. Злегка недозрілі зняті кабачки здатні дозрівати в процесі зберігання.

Обрані для зберігання овочі слід правильно зняти з куща. Не слід викручувати плід: в результаті такого прибирання плодоніжка дробиться, сама рослина може зламатися. Кабачок зрізають гострим ножем, залишаючи довжину плодоніжки близько 5 см.

Зріз на ній - «ворота» для інфекції, тому рекомендується захистити «хвостик» парафіном. Плодоніжка виступить в ролі «індикатора» стану плода - якщо вона почала підгнивати, то овоч слід негайно переробити.

Для збору врожаю вибирають сухий день. Зрізані кабачки протирають від налиплої землі, оцінюють на наявність пошкоджень і гнилі.кабачки в ящику

Зняті кабачки перед закладкою на зберігання можна на добу підсушити під навісом в ящиках. Прибрані у вологу погоду овочі гірше зберігаються, швидко гниють.

Як зберегти кабачки до весни

Щоб зберегти кабачки до наступної весни, необхідно створити оптимальні умови для зберігання.

Плодам для збереження необхідні умови:

  • температура від +1 до +5;
  • вологість повітря до 80%;
  • відсутність сонячного світла.

При більш високій температурі плоди швидко дозрівають, покриваються товстою шкіркою, погіршиться їх консистенція і смак. Поглинути надлишок вологи поруч з кабачками допоможе негашене вапно. Його насипають у відро або ємність: вапно добре вбирає надлишок вологи.

Кожен кабачок краще обернути щільним чистим папером, або використовувати паперові пакети. Не можна складати овочі в поліетиленові пакети: в них плоди недостатньо провітрюються, швидко загнивають. Для зберігання також підійдуть капронові колготки, чисті мішки для овочів і ящики.

Кабачки можна пересипати хвойною тирсою і мохом-сфагнумом. Така засипка збереже потрібну вологість, володіє антибактеріальними властивостями.полиці в погребі

Можна зберігати кабачки без упаковки відразу на полицях. При такому способі зберігання легко оцінити їх стан та відбракувать підгнилі.

Якщо бракованих кабачків занадто багато, їх можна очистити і заморозити. Зручно нарізати їх для заморозки кубиками або кільцями.

Де зберігати кабачки

Відповідні умови для зберігання кабачків можна знайти як в квартирі, так і в приватному будинку. Підійде будь-яке прохолодне, затінене, провітрюване місце. Однак протяги слід виключити: вони сприяють гниттю плодів.

У погребі чи підвалі

Самі підходящі для зберігання кабачків умови - в погребі чи підвалі. Постійна температура трохи вище нуля, оптимальна вологість сприяють хорошій лежкості плодів.

Їх можна розмістити в ящиках, на полицях, підвісити до стелі. Кабачки можна укласти в два шари, якщо прокласти між ними картон. Не слід зберігати кабачки упереміш з іншими овочами: це призведе до їх швидкого псування.

Слід захистити кабачки від мишей і щурів, а приміщення до закладки на зберігання обов'язково знезаразити.

На балконікабачок в холодильнику

В умовах міських квартир кабачки можна зберігати на заскленому балконі або лоджії. Однак температура повинна бути постійною позитивною, навіть в сильні морози. Не можна допускати навіть короткочасного зниження температури до від'ємних значень: плоди в лічені тижні згниють.

Кабачки укладають в мішки або ящики, при необхідності пересипають опилом або обертають папером. Зверху урожай прикривають ковдрою, щоб захистити від сонця і вберегти від морозів.

Інші варіанти зберігання вдома

Кабачки виростають досить великими, тому зберегти в холодильнику можна лише малу частину врожаю. Крім того, в холодильній камері погіршується смак плодів: кабачки не люблять сусідства з іншими овочами. Підвищена вологість в холодильнику, слабке провітрювання призводять до загнивання врожаю в перший же місяць.

Плоди краще розмістити в самих прохолодних місцях: біля балконних дверей, при вході, під ванною. Кабачки зберігають разом з гарбузами: овочам потрібні однакові умови для зберігання.

Навіть при відсутності відповідних умов кабачки в домашніх умовах добре зберігаються до середини зими. Правильно зібрані і закладені на зберігання в підвал, погріб або засклений балкон овочі зберігаються до весни.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!