Чудові заготовки з апельсинів на зиму

рецептАпельсин - один з найбільш «життєрадісних» фруктів. Його яскравий колір і насичений аромат неодмінно піднімуть настрій, а освіжаючий, солодкий смак зроблять заготовку святковою. Зберігати свіжі плоди можна протягом 1-2 тижнів при кімнатній температурі. А як заготовити помаранчевий цитрус на зиму?

Які апельсини вибрати для заготовок

Для домашніх заготовок придатний не кожен апельсин: лежані, підгнилі, зелені плоди - не найкращий варіант для консервування.

При виборі свіжих, соковитих плодів звертають увагу на:

  • Час збору. Сезон збору апельсинів доводиться на зимові місяці і початок весни. Плоди, що надходять у продаж раніше терміну, зібрані незрілими, а тому - менш корисні і смачні.
  • Аромат. Стиглі апельсини повинні мати сильно виражений, характерний аромат.апельсини в корзині
  • Вага. Соковитий, стиглий плід повинен бути важким. Якщо він легкий, то такий плід краще не брати, він залежаний, сухий.
  • Шкірку. Її колір повинен варіюватися від оранжево-жовтого до яскраво-оранжевого в залежності від сорту. Зелені плями говорять про нестиглість фрукта і його низькі смакові якості. Шкірка повинна бути щільною, глянцевою, гладкою, без зайвих горбів. Не повинно бути на ній і плям: коричневі і чорні - ознака хвороб.
  • «Пупочек». Якщо на зворотній від плодоніжки стороні розташовується невелика виїмка з горбком, то такі плоди дуже солодкі і соковиті.

Слід враховувати, що недозрілі апельсини в кімнатних умовах не дозріють, не стануть більш солодкими. Для кислих плодів знадобиться більше цукру: це слід враховувати при заготівлі фруктів.

Як заготовити апельсини на зиму

Заготовки із апельсинів не тільки смачні, але і корисні. У них містяться вітаміни С, А, Е, групи В. Багаті вони калієм, кальцієм, фосфором і іншими елементами. Однак при довгій тепловій обробці користь плодів знижується.

Компот з апельсинів і абрикосів

Компот з абрикосів і апельсинів має яскравий, насичений аромат і дуже ніжний, гармонійний за смаком. Він освіжає, втамовує спрагу, прекрасно підійде для святкового столу.

Для його приготування знадобиться:компот в банке

  • 0,5 кг абрикосових плодів;
  • 1 апельсин;
  • 0,2 кг цукру.

Порядок приготування компоту покроково:

  1. Абрикоси промивають, поділяють на половинки і видаляють кісточки. Апельсин миють, нарізають гарними кусочками. Щоб позбутися від гіркуватості промиті цитрусові фрукти обдають окропом.
  2. У промиті і стерилізовані банки укладають плоди, заповнюючи ємність на третину.
  3. Варять сироп: для цього на 2 л води додають 200 г цукру і доводять до кипіння.
  4. Гарячою рідиною заливають плоди, залишають на півгодини-годину для настоювання.
  5. Зливають рідину в каструлю і знову доводять до кипіння.
  6. Киплячим сиропом повторно заливають фрукти і закочують.

Одноразове кип'ятіння сиропу може бути недостатнім, особливо, якщо абрикоси великі. Після дворазової заливки компот забарвлюється в більш яскравий колір, набуває насичений смак і аромат.

Цитрусовий конфітюр з ананасом

Цитрусовий конфітюр володіє чудовим ароматом і багатим тропічним смаком. Його можна використовувати як самостійний десерт, додавати в якості начинки у випічку, до морозива, млинців і оладок.

Для приготування необхідні:варення в банці

  • 2 апельсина;
  • 1 грейпфрут;
  • 1 лимон або лайм;
  • 1 ананас;
  • 1 кг цукру.

Рецепт цитрусового конфітюру з ананасами:

  1. Цитруси промивають, знімають з них шкірку і очищають її від білої внутрішньої частини. Шкірку нарізають тонкими смужками або квадратами, а м'якоть - маленькими шматочками.
  2. Шкірку і м'якоть укладають в каструлю і заливають водою, залишають для настоювання на ніч.
  3. Через 8 годин очищають ананас, нарізають його шматочками і додають до цитрусів.
  4. Доводять суміш до кипіння і уварюють протягом 40-50 хвилин до розм'якшення шкірки.
  5. Далі всипають цукор в пропорції 1 до 1. Знову доводять суміш до кипіння, щоб розчинити цукор. При бажанні можна додати 50 мл лимонного соку.
  6. Варити фруктову масу ще 40 хвилин до загустіння маси.
  7. Розкласти конфітюр по чистим банкам і закатати.

Цитрусовий конфітюр слід зберігати в прохолодному місці, далеко від сонячних променів.

Варення із апельсинових кірок «Завитки» варення із шкірок апельсинів

Перевага апельсинів - в можливості їх повного використання, в хід піде навіть кірка. Вона надає заготівлі пряну нотку.

Інгредієнти:

  • 3-5 апельсинів;
  • 0,3 л води;
  • 0,3 кг цукру;
  • 50 мл лимонного соку.

Процес приготування варення з апельсинових кірок:

  1. Апельсини промивають, обдають окропом для усунення гіркоти. Розрізають на четвертини, виймають м'якоть.
  2. Частину, що залишилася шкірку нарізають на смужки приблизно рівного розміру. По можливості з кірки знімають білу внутрішню частину.
  3. Кірку укладають в миску, заливають водою і залишають вимочувати на 2-3 дня. Воду змінюють двічі на добу.
  4. Підготовлені смужки закручують спіралькою і нанизують на зубочистки або нитку.
  5. Утворені завитки бланшують тричі по 10-15 хв, щоразу змінюючи воду.
  6. Далі готують сироп з цукру і води, доводять до кипіння, додають лимонний сік і занурюють в рідину завитки. Уварюють масу протягом півгодини.
  7. На останньому етапі завитки знімають з нитки або зубочисток, укладають в чисті банки і заливають гарячим сиропом.

Процес приготування досить складний, проте гарні, яскраві завитки неодмінно сподобаються дорослим і дітям.

Варення з кабачків і апельсинів варення в піалі

Надлишки кабачків можна використовувати для приготування ніжного варення. Завдяки м'якості овоч практично не відчувається в заготівлі, але надає їй незвичайну консистенцію і смак.

Інгредієнти:

  • 2 кабачка;
  • 6 апельсинів;
  • 1,5 кг цукру;
  • 50 мл лимонного соку.

Порядок приготування:

  1. Овоч промивають, очищають від шкірки і серцевини, натирають на тертці. Отриману масу засипають цукром і залишають на ніч.
  2. Вранці кабачки доводять до кипіння і залишають остуджувати.
  3. Апельсини промивають, нарізають шматочками і прокручують через м'ясорубку разом з шкіркою, але без кісточок.
  4. Додають фрукти до овочів і перемішують, знову кип'ятять і дають охолонути 3-4 години.
  5. Додають в масу лимонний сік і знову доводять до кипіння.
  6. Гаряче варення розкладають по банках і закочують.

Варення з кабачків і апельсинів має ніжний, приємний смак, приємний аромат.

Апельсини можна використовувати в різних заготовках. Поєднуються вони з будь-якими фруктами, гарні самі по собі. Можна зустріти і незвичайні варіанти - варення або компоти з кабачком або гарбузом і апельсинами. Краще приготувати різні заготовки: взимку всі вони будуть корисними, неодмінно нагадають про спекотне літо.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!