Готуємо традиційний напій для втамування спраги: 6 незвичайних рецептів квасу
Традиційний квас - кращий напій для втамування спраги в спекотний літній день. Щоб він приносив не тільки насолоду, але і користь для організму, слід готувати його самостійно. Якщо набрид класичний варіант напою, можна поекспериментувати зі складом, використовуючи урожай з ділянки. Які незвичайні рецепти квасу припадуть до смаку?
Рецепт квасу з ягід
Найактуальнішим і затребуваним в літні дні стане ягідний квас. Він володіє неперевершеним ароматом, містить ряд вітамінів і мінералів. Такий напій припаде до смаку дорослим і дітям.
Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:
- 4 л води;
- 600 г стиглих ягід - смородина, малина, суниця або будь-які інші;
- 75 г цукру;
- 1 ч.л. дріжджів.
Процес приготування простий:
- Ягоди промивають, очищають від сміття, перебирають.
- У киплячу воду викладають промиті плоди і уварюють їх 10-15 хвилин на слабкому вогні.
- Додають цукор і перемішують до повного його розчинення.
- Рідину знімають з вогню, остуджують і проціджують.
- Додають до відвару дріжджі і залишають на 2-3 дня до закінчення бродіння.
Готову рідину розливають по пляшках або будь-яку іншу зручну тару і прибирають в льох або холодильник. Замість свіжих ягід можна використовувати заморожені і навіть сушені: вони будуть злегка поступатися свіжим за смаком і користью.
Рецепт квасу з листя малини і кропиви
Незвичайний квас можна приготувати не тільки з коренеплодів чи ягід, а й з листя садових культур і бур'янів. Такий напій має заспокійливу дію, насичує вітамінами і корисними елементами.
Інгредієнти:
- 3 л води;
- 100 г свіжого листя малини;
- 200 г пагонів кропиви;
- 5 г дріжджів;
- 50 г цукру.
Порядок приготування лікувального квасу:
- Зелень ретельно промивають, очищаючи її від сміття і комах.
- Укладають листя малини і пагони кропиви в підготовлену чисту скляну банку.
- Заливають сировину теплою водою.
- Додають цукор і дріжджі і ретельно перемішують.
- Залишають рідину бродити на 3 доби в теплому місці.
- Готовий квас переливають в чисту тару, закупорюють і зберігають в холодильнику.
При вживанні квасу з листя кропиви і малини слід враховувати особливості використовуваних трав. Так, кропиву заборонено використовувати в стравах для вагітних, а також хворих варикозом, гіпертонією, атеросклерозом і іншими захворюваннями.
Квас з буряка
Корисний овоч можна використовувати не тільки для приготування салатів або супів. На його основі виготовляють дуже смачний і корисний буряковий квас.
Для його приготування знадобляться:
- 2 л води;
- 300-400 г буряка;
- 50 г цукру;
- зубчик часнику;
- скибочку житнього хліба або 5 г дріжджів.
Порядок приготування бурякового квасу:
- Буряк очищають, натирають на крупній тертці.
- Укладають тертий овоч в чисту банку і заливають теплою водою.
- До суміші додають цукор, дріжджі або хліб, порубаний часник.
- Перемішують вміст і залишають на 2-3 дня до закінчення бродіння.
- Готовий напій знімають з осаду, розливають у тару, закупорюють і прибирають на зберігання в прохолодне місце.
Буряковий квас особливо гарний восени, в період сезонних простудних захворювань. Він забезпечує організм необхідними речовинами, допомагає боротися з першими ознаками застуди.
Квас із стебел топінамбура
Один з найоригінальніших рецептів квасу - на основі топінамбура. Бульби можна використовувати в свіжому вигляді і для приготування салатів, а надземну частину - для цілющого напою.
Інгредієнти:
- 3 л води;
- 300 г подрібнених стебел топінамбура;
- 5 г дріжджів.
Рецепт приготування квасу з пагонів топінамбура:
- Стебла топінамбура промивають, очищають від ворсинок.
- Нарізають сировину невеликими шматочками і укладають в чисту банку.
- Заливають топінамбур крутим окропом під кришку і витримують до охолодження.
- Фільтрують суміш, в отриману рідину додають дріжджі.
- Залишають під марлею напій на 3 дні до готовності, потім знімають з осаду і розливають по банках.
Для приготування квасу підійде не тільки надземна частина рослини, але і самі бульби. Освіжаючий напій має цікавий смак і надзвичайною користю.
Рецепт лимонного квасу
Жодна газована покупна вода не зрівняється з домашнім лимонним квасом. Освіжаючий напій має чудовий аромат, відмінний смак. Він незамінний в спекотний літній день.
Інгредієнти:
- 3 л води;
- 1 невеликий лимон;
- 300 г меду;
- 50 г листя м'яти або смородини за смаком;
- 4 г дріжджів.
Порядок приготування:
- Лимон миють, нарізають шматочками разом з шкіркою. Зелень промивають.
- Інгредієнти укладають в каструлю, заливають водою і кип'ятять протягом 2-3 хвилин.
- Рідину охолоджують, переливають в банку і додають за смаком мед.
- До напою додають дріжджі і залишають на 2-3 дні для зброджування.
- Рідину проціджують, розливають по пляшках і прибирають в холодильник.
Смак лимонного квасу можна урізноманітнити, додаючи в нього улюблені спеції, наприклад, імбир.
Морквяний квас
Морквяний квас - найапетитніший. Його яскравий помаранчевий колір неодмінно підніме настрій, а освіжаючий смак врятує від спраги в літню спеку.
Інгредієнти:
- 3 л води;
- 1 кг моркви;
- 75 г цукру;
- 100 г житнього хліба;
- 5 г дріжджів;
- 5 г лимонної кислоти;
- прянощі за смаком - кмин, гвоздика і ін.
Процес приготування:
- Морква очищають, нарізають невеликими шматочками.
- Заливають сировину теплою водою, додають прянощі і залишають на ніч в теплому місці.
- Через 10 годин рідину проціджують, додають до неї дріжджі, лимонну кислоту і цукор.
- Виставляють напій в тепле місце на 2-3 дня до готовності, потім розливають його по пляшках і зберігають в прохолоді.
Морквяний квас має гармонійний, багатий смаком завдяки спецій. Він дуже корисний дітям і дорослим, насичує організм вітамінами і мінералами.
Квас можна приготувати на основі практично будь-якої сировини - крупи, ягід, листя, овочів. У кожному разі отриманий напій буде мати безсумнівну користь і багатий, освіжаючий смак. Квас власного приготування не зашкодить фігурі, тому пити його можна кожен день.