Чорниця: посадка, догляд і розмноження
Лісові ягоди мають особливу користь - їх використовують для профілактики і лікування ряду хвороб, застосовують в косметології та кулінарії. Найпопулярнішою «лісовою» культурою є лохина. Завдяки роботі селекціонерів кущі з успіхом ростуть в саду. Як правильно посадити чорницю і доглядати за нею?
Як посадити лохину
Вірно підібране місце для чорниці - запорука її плодоношення. Неправильне розташування може стати причиною відмови від плодоношення і загибелі рослини.
Підбір місця
Деякі садівники помилково вважають лохину болотною ягодою, тому висаджують рослини в самому сирому і тінистому місці на ділянці. Кущі слабшають в таких умовах і гинуть від кореневої гнилі в перший же сезон.
Для чорниці підійдуть кислі грунти з близьким розташуванням грунтових вод. Бажано розташувати чорницю з в місці де є притінення в полуденний час, але не можна вибирати самі тінисті місця: з північної сторони будівель, під деревами зі щільною кроною.
Терміни посадки
Осінь - найкраща пора для посадки чорниці. Кущі краще приживаються у вологу, прохолодну погоду без надлишку сонця. Рослини вже не витрачають сили на нарощування вегетативної маси, цвітіння або плодоношення, а віддають їх на нарощування кореневої системи.
Для посадки вибирають будь-який похмурий день в кінці вересня - жовтні. До зими чорниця встигне прижитися на новому місці, а з весни почне активно зростати.
Весняна посадка менш бажана: рослину необхідно буде регулярно поливати. Недолік вологи негативно позначиться на розвиток коренів.
Схема посадки
Лохина потребує достатньо освітлення і зволоження, тому при висадці кущів обов'язково дотримуються схеми посадки.
Висаджувати кущі можна двома способами:
- В один ряд. Між кущами залишають не менше 0,6-0,7 м. З таким інтервалом легше доглядати за рослинами.
Чорниця вільно провітрюється, висвітлюється з усіх боків: це знижує захворюваність грибковими інфекціями і шкідниками.
- У два ряди. Між кущами залишають близько 0,6 м, а між рядами - близько 1 м. Кущі слід висаджувати в шаховому порядку.
Якщо планується засадити чорницею велику площу, то між рядами залишають до 1,5 м.
Порядок посадки
Важливо дотримуватися порядку посадки куща, щоб рослина легше пережила посадку.
Порядок висадки чорниці:
- Підготовка посадкових ям великого розміру. Якщо грунт на ділянці не підходить за складом для культури, то її замінюють на суміш торфу, річкового піску і родючого грунту. Для цього розмір посадкової ями повинен становити не менше 1 м в діаметрі і 0,5 м в глибину. Викопують яму і замінюють в ній грунт за місяць до посадки рослин.
- Саджанець встановлюють на місце, зберігаючи колишній рівень заглиблення.
- Заповнюють яму родючим субстратом і поливають чорницю. Грунт під нею мульчують.
Слід регулярно стежити за вологістю ґрунту. Якщо верхній шар починає підсихати, слід вилити під кущ 5 л води.
Догляд за лохиною
Правильно посаджену чорницю слід забезпечити грамотним доглядом. В такому випадку рослини будуть щорічно плодоносити, менше будуть схильні до хвороб і шкідників.
Полив
Рослини надають перевагу завжди зволоженій землі, проте полив не повинен бути надто рясним. У посушливі дні чорницю поливають 3-4 рази на тиждень, помірно, намагаючись не допустити перезволоження грунту. Для підкислення грунту в воду додають невелику кількість оцту або лимонної кислоти.
Щоб зменшити випаровування вологи, грунт під кущами рекомендується мульчувати. Підійде подрібнена соснова кора, верховий торф, мох, деревна тріска.
Підживлення
Чорниця добре відгукується на підживлення: органічні і мінеральні. Органіку (компост) вносять щорічно навесні, до 3 кг на кв.м.
Крім того, протягом року вносять мінеральні склади:
- суперфосфат;
- калімаг;
- спеціальні добрива для чорниці - Біопон, Майстер, Флоровіт.
До складу добрив для чорниці входять всі необхідні елементи, що забезпечують активне зростання і гармонійний розвиток кущів.
Їх вносять до трьох разів за сезон:
- ранньою весною;
- на початку літа;
- після плодоношення.
При своєчасному внесенні добрив, рослини забезпечені поживними елементами на кожному етапі зростання. Про нестачу живлення може свідчити слабке зростання рослин, їх недостатнє плодоношення, зменшення ягід та їх осипання.
Обрізка
Молоді кущі чорниці не потребують обрізки. Навесні можна лише обрізати сухі та зламані гілки. Однак вже з 3 років після посадки обрізка стає регулярною. При обрізки старих гілок кущ омолоджується, його врожайність підвищується.
Кращий час для обрізки дорослих рослин - весна, після встановлення остаточного тепла. Закінчити захід слід до початку цвітіння чорниці: так рослини збережуть сили для рясного плодоношення.
На рослинах залишають 6-8 плодоносних пагонів, інші, загущаючі, слід видаляти. Це дозволяє нормувати плодоношення, отримувати великі ягоди.
Розмноження чорниці
Сорт чорниці, який сподобався, неодмінно хочеться розмножити, щоб розширити посадки. Розмножити культуру можна двома способами: насінням і живцями.
Насіння
Отримати рослини з насіння не складно, для цього необхідно відокремити їх від м'якоті і підсушити. Однак сіянці не зберігає сортових ознак материнського куща. Передбачити їх врожайність та параметри куща складно.
Насіння сіють в рихлий, родючий грунт. Сходи з'являються через кілька тижнів, на початковому етапі повільно ростуть. Тому на першу зимівлю рослини краще залишити в домашніх умовах, а навесні посадити їх у відкритий грунт.
Розподіл куща
Дорослий кущ чорниці можна розмножити діленням в першій половині осені. Материнську рослина ділять на необхідну кількість частин так, щоб на кожному залишилося по кілька бруньок.
Саджанці розсаджують на постійне місце. Вони добре приживаються, рано вступають в плодоношення, зберігають всі сортові ознаки.
Живцювання
Простий спосіб отримання безліч рослин зі збереженням сорту - живцювання. З середини літа до початку осені заготовляють живці: їх довжина повинна складати 5-7 см. Листя з нижньої частини пагону видаляють. Укорінюють живці в пухкому, знезараженому грунті. Коріння наросте через 1-1,5 місяці.
Виростити садову чорницю на дачній ділянці нескладно. Рослини добре відгукуються на правильний догляд, радують рясним врожаєм смачних і корисних ягід. Їх можна використовувати для приготування зимових заготовок або про запас заморозити, щоб забезпечити себе вітамінами до наступного сезону.