Гарбуз - король осені

В осінньо-зимовий період так радує своїми яскравими фарбами гарбуз. Недарма його називають — король осені. Восени можна купити гарбуза різних форм і розмірів. Овоч цей дуже популярний, смачний і корисний. Які існують різновиди й сорти гарбузів, які страви можна приготувати з гарбуза?

Різновиди та сорти гарбузів

З точки зору ботаніки гарбузи поділяють на такі типи:

  • Гарбуз великоплідний. Відрізняється великим розміром плодів, вага яких може досягати 20-50 кг, а при сприятливих умовах і 100 кг. Цукристість деяких сортів може досягати 15%. Стебло і плодоніжка у цих рослин округлі, листя ниркоподібні або згладжені п'ятикутні. Насіння у них білого або коричневого кольору. Великоплідні гарбузи добре переносять зниження температур і гарно зберігаються у квартирних умовах. Сорти: Лікувальний, Волзька сіра, Руж віф де тамп, Цукерка.
  • Гарбуз твердошкірий. Дозрілі плоди мають товсту задерев'янілу шкірку. До цього виду відносяться і кабачки, патисони. Твердошкірі гарбузи дозрівають рано, в кінці літа або на початку осені. Плоди у них відносно невеликі, але насіння найсмачніші. М'якота груба, але смачна, цукриста й ароматна. Серед гарбузів цього виду розрізняють сорти плетучі й кущові. Плоди твердошкірих гарбузів відмінно і довго зберігаються. Сорти: Голонасінний, Нейкідсід.
  • Гарбуз мускатний. Вважається, що плоди цих гарбузів найбільш солодкі й смачні. У них досить тонка шкурка, м'якота щільна, волокниста, з приємним запахом. У плодів мускатних гарбузів підвищений вміст каротину, цукрів. Рослини цього виду вимогливі до тепла і вологості, пізньостиглі. Сорти: Арахісове масло, Арабатська, Родзинка, Новинка, Гілея.

Користь гарбуза

До складу м'якоти гарбуза входить величезна кількість речовин, необхідних для нормального функціонування нашого організму. Це клітковина, білки, азотисті речовини, органічні кислоти, каротин, глюкоза, фруктоза, вітаміни (групи В, А, С, D, Е, РР), мікроелементи (Cu, Zn, P, Fe).

Гарбуз рекомендують вживати при недокрів'ї, атеросклерозі, захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту. Вона допомагає виводити шлаки, токсини, боротися з набряками, бо є сечогінним і проносним засобом. Гарбуз малокалорійний, тому незамінний для тих, хто дотримується дієти. Він прискорює метаболізм, регулярне його вживання стимулює обмінні процеси. Також дуже корисні насіння гарбуза.

Рецепти страв з гарбуза

Вживають в їжу гарбуз по-різному: в сирому вигляді, тушкованому, смаженому, запеченому. Цінують його представники багатьох кухонь світу.

Салат з гарбуза з яблуками та сиром

Дуже смачний свіжий салат з оригінальною пікантною заправкою.

Інгредієнти:

  • гарбуз - 200 г;
  • яблука - 200 г;
  • морква - 200 г;
  • сир твердий - 100 г;
  • оливкова олія - ​​50 г;
  • гірчиця французька - 2 ч. л.;
  • лимонний сік - 2 ст. л.;
  • дрібка солі.

Гарбуз, моркву, яблука очистити та натерти на грубій тертці. Сир також натерти на тертці. Для приготування заправки змішують оливкову олію, лимонний сік, гірчицю і сіль. Збивають заправку до однорідності. Поливають заправкою заготівлю салату й акуратно перемішують.

Гарбузовий крем-суп з кокосовим молоком та імбиром

Інгредієнти:

  • м'якота гарбуза - 1 кг;
  • морква - 1-2 шт.;
  • цибуля - 1-2 шт.;
  • кокосове молоко - 300 мл;
  • імбир - 20-30 г;
  • оливкова олія - ​​2 ст. л.;
  • овочевий бульйон - 500 мл;
  • гарбузове насіння, чорний перець, зелень.

Підготувати овочі: гарбуз, моркву, цибулю нарізати досить великими шматками, очищений імбир натерти на дрібній тертці. У місткості з товстим дном розігріти масло й обсмажити цибулю та імбир. Потім додати гарбуз, моркву, залити бульйоном і варити до м'якості. За кілька хвилин до готовності влити кокосове молоко. Зняти суп з вогню і перетворити його в пюре блендером, посолити й додати перець за смаком. Розлити суп по тарілках, посипати зверху гарбузовим насінням і зеленню.

Гострий запечений гарбуз

Корисне і смачне блюдо, яке може подаватися самостійно або як гарнір.

Інгредієнти:

  • м'якота гарбуза - 1 кг;
  • олія оливкова або з гарбузового насіння - 3 ст. л.;
  • гірчиця французька в зернах - 1 ст. л.;
  • прянощі — кориця, мускатний горіх, перець чорний, базилік.

Гарбуз нарізати скибочками або кубиками. Приготувати заправку, змішавши масло, гірчицю, прянощі й дрібку солі. Полити заправкою гарбузову заготівлю, перемішати, розкласти на деку, покритому пекарським папером в один шар. Запікати до м'якості гарбуза. Дуже смачно подавати гострий запечений гарбуз з солоним сиром.

Несолодкі гарбузові кекси з сиром і перцем чилі

Інгредієнти:

  • м'якота гарбуза - 600 г;
  • перець чилі - 1-2 шт.;
  • сир зернистий - 3-4 ст. л.;
  • яйця - 6 шт.;
  • сир пармезан - 50 г;
  • борошно - 250 г;
  • розпушувач - 2 ч. л.;
  • зелена цибуля;
  • перець чорний мелений, сіль;
  • насіння соняшника, маку.

М'якоту гарбуза натирають на грубій тертці, цибулю і чилі нарізають тонко, сир натирають. Змішують окремо борошно, сіль і розпушувач. До гарбуза додають чилі, цибулю, яйця, сир, пармезан, чорний перець, борошняну суміш. Все добре перемішують. Розкладають отримане тісто в формочках для кексів. Посипають пармезаном, насінням соняшника і маку. Випікають близько 40 хвилин при температурі 180 ° C.

Гарбузово-апельсинове морозиво

Дуже оригінальний, незвичайний і смачний десерт.

Інгредієнти:

  • м'якота гарбуза - 200 г;
  • апельсини - 1 шт.;
  • сир Рікотта - 200 
  • жовтки яєць - 3 шт.;
  • цукор - 150 г;
  • вершки - 300 г.

Гарбуз порізати досить великими шматками й запекти. У невеликій місткості на мінімальному вогні довести до кипіння вершки з цукром і цедрою апельсина. Зняти з вогню і процідити. Яєчні жовтки збити й, не припиняючи збивати, ввести в охолоджені вершки. Поставити отриману масу на вогонь і варити до загустіння, але не даючи їй закипіти. Швидко зняти з вогню й охолодити. Блендером збити Рікотту, запечений гарбуз, сік одного апельсина. З'єднати обидві суміші. Масу заморозити в морозильній камері, перемішуючи кожні 40 хвилин.