Готуємо традиційний напій для втамування спраги: 6 незвичайних рецептів квасу

рецепти квасуТрадиційний квас - кращий напій для втамування спраги в спекотний літній день. Щоб він приносив не тільки насолоду, але і користь для організму, слід готувати його самостійно. Якщо набрид класичний варіант напою, можна поекспериментувати зі складом, використовуючи урожай з ділянки. Які незвичайні рецепти квасу припадуть до смаку?

Рецепт квасу з ягід

Найактуальнішим і затребуваним в літні дні стане ягідний квас. Він володіє неперевершеним ароматом, містить ряд вітамінів і мінералів. Такий напій припаде до смаку дорослим і дітям.

Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:квас з ягід

Процес приготування простий:

  1. Ягоди промивають, очищають від сміття, перебирають.
  2. У киплячу воду викладають промиті плоди і уварюють їх 10-15 хвилин на слабкому вогні.
  3. Додають цукор і перемішують до повного його розчинення.
  4. Рідину знімають з вогню, остуджують і проціджують.
  5. Додають до відвару дріжджі і залишають на 2-3 дня до закінчення бродіння.

Готову рідину розливають по пляшках або будь-яку іншу зручну тару і прибирають в льох або холодильник. Замість свіжих ягід можна використовувати заморожені і навіть сушені: вони будуть злегка поступатися свіжим за смаком і користью.

Рецепт квасу з листя малини і кропиви

Незвичайний квас можна приготувати не тільки з коренеплодів чи ягід, а й з листя садових культур і бур'янів. Такий напій має заспокійливу дію, насичує вітамінами і корисними елементами.

Інгредієнти:кропива

  • 3 л води;
  • 100 г свіжого листя малини;
  • 200 г пагонів кропиви;
  • 5 г дріжджів;
  • 50 г цукру.

Порядок приготування лікувального квасу:

  1. Зелень ретельно промивають, очищаючи її від сміття і комах.
  2. Укладають листя малини і пагони кропиви в підготовлену чисту скляну банку.
  3. Заливають сировину теплою водою.
  4. Додають цукор і дріжджі і ретельно перемішують.
  5. Залишають рідину бродити на 3 доби в теплому місці.
  6. Готовий квас переливають в чисту тару, закупорюють і зберігають в холодильнику.

При вживанні квасу з листя кропиви і малини слід враховувати особливості використовуваних трав. Так, кропиву заборонено використовувати в стравах для вагітних, а також хворих варикозом, гіпертонією, атеросклерозом і іншими захворюваннями.

Квас з буряка

Корисний овоч можна використовувати не тільки для приготування салатів або супів. На його основі виготовляють дуже смачний і корисний буряковий квас.

Для його приготування знадобляться:квас з буряка

  • 2 л води;
  • 300-400 г буряка;
  • 50 г цукру;
  • зубчик часнику;
  • скибочку житнього хліба або 5 г дріжджів.

Порядок приготування бурякового квасу:

  1. Буряк очищають, натирають на крупній тертці.
  2. Укладають тертий овоч в чисту банку і заливають теплою водою.
  3. До суміші додають цукор, дріжджі або хліб, порубаний часник.
  4. Перемішують вміст і залишають на 2-3 дня до закінчення бродіння.
  5. Готовий напій знімають з осаду, розливають у тару, закупорюють і прибирають на зберігання в прохолодне місце.

Буряковий квас особливо гарний восени, в період сезонних простудних захворювань. Він забезпечує організм необхідними речовинами, допомагає боротися з першими ознаками застуди.

Квас із стебел топінамбура

Один з найоригінальніших рецептів квасу - на основі топінамбура. Бульби можна використовувати в свіжому вигляді і для приготування салатів, а надземну частину - для цілющого напою.

Інгредієнти:топінамбур

  • 3 л води;
  • 300 г подрібнених стебел топінамбура;
  • 5 г дріжджів.

Рецепт приготування квасу з пагонів топінамбура:

  1. Стебла топінамбура промивають, очищають від ворсинок.
  2. Нарізають сировину невеликими шматочками і укладають в чисту банку.
  3. Заливають топінамбур крутим окропом під кришку і витримують до охолодження.
  4. Фільтрують суміш, в отриману рідину додають дріжджі.
  5. Залишають під марлею напій на 3 дні до готовності, потім знімають з осаду і розливають по банках.

Для приготування квасу підійде не тільки надземна частина рослини, але і самі бульби. Освіжаючий напій має цікавий смак і надзвичайною користю.

Рецепт лимонного квасу

Жодна газована покупна вода не зрівняється з домашнім лимонним квасом. Освіжаючий напій має чудовий аромат, відмінний смак. Він незамінний в спекотний літній день.

Інгредієнти:квас з лимону

  • 3 л води;
  • 1 невеликий лимон;
  • 300 г меду;
  • 50 г листя м'яти або смородини за смаком;
  • 4 г дріжджів.

Порядок приготування:

  1. Лимон миють, нарізають шматочками разом з шкіркою. Зелень промивають.
  2. Інгредієнти укладають в каструлю, заливають водою і кип'ятять протягом 2-3 хвилин.
  3. Рідину охолоджують, переливають в банку і додають за смаком мед.
  4. До напою додають дріжджі і залишають на 2-3 дні для зброджування.
  5. Рідину проціджують, розливають по пляшках і прибирають в холодильник.

Смак лимонного квасу можна урізноманітнити, додаючи в нього улюблені спеції, наприклад, імбир.

Морквяний квас

Морквяний квас - найапетитніший. Його яскравий помаранчевий колір неодмінно підніме настрій, а освіжаючий смак врятує від спраги в літню спеку.

Інгредієнти:морква

  • 3 л води;
  • 1 кг моркви;
  • 75 г цукру;
  • 100 г житнього хліба;
  • 5 г дріжджів;
  • 5 г лимонної кислоти;
  • прянощі за смаком - кмин, гвоздика і ін.

Процес приготування:

  1. Морква очищають, нарізають невеликими шматочками.
  2. Заливають сировину теплою водою, додають прянощі і залишають на ніч в теплому місці.
  3. Через 10 годин рідину проціджують, додають до неї дріжджі, лимонну кислоту і цукор.
  4. Виставляють напій в тепле місце на 2-3 дня до готовності, потім розливають його по пляшках і зберігають в прохолоді.

Морквяний квас має гармонійний, багатий смаком завдяки спецій. Він дуже корисний дітям і дорослим, насичує організм вітамінами і мінералами.

Квас можна приготувати на основі практично будь-якої сировини - крупи, ягід, листя, овочів. У кожному разі отриманий напій буде мати безсумнівну користь і багатий, освіжаючий смак. Квас власного приготування не зашкодить фігурі, тому пити його можна кожен день.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід