Домашні заготовки з редису

рецептиПерший весняний овоч - джерело вітамінів, так необхідний організму після зими. Його використовують для свіжих салатів і закусок. Однак якщо коренеплід був посаджений в надлишку, урожай можна використовувати для зимових заготовок. Які рецепти домашніх заготовок з редису користуються популярністю у садівників?

Підготовка інгредієнтів

Надлишок врожаю редиски можна сміливо використовувати для зимових заготовок. Коренеплоди не повинні бути перезрілими, порожніми або, навпаки, занадто твердими.

Овоч має бути пружним, без слідів гнилі, плям, пошкоджень. Саме від смаку і щільності редису буде залежати кінцевий результат. Якщо гірчить коренеплід, буде гірчити і заготівля.

Перед початком заготовки слід правильно підготувати коренеплоди. Їх очищають, видаляють тонкі всмоктувальні корінці і основний стрижневий корінь. Зрізають зелень «з п'ятою».

Очищені коренеплоди бажано замочити на 1-2 години в холодній воді, після чого їх просушують. 

Зимові заготовки з редисуредис в руці

Варіантів зимових заготовок з редису безліч. Можна додавати в наведені нижче рецепти свої улюблені приправи і зелень. Заготовлений редис буде яскравим нагадуванням про весняний врожаї.

Редис відноситься до низькокалорійним, дієтичних продуктів, тому поправитися від заготовок не вийде.

Консервація редису на зиму

Консервований редис - найяскравіша закуска на святковому столі. Він хороший до обіду і до вечері, можна взяти з собою баночку до шашлику або грилю.

Традиційний рецепт заготовки передбачає обмежену кількість інгредієнтів:

  • 1 кг коренеплоду;
  • пучок кропу (або іншої зелені за смаком);
  • 5 зубчиків часнику;
  • 4-6 горошків чорного перцю;
  • 2 ст.л. оцту 9%;
  • 2 ст.л. солі;
  • 2 шт. лаврові листки.порізаний редис

Банки попередньо промивають господарським милом, стерилізують в духовці, мікрохвильовій печі або над парою. Кришки кип'ятять протягом пари хвилин.

Кільцями нарізають очищений редис і часник. Складають продукти в банку шарами, чергуючи редис, часник і зелень.

Готують розсіл. На літр окропу додають лавровий лист, сіль і перець, після виключення влити оцет. Залити банки з овочами і зеленню отриманим розсолом, відразу закатати кришками і укутати на добу.

Редис на зиму по-корейськи

Корейські заготовки відрізняються гоструватим смаком. Вони припадуть до смаку любителям пряних страв, будуть гарні до гарнірів з картоплі і овочів, м'ясних страв. 

Для заготівлі необхідні:

  • 0,5 кг коренеплодів;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 1 стручок гострого перцю;
  • 20-25 г зелені кінзи (коріандру);
  • 2-3 солодких перцю;редис на дошці
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1,5 ч.л. насіння коріандру;
  • 10 г цукру;
  • 7-8 г морської солі;
  • 15 мл рисового оцту.

Овочі очищають, акуратно нарізають тонкою соломкою. Подрібнений редис мнуть руками до виділення соку, відкидають його на друшляк.

Насіння коріандру обсмажити протягом декількох хвилин на сковороді, розтерти в порошок. Часник, перець чилі і кинзу подрібнити. Можна додати інші пряні трави на свій смак.

Всі інгредієнти помістити в ємність і добре перемішати. Додати цукор, сіль і оцет, розкласти по банках і закатати.

Редис по-корейськи з морквою

Коренеплоди, заготовлені за цим рецептом, можна вживати в їжу відразу, або розкласти їх по банкам для зберігання на зиму. Яскрава закуска припаде до смаку всім: її аромат дуже насичений, а легка гострота і пряність підійдуть до м'яса і гарнірів.

Складові:

  • 1 кг моркви;салат в мисці
  • 0,5 кг редису;
  • 1 головка часнику;
  • 3 ст.л. кунжуту;
  • 1 ст.л. цукру;
  • 1 ст.л. солі;
  • 1 ст.л. гострого меленого перцю;
  • 0,5 ст.л. чорного меленого перцю;
  • 0,5 ст. рослинної олії;
  • 3 ст.л. оцту 9%;
  • 1 ч.л. «корейської» приправи для моркви.

Підготовлені і очищені коренеплоди нарізають кільцями або соломкою. Моркву натирають на спеціальній тертці.

Обидва продукти змішують у великій ємності, додають прянощі, сіль, цукор. Ретельно перемішують і залишають до появи соку. Салат настоюється не менше півгодини. Чим довше він стоїть, тим яскравіше і більш насиченим стає його смак.

Салат розкладають по банках і стерилізують їх з нещільно закритими кришками не менше півгодини на середньому вогні. Далі їх загортають в ковдру або плед і залишають на добу.

Засолка редису з бадиллямредис в банках

Засолений редис має приємний смак, з хрусткою консистенцією і насиченим ароматом. Заготовлений коренеплід виступить в якості самостійної закуски, підійде до м'ясних, овочевих страв.

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг коренеплодів з бадиллям;
  • 1-3 пучка зеленої цибулі;
  • гострий перець за смаком;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 300-500 г солі.

Редис ретельно промивають, видаляють корінці і пожовкле бадилля. Особливо великі коренеплоди розрізають товстими кільцями або на половини-четвертини.

Часник очищають від лушпиння, у гострого перцю видаляють насіння. Обидва продукти пропускають через м'ясорубку або подрібнюють ножем. Цибулю нарізають будь-яким способом.

Викладають все підготовлені інгредієнти в ємність, додають сіль і ретельно змішують. Через півгодини продукт можна розкладати по банках, закручують.

Вживати засолений редис можна вже через 3-4 дні. Він довгий час зберігає свої смакові якості.

Зберігання заготовок редис в банці

Щоб заготовки, зроблені за наведеними вище рецептами, довше зберігали свій зовнішній вигляд і смак, їх слід правильно зберігати. Температура в місці зберігання повинна бути в межах + 1 ... + 10 градусів.

Місце має бути темним, потрапляння прямих сонячних променів має бути виключено. Попадання світла або високі температури різко зменшують термін зберігання заготовок. Місце має добре провітрюватися.

Зберігати заготовки з редису можна:

  • в холодильнику;
  • у підвалі;
  • в погребі;
  • в коморі.

Для цілей зберігання можна використовувати балкони і лоджії, якщо є можливість підтримувати задану температуру.

Заготовленим за рецептами редискою можна ласувати протягом всієї зими. Такі заготовки не тільки смачні, але і корисні: вони зберігають ряд вітамінів і мінералів. Зберігають їх у темному, прохолодному місці, далеко від сонця і опалювальних приладів.

Товари зі статті

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід