Чи можна зберегти кабачки до весни?
Кабачок - невибаглива культура, що радує садівників рясним врожаєм протягом усього сезону. Плоди мають ніжну консистенцію і приємний смак. Їх можна тушкувати, смажити, відварювати, запікати. Як зберегти кабачки до весни?
Які сорти підходять для зберігання
Як і у більшості садових культур, сорти кабачків поділяють на ранні, середні та пізні. Ранньостиглі різновиди використовують для переробки та в кулінарії, вони не призначені для тривалого зберігання.
Для закладки на зберігання найбільш підходящими є середні та пізні сорти:
- Грибовський;
- Зебра;
- Скворушка;
- Золотий Цепелін;
- Чорний красень;
- Золотинка;
- Чаклун;
- Аеронавт тощо.
Для зберігання підходять кабачки з щільною шкіркою, яка запобігає пошкодженню плода і втрату вологи.
В процесі зберігання овочі дозрівають, після чого їх смак повільно починає погіршуватися. Зазвичай плоди зберігаються в кімнатних умовах до лютого. Заморожені і перероблені плоди зберігаються довше.
Як збирати кабачки
Тривалість зберігання кабачків безпосередньо залежить від правильності і своєчасності їх збору. Плодоношення розтягнуто в часі, слід визначати оптимальний термін збирання врожаю через несприятливі погодні умови і зрілості плодів.
Культура відноситься до теплолюбних: будь-які заморозки погублять рослину і урожай. Тому збір плодів закінчують до холодів. Підмерзлі кабачки не можна закладати на зберігання: вони стають водянистими, швидко загнивають, погіршується їх смак.
Перед холодами збирають всі плоди: молочної стиглості і зрілі, а бадилля прибирають. Молоді кабачки використовують в кулінарії найближчим часом, а стиглі готують до закладки на зберігання.
Найбільшою лежкістю володіють плоди:
- середніх розмірів;
- рівні, правильно розвинені;
- з характерним сорту малюнком (забарвленням);
- без пошкодження комахами, гризунами, хворобами;
- з не повністю визріли насінням.
Будь-які механічні пошкодження шкірки знижують лежкість овочів. Смак перерослих, великих кабачків погіршується. Вони стають пухкими, а насіння в них можуть прорости. Злегка недозрілі зняті кабачки здатні дозрівати в процесі зберігання.
Обрані для зберігання овочі слід правильно зняти з куща. Не слід викручувати плід: в результаті такого прибирання плодоніжка дробиться, сама рослина може зламатися. Кабачок зрізають гострим ножем, залишаючи довжину плодоніжки близько 5 см.
Зріз на ній - «ворота» для інфекції, тому рекомендується захистити «хвостик» парафіном. Плодоніжка виступить в ролі «індикатора» стану плода - якщо вона почала підгнивати, то овоч слід негайно переробити.
Для збору врожаю вибирають сухий день. Зрізані кабачки протирають від налиплої землі, оцінюють на наявність пошкоджень і гнилі.
Зняті кабачки перед закладкою на зберігання можна на добу підсушити під навісом в ящиках. Прибрані у вологу погоду овочі гірше зберігаються, швидко гниють.
Як зберегти кабачки до весни
Щоб зберегти кабачки до наступної весни, необхідно створити оптимальні умови для зберігання.
Плодам для збереження необхідні умови:
- температура від +1 до +5;
- вологість повітря до 80%;
- відсутність сонячного світла.
При більш високій температурі плоди швидко дозрівають, покриваються товстою шкіркою, погіршиться їх консистенція і смак. Поглинути надлишок вологи поруч з кабачками допоможе негашене вапно. Його насипають у відро або ємність: вапно добре вбирає надлишок вологи.
Кожен кабачок краще обернути щільним чистим папером, або використовувати паперові пакети. Не можна складати овочі в поліетиленові пакети: в них плоди недостатньо провітрюються, швидко загнивають. Для зберігання також підійдуть капронові колготки, чисті мішки для овочів і ящики.
Кабачки можна пересипати хвойною тирсою і мохом-сфагнумом. Така засипка збереже потрібну вологість, володіє антибактеріальними властивостями.
Можна зберігати кабачки без упаковки відразу на полицях. При такому способі зберігання легко оцінити їх стан та відбракувать підгнилі.
Якщо бракованих кабачків занадто багато, їх можна очистити і заморозити. Зручно нарізати їх для заморозки кубиками або кільцями.
Де зберігати кабачки
Відповідні умови для зберігання кабачків можна знайти як в квартирі, так і в приватному будинку. Підійде будь-яке прохолодне, затінене, провітрюване місце. Однак протяги слід виключити: вони сприяють гниттю плодів.
У погребі чи підвалі
Самі підходящі для зберігання кабачків умови - в погребі чи підвалі. Постійна температура трохи вище нуля, оптимальна вологість сприяють хорошій лежкості плодів.
Їх можна розмістити в ящиках, на полицях, підвісити до стелі. Кабачки можна укласти в два шари, якщо прокласти між ними картон. Не слід зберігати кабачки упереміш з іншими овочами: це призведе до їх швидкого псування.
Слід захистити кабачки від мишей і щурів, а приміщення до закладки на зберігання обов'язково знезаразити.
На балконі
В умовах міських квартир кабачки можна зберігати на заскленому балконі або лоджії. Однак температура повинна бути постійною позитивною, навіть в сильні морози. Не можна допускати навіть короткочасного зниження температури до від'ємних значень: плоди в лічені тижні згниють.
Кабачки укладають в мішки або ящики, при необхідності пересипають опилом або обертають папером. Зверху урожай прикривають ковдрою, щоб захистити від сонця і вберегти від морозів.
Інші варіанти зберігання вдома
Кабачки виростають досить великими, тому зберегти в холодильнику можна лише малу частину врожаю. Крім того, в холодильній камері погіршується смак плодів: кабачки не люблять сусідства з іншими овочами. Підвищена вологість в холодильнику, слабке провітрювання призводять до загнивання врожаю в перший же місяць.
Плоди краще розмістити в самих прохолодних місцях: біля балконних дверей, при вході, під ванною. Кабачки зберігають разом з гарбузами: овочам потрібні однакові умови для зберігання.
Навіть при відсутності відповідних умов кабачки в домашніх умовах добре зберігаються до середини зими. Правильно зібрані і закладені на зберігання в підвал, погріб або засклений балкон овочі зберігаються до весни.