Догляд за капустою після висадки у відкритий грунт

порадиВирощування міцної, здорової розсади - лише перший крок до отримання великих, щільних качанів капусти. З приходом остаточного тепла молоді рослини висаджують у відкритий грунт. Уже через кілька днів вони приживуться і почнуть рости. Як доглядати за капустою після висадки?

Основи поливу

Капуста - вологолюбна культура, для росту і зав'язування качанів вона потребує велику кількість вологи. Поливають її у вечірній час. За ніч рослина встигає насититися водою.

Частота поливів залежить від фази розвитку капусти:лійка

  1. Після висадки розсади поливають кожні 3-4 дні. Поливи рясні, не менше 3 л під кожен корінь.
  2. До моменту зав'язування качана частоту зрошень збільшують до разу на 2 дні. Через брак вологи набір маси буде повільним, качан не набирає повної врожайності.
  3. За тиждень до збору качанів поливи припиняють.

Головна умова поливів капусти - періодичність. Якщо в посушливі періоди поливів не було, а потім рослини отримують велику кількість вологи, качани розтріскуються. Такий урожай не придатний для зберігання.

Прополка

Після висадки розсади капусти у відкритий грунт слід подбати про знищення бур'янів на грядці. Молоді рослини мають слабку кореневу систему. Швидко розвиваються бур`яни можуть затінити капусту, конкурувати з нею за поживні речовини і вологу.

Це гальмує зростання культури, тому в перші тижні після посадки важливо вчасно видаляти всі бур'яни. Коли капуста зміцніє, її листя розростаються і закриють грунт навколо рослини. В таких умовах бур'яни капусті не страшні: їм не достатньо світла для росту.

Розпушування і мульчуваннягрядка капусти

Розпушування необхідне, щоб підвищити активність ґрунтових мікроорганізмів, зруйнувати щільну ґрунтову кірку. Вона перешкоджає газообміну, сприяє загнивання коренів.

Тому розпушування проводять 1 раз в 1-2 тижні. Виконують роботи тільки по вологому грунту. Сухий грунт більш щільний, розбивається на грудки, може травмувати коріння капусти.

Розпушування проводять на глибину близько 5 см. Близько до стебла грунт не чіпають, щоб не пошкодити коріння яке знаходяться на поверхні.

Оскільки капуста любить вологий грунт, можна знизити випаровування вологи за допомогою мульчування. Землю на капустяній грядці вкривають будь-яким органічним матеріалом - залежаним опилом, скошеною травою або соломою. Товщина шару не повинна бути менше 10 см.

Завдяки мульчування:

  • грунт під капустою довше залишається вологим;
  • збільшується активність ґрунтових мікроорганізмів, дощових черв'яків;
  • знижується частота поливів і розпушування;
  • рослини не страждають від пересихання верхнього шару землі.

Шар мульчі необхідно періодично оновлювати, додавати нової органіки.

Підживленнядобриво в руці

Для набору великого качана, його визрівання, капуста потребує достатку живильних речовин. Рослина швидко виснажує грунт, споживаючи калій і азот.

Після висадки розсади в грунт підгодовувати капусту не потрібно. Молодим рослинам достатньо тих речовин, що були внесені навесні при перекопуванні.

Далі підживлення вносять за схемою:

  • Через два тижні після висадки рослин додають азотсодержащие склади. Можна підгодувати її водним розчином карбаміду, рідким коров'яком або настоєм курячого посліду.
  • В середині червня для зав'язування качана додають фосфор і калій. Монофосфат калію, суперфосфат або сірчанокислий калій розчиняють у воді або вносять в грунт під час розпушування.
  • На початку липня можна провести обприскування капусти по листу, використовуючи слабоконцентрірованних розчини комплексних мінеральних добрив. Вони підтримують розвиток рослини, наростання його кореневої.
  • Ближче до кінця липня-початку серпня вносять нітрофоску при поливі під корінь. Добриво необхідно для набору маси качана, його щільності, запобігання розтріскування.

Не слід перегодовувати капусту, це призведе до нерівномірного її розвитку, а в качанах можуть накопичуватися шкідливі сполуки.

Підгортання

Особливістю агротехніки капусти є необхідність підгортання рослин.граблі в руці

Проводять підгортання тричі за сезон:

  • В середині червня. Перше підгортання сприяє потовщення стебла, його швидкому зростанню.
  • В середині липня. Друге підгортання стимулює утворення качана і наростання кореневої системи.
  • В середині серпня. Третє підгортання необхідно для набору маси качана.

Проводити роботи слід в суху, але не жарку погоду. Земля під час підгортання повинна бути злегка вологою. Сухий грунт гірше піддається обробці, а сира неодмінно прилипне до підгортальника.

Висота підгортання залежить від розмірів рослини, може становити від 15 до 30 см. Чим вище витягнулася розсада, тим вище роблять пагорб навколо стебла.

Підгортання можна поєднувати з видаленням нижніх листя. Не варто видаляти всі листові пластини, що не належать до качану. Вони не менш необхідні рослині, оскільки активно беруть участь у фотосинтезі.

Забирають лише самі нижні листки, які підсихають, підгнивають або змінюють колір. Видалення здорового великого листя призведе до відтягування дозрівання качана.

Захист від хвороб і шкідників

Капустяні листи - ласий шматочок для багатьох шкідників. Поява дірок в листі є ознакою нападу комах.

Серед них:листя капусти в дирках

  • хрестоцвіті блішки;
  • дротяники;
  • тля;
  • різні види гусениць;
  • слимаки.

Позбутися від них можна за допомогою ефективних засобів - інсектицидів Актеллік, Актара, Енжіо тощо. Однак якщо термін збирання врожаю вже близько, перевагу віддають народних засобів на основі пахучих рослин або біологічним препаратам, наприклад, Фітоверм. Вони мають нетривалий ефект дії, повністю безпечні для людини.

Вберегти капусту від гусениць можна, якщо вкрити посадки тонким нетканим матеріалом.

Капуста може піддаватися грибковим захворювання через загущенности посадок, вологої погоди. При появі ознак хвороби слід провести обробку фунгіцидами Фундазол, Хорус або іншими. Не менш ефективним є біологічний препарат Фітоспорін, що виготовляється на основі бактерій.

Догляд за капустою після висадки повинен здійснюватися суворо за правилами. Тільки в цьому випадку садівник зможе отримати товарні качани. Серйозні помилки в агротехніці приведуть до відмови від зав'язування капусти, її розтріскування або погіршення смакових характеристик.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!