Довгострокове зберігання яблук і груш в домашніх умовах
Достигають літні яблука і груші садівники не встигають переробляти: плодів часто дуже багато. Поласувати власним урожаєм хочеться і взимку, адже власні плоди найбільш корисні і смачні. Які хитрощі допоможуть в домашніх умовах надовго зберегти яблука і груші?
Як і коли збирати врожай
Для довгострокового зберігання підходять осінні і зимові сорти. Їх плоди мають найбільшу лежкістю, добре переносять тривале транспортування, мають щільну структуру і шкірку. Літні сорти плодових культур не придатні для тривалого зберігання, швидко псуються.
Збір плодів необхідно проводити своєчасно і правильно, адже від цього буде повністю залежати подальша лежкість яблук і груш. Вони повинні досягти зрілості.
Хороші результати дає попереднє обприскування дерев фунгіцидними препаратами:
- Хорус;
- Мерпан;
- Скор;
- Триходермін;
- Фітоспорін і ін.
Препаратами на біологічній основі обробляти сад можна за кілька днів до збору врожаю, потужними хімічними засобами - за 3-4 тижні.
Визначити підходяще для прибирання час можна по характерному забарвленню плодів, властивому конкретному сорту, або досвідченим шляхом. Якщо після натискання на плоді залишається вм'ятина, то настала пора збору врожаю.
Збирати груші і яблука потрібно за правилами:
- Збір проводять в тканинних рукавичках, щоб не пошкодити шкірку плодів - їх головний природний захист. Будь-яка «ранка» на яблуках і грушах стане «воротами» для різних грибків. Такі плоди швидко зіпсуються.
- Не слід зчищати з яблук і груш наліт, він виступає в ролі захисту, запобігає ураженню плодів грибками. Обов'язково залишають плодоніжку: з нею збереження врожаю вище.
- Для закладки на зберігання підходять тільки зібрані з дерева плоди. Їх знімають поступово, від нижніх гілок до верхніх. Так знижується ймовірність випадкового падіння плодів з гілок.
- Найкраще проводити збір до обіду, коли ще переважає ранкова прохолода. Нагріті яскравим сонцем плоди зберігаються гірше. Зібраний урожай відразу переносять в підвал або інше прохолодне, захищене від сонця місце.
- До закладки на зберігання яблука і груші обов'язково перебирають, відбраковують пошкоджені, пом'яті, потріскані плоди. Необхідне також сортування: дрібні, середні і великі яблука і груші зберігають окремо.
Не підходять для зберігання груші і яблука:
- падалиця;
- літні сорти;
- пошкоджені шкідниками або хворобами;
- биті градом;
- які мають пошкодження шкірки, вм'ятини.
Зібрані в сиру погоду плоди обов'язково підсушують. Якщо рік видався вологим, дощовим, то яблука і груші будуть зберігатися гірше.
Для збільшення терміну зберігання плоди можна обробити підручними засобами: гліцерином, бджолиним воском, саліциловою кислотою, прополісом. Такий захист запобіжить втрати плодом вологи, вбереже від грибків і бактерій.
Перебрані і відсортовані плоди можна закладати на зберігання відповідним способом.
Як зберігати яблука в домашніх умовах
Зберегти яблука на зиму вдома досить просто, є кілька надійних способів. Температура зберігання повинна бути максимально близькою до 0 градусів.
В умовах міської квартири яблука зберігають в холодильнику або на заскленому балконі. Плоди укладають по 1-2 кг в поліетиленові пакети без отворів і прибирають на зберігання.
На балконі або лоджії яблука зберігають в пакетах або в ящиках. Дерев'яну тару попередньо дезінфікують, застеляють папером. Для підтримки вологості тару з яблуками можна засипати опилом листяних порід дерев, мохом-сфагнумом, гречаним лушпинням. Засипка також запобіжить поширення грибка.
Укладати плоди в ящики слід в одну сторону. Плодоніжки у яблук і груш повинні розташовуватися так, щоб не пошкодити сусідні плоди. Направляють плодоніжки вбік (при укладанні шаховим способом) або убік.
Якщо для зберігання є підвал або льох - плоди легко зберігаються до весни. Без доступу світла, при постійній вологості і температурі яблука зберігаються практично без втрат. Зберігати плоди можна як в ящиках, так і в пакетах.
Зберегти яблука до весни можна навіть в саду. Для цього викопують яму глибиною до півметра, укладають на дно лапник. Зверху укладають яблука в пакетах або ящиках з пересипанням опилом. З усіх боків їх обкладають ялиновим гіллям, щоб вберегти плоди від мишей. Потім яма засипається землею.
Як зберігати груші в домашніх умовах
Найбільш підходяще місце в квартирі для зберігання груш - засклений балкон або лоджія. Плоди загортають у папір і укладають в дерев'яні або пластикові ящики.
Для зберігання груш можна використовувати холодильник: в нижній відсік для овочів поміщають фрукти, укладені в пакет. Обов'язково проробляють в ньому отвори для вентиляції.
Зберегти груші взимку в домашніх умовах складно, кращий спосіб - в погребі в ящиках. Попередньо знезараженні ящики прокладають чистим папером. На нього викладають груші: можна загорнути кожен плід в папір окремо або укласти їх в два шари з обов'язковим поділом їх папером.
Груші гірше зберігаються в зимовий період, вони більш ніжні і вимогливі до умов зберігання:
- Їм необхідний суворий температурний режим - близько 0 градусів, в іншому випадку плоди швидко дозріють і зіпсуються (при високих температурах) або підмерзнуть (при низьких).
- Важлива і вологість: вона повинна бути в межах 85-95%. Якщо показник нижче 85%, то груші дрябнуть, стають сухими, несочнимі. При зайвої вологості плоди гниють.
- Повна темрява - необхідна умова збереження груш. Якщо в приміщенні для зберігання є вікна - їх краще завісити. Можна накрити ящики з грушами щільною тканиною.
- Груші зберігають окремо від овочів, щоб не погіршились їх смакові якості.
Правильно зібрані і підготовлені до зберігання яблука і груші зберігаються від 3 до 7-8 місяців. Їх слід регулярно оглядати плоди, своєчасно видаляти підгнилі. Гниль швидко поширюється з гнилих плодів на здорові, навіть одне загните яблуко або груша можуть призвести до псування всього врожаю.