Як перетворити опале листя в цінне добриво

пародиДостатня поживність грунту - основа високої врожайності. Рослини поступово виснажують землю, поглинаючи поживні речовини. Заповнити їх можна за допомогою готових органічних або мінеральних складів. Але можна зробити цінне добриво з підручної сировини, якої восени досить на кожній ділянці: з опалого листя. Як приготувати компост з листового опаду?

Переваги та недоліки листового компосту

Листовий перегній заслужив вдячність садівників, оскільки має ряд переваг. Проблема з органікою вирішена: листя не потрібно викидати або спалювати, їх без додаткових зусиль можна перетворити в добриво.

Переваги листового компосту:

  • доступність сировини - восени листя можна збирати не тільки на власній ділянці, а й на прилеглій території;
  • екологічність продукту - листя не містять шкідливих або небезпечних для навколишнього середовища речовин;
  • підвищує активність корисної грунтової мікрофлори;
  • покращує структуру ґрунту, робить її більш повітропроникною і вологоємною;
  • заповнює потребу садових культур в живленні, оскільки містить не тільки азот, фосфор і калій, а й мікроелементи;
  • може використовуватися не тільки в якості підживлення, а й як мульча.опале листя

Однак користь для рослин принесе лише правильно приготований компост. Його необхідно регулярно перемішувати для насичення киснем, а також поливати для підтримки достатньої для діяльності бактерій вологості.

Листовий компост не володіє достатньою поживністю, щоб постачати рослинам речовини протягом усього сезону. Його добре використовувати в якості першої весняної підгодівлі, а за сезон додатково підживлювати культури іншими складами.

Листовий компост має кислу реакцію, здатний окислювати грунт, тому слід ретельно стежити за рН землі і при необхідності вапнувати її.

Крім того, слід ретельно підбирати сировину для приготування листового компосту. Адже листя не кожної культури придатне для компостування. Підійдуть для компосту листя плодово-ягідних культур, клена, берези.

Яке опале листя для компосту не підходять:

  • скумпія;
  • ліщина;
  • дуб;
  • сумах;
  • лохина;
  • волоський горіх.компостниця

Листя цих рослин містить велику кількість дубильних речовин, які перешкоджають компостування. Крім того, листя деяких культур (наприклад, волоського горіха) мають в складі натуральні гербіциди, які пригнічують ріст інших рослин.

Як зробити компостницю

Найзручніше закладати листя на компостування в спеціальні споруди - компостниці. Можна спорудити пристосування власними руками з дощок або купити готові пластикові форми. Під компостниці пристосовують старі бочки, ванни, мішки і пакети.

Готові компостниці відрізняються зручністю: у них вже є спеціальні прорізи для газообміну і стоку зайвої вологи. А в кришках є отвори для потрапляння опадів і зволоження компосту.

Спорудити компостницю можна з шиферу, дощок, жерсті. Для зручності її роблять розбірною: це полегшить перелопачування компосту під час дозрівання.

Між дошками обов'язково залишають щілини, через які відбуватиметься газообмін. Зручна компостниця з кришкою: так верхній шар буде менше пересихати в спекотні дні.

Технологія приготування компосту з опалого листя

Приготування листкового компосту має свої особливості. Не можна просто засипати листя і залишити його перегнивати.лопата на компості

Важливо дотримуватися правил:

  1. Щоб запустити процес розкладання листя, важливо додати в компост частину зрілого компосту або землі. Так грунтові бактерії швидше «візьмуться» за органіку.
  2. Доповнюють компост скошеною газонною травою і овочевим бадиллям, рослинними залишками з ділянки. Вони збагатять субстрат азотом. Підійде також гній, послід.
  3. Збагатити компост поживними речовинами і прискорити його дозрівання можна за допомогою азотних добрив. Для цього сечовину або аміачну селітру розводять у воді (25 г на 10 л) і поливають компост кілька разів за сезон.
  4. Нейтралізувати кислу реакцію компосту допоможе додавання гашеного вапна або доломітового борошна при закладці.
  5. Укладати компост краще пошарово. Шар листя не повинен перевищувати 20-30 см. Його пересипають іншими компонентами і знову викладають шар листового опаду.
  6. Сухе листя обов'язково поливають: корисні бактерії активні лише у вологому субстраті. Великі листи бажано подрібнити.
  7. Компост перелопачують 2-3 рази за сезон. Це збагатить суміш киснем, прискорить його дозрівання.
  8. Щоб прискорити дозрівання органіки, рекомендується використовувати ЕМ-препарати, наприклад, Байкал ЕМ-1У або Каліус для компостування. Вони містять корисні мікроорганізми, ферменти, бактерії, які сприяють швидкому розкладанню органіки на доступні рослинам речовини.

Оцінити готовність компосту можна вже на наступний рік ближче до осені, а при використанні прискорюють дозрівання маси ЕМ-препаратів - до весни.

Як визначити зрілість компосту

Найбільшу користь рослинам приносить визрівший компост. Його зрілість залежить від складу, породи дерев, щільності насипу. компост з виламиДозрівання субстрату відбувається лише при достатній вологості, газообміні, температурі. Суха залежала органіка буде дозрівати довше, ніж волога, збагачена киснем.

Недозрілий компост має неоднорідну структуру: чітко визначаються листові пластини, черешки. Таку масу використовують для мульчування пристовбурних кіл, грядок, вона підійде для внесення в ґрунт під перекопування.

У невеликих кількостях недозрілий компост придатний для складання грунтів для кімнатних рослин і розсади. Поступово розкладаючись, органіка буде живити культури, забезпечуючи їх азотом і мікроелементами.

У природних умовах перегнивання листя може зайняти до 2-3 років. За структурою він нагадує розсипчастий, легкий грунт, має темний колір та приємний запах.

Прискорити дозрівання листового компосту можна за допомогою біоактиватором. Вони містять активні грунтові бактерії, які сприяють розкладанню органіки.

Опале листя - доступна сировина для приготування компосту на дачній ділянці. Готовий субстрат можна використовувати як органічне добриво. Він не тільки підвищить родючість грунту, але і поліпшить її структуру, зробить її розсипчастою і легкою.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід