Гіппеаструм: посадка, догляд під час та після цвітіння

ГіппеаструмГіппеаструм багато хто плутає з амариліс і досить часто називають лілією. Він дуже подобається садівниками за красиві великі квіти всіх можливих відтінків від рожевого до яскраво-червоного, абсолютну невибагливість та відсутність особливого догляду.

Характеристика та опис

Гіппеаструм має довге і вузьке листя, досить високі квітконоси, які прикрашають великі і яскраві квіти, зовні схожі на лілію.

Серед величезної кількості сортів гіппеаструму будь-який садівник вибере собі улюблену рослину, можна лише перерахувати найбільш популярні сорти:

  • Aphrodite. Найкрасивіша махрова квітка діаметром майже 24 см, білого кольору з рожевими кінчиками. Цвіте близько 5 тижнів;
  • White Nymph. Біла махрова велика квітка, чудово цвіте взимку, невибаглива у догляді;
  • Premiere. Рослина із великими темно-червоними квітами. Простий у догляді, цвіте майже 5 тижнів;
  • Double. Гібридний сорт, що має великі махрові квіти, яскраві строкаті відтінки яких нікого не залишать байдужими;
  • Double King. Краса цих великих махрових кольорів вогняно-червоного зашкалює. Рослина чудово переносить зиму, цвіте у самій її середині.

Гіппеаструм почувається комфортно на сонячному підвіконні, але спокійно переносить і півтінь, у літній період їх можна пересадити у відкритий ґрунт. Кімнатні рослини потрібно розмістити на сході або заході квартири, на південному підвіконні гіппеаструму треба сховати від прямого сонячного світла.посадка цибулин гіппеаструма

Секрети агротехніки

Рослина невибаглива до якості ґрунту. Прекрасно підійде ґрунт для цибулинних рослин. Землю з ділянки потрібно збагатити торфом та перегноєм, додати піску для провідності.

Всі цибулинні рослини страждають від застою води, і гіппеаструм не виняток. Перед посадкою в горщик потрібно додати шар керамзитового дренажу, горщик не повинен бути великий. Дорослій цибулині цілком достатньо квіткового горщика з об'ємом в 0,5 л, якщо горщик великий, в нього можна посадити кілька цибулин.

Важливо!

Полив рослини спочатку помірний, поки цибулина не піде на зріст. Воду потрібно лити в краю горщика, налити надалі в піддон, не турбуючи цибулину.

Як доглядати за гіппеаструм під час цвітіння

Для більш пишного цвітіння рослину потрібно підживлювати. У початковий період зростання можна використовувати добрива Майстер для квітучих рослин із підвищеним вмістом азоту. Підживлення проводиться двічі на місяць.горщики з гіппеаструмами

Щоб гіппеаструм обов'язково зацвів, існує кілька хитрощів:

  • Перед висадкою цибулину на дві години помістити в помірно теплу воду, після чого початок цвітіння не забариться.
  • Наприкінці літа завершити полив рослини та помістити його у темне місце. На підвіконня квітку поставити повернути в кінці січня і знову почати полив, тоді квіти з'являться не пізніше ніж через 4 тижні.
  • У середині літа видалити листові пластини, на місяць припинити полив. Після відновлення поливів квітку підгодувати рідким добривом. Цвітіння настане приблизно за місяць.

Як доглядати за гіппеаструмом після цвітіння

Як тільки рослина перестане цвісти, потрібно зайнятися її підготовкою до періоду спокою, адже від того, наскільки грамотно і своєчасно це зробити, залежить якість та пишність цвітіння у новому сезоні. Наприкінці вересня закінчують полив квітки, після того, як сухе листя облетить і будуть видалені квітконоси, горщик з рослиною потрібно помістити в прохолодне місце, де темно і сухо. Там він перезимує, а на початку лютого рослину ставлять на підвіконня, починають полив і проводять підживлення.

Чому не цвіте гіппеаструм після пересадкигіппеаструм цвіте

Зазвичай цибулинні рослини не надто примхливі, але якщо гіппеаструм не розцвів після пересадки, значить, на те були серйозні причини. Щоб цього не сталося, необхідно дотримуватись основних правил догляду за рослиною:

  • для пересадки краще придбати спеціальний ґрунт, призначений для амарилісових;
  • пересадку потрібно проводити щорічно, за цей час рослина витягує з ґрунту всі необхідні елементи, тому цвітіння можна і не чекати;
  • цибулину не можна сильно заглиблювати у ґрунт. Подумки поділяємо цибулину навпіл і заглиблюємо її нижню частину, коли виросте міцна коренева система, вона добре зміцниться у землі.

Якщо рослина довго не цвіте, значить одне з правил було порушено.

Стає зрозуміло, що виростити гіппеаструм зможе навіть недосвідчений квітникар, якщо дотримуватиметься умов утримання та догляду. Зате яскраві великі квіти на підвіконні, коли довкола ще лежить сніг, принесуть масу приємних емоцій та вражень, а головне – задоволення від думки, що вся робота з вирощування була недарма.

Товари зі статті

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід