Як приготувати цукати в домашніх умовах?

Як приготувати цукати в домашніх умовах?Як зберегти великий урожай овочів та фруктів? Куди подіти кірки від мандаринів після новорічних свят? Існує один корисний та смачний спосіб їх застосування, і назва йому – цукати.

Що це таке? Цукатами називають приготовані в сиропі, а потім висушені шматочки різних плодів або їх шкірки. Крім того, цукати – чудова заміна цукеркам, їх найбільш корисний варіант, що містить у собі величезну кількість клітковини, різноманітні вітаміни та корисні мікроелементи.

На замітку!

Приготовлені цукати - прекрасний натуральний і дуже корисний десерт.

З чого можна приготувати цукати

Найкращою для приготування смачного десерту сировиною є:

Як приготувати цукати в домашніх умовахцукати з гарбуза

Пропонуємо кілька смачних та доступних рецептів.

Цукати з гарбуза

На 1 кг гарбуза знадобиться 500 г цукру, стиглий лимон середніх розмірів, трохи цукрової пудри.

Очистити гарбуз від насіння і шкірки, розрізати на шматочки. Засипати цукром разом із шматочками лимона, відкласти на пару годин. Коли з'явиться сік, поставити ємність на плиту і проварити кілька хвилин. Залишити схолонути на кілька годин. Повторити процес ще приблизно три рази, злити сироп, розкласти на лист і помістити в духовку сушитися на кілька годин за низької температури до 70 градусів. Готові шматочки покрити цукровою пудрою.

Порада!

Сироп можна додавати в кисіль або компот, зробити з нього смачне просочення для тортів або тістечок.

Цукати із кірки апельсинівцукати з кірки апельсина

Приблизно 200 г цедри апельсина, на сироп – 200 г цукру, склянку води, дрібку солі, 1 ст. ложка соку лимона.

Корки апельсина нарізати на смужки, залити водою та проварити кілька хвилин. Промити і проварити, повторити процедуру кілька разів.

Приготувати сироп, опустити апельсинові кірки, готувати на маленькому вогні близько 30 хвилин, поки вода не випарується. Розкласти кірки на лист, просушити кілька годин у духовці на низькій температурі.

Яблучні цукати

На 1 кг яблук необхідно близько літра води, приблизно 400 г цукру, лимонну кислоту на кінчику ножа.

Яблука вимити, нарізати вздовж, вирізавши середину. Приготувати сироп із лимонною кислотою, помістити яблука, після чого проварити кілька хвилин, потім остудити. Цю процедуру зробити кілька разів. Шматочки помістити на лист, сушити кілька годин.

Важливо!

Щоб цукати залишилися соковитими, не потрібно віджимати перед сушінням.

Цукати із грушцукати із груш

На 1 кг плодів знадобиться трохи більше півкілограма цукру та приблизно півтори склянки води для сиропу.

Вимити та висушити груші, нарізати тонкими пластинами. Залити окропом та залишити на кілька хвилин. Остудити і додати шматочки в сироп, відкласти на кілька годин, після чого проварити протягом п'яти хвилин, повністю остудити.

Процес повторити, поки груша не набуде прозорості. Готові шматочки сушити у духовці кілька годин.

Довідка!

Для сушіння цукатів чудово підійде електрична сушарка, встановлена ​​на помірну температуру.

Лимонні цукати

На 4 лимони знадобиться 0,5 літра води, приблизно 400 г цукру.

Плоди вимити, нарізати круглими пластинками. Покласти шматочки лимона в сироп, варити приблизно півгодини, потім охолодити. Повторити процес кілька разів, потім розкласти лимон на лист, відправити на сушіння протягом декількох годин.

Цукати з морквицукати із моркви

На півкіло овочів потрібно 2 склянки води та 400 гр цукру.

Моркву почистити, нашаткувати тонкими смужками. Варити у звичайній воді 10 хвилин, потім охолодити. Опустити в сироп, проварити приблизно 20 хвилин, охолоджувати кілька годин. Весь процес повторити двічі. Розкласти шматочки на деко і відправити на сушку в духовку.

Цукати з кабачків

На 1 кг кабачків необхідно півсклянки меду, 300 г цукру, великий лимон.

Кабачки помити та очистити, засипати цукром, цю суміш залишити на ніч. Злити сік, що утворився, проварити його разом з лимном і медом, потім покласти кабачки. Готувати до повного випаровування рідини, після чого кабачки відправити на сушіння протягом кількох годин.

Цукати з дині

На 500 г м'якоті необхідно півсклянки води і 300 г цукру.

Видалити кірки і нарізати м'якоть на шматочки, опустити в сироп, варити протягом кількох хвилин. Процедуру повторити кілька разів, потім відправити шматочки дині на просушування в духовку.

Де зберігати цукати

Орієнтовний термін зберігання цукатів може становити не більше року, для зберігання краще використовувати закриту ємність, помістивши її в прохолодне та темне місце. Можна зберігати цукати у холодильнику, у вакуумному пакеті або скляній банці, закритій щільною кришкою. Можна розкласти в чисті банки з сиропом, такий спосіб може зберегти цукати кілька років.

Однак оптимальний спосіб зберігання цукатів – заморожування. Після розморожування ласощі повністю зберігають свої смакові якості та корисність.

Можна вигадати тисячу власних варіантів приготування цукатів, спробувати використовувати різні види та сорти фруктів та овочів. Безсумнівно одне – крім неповторного натурального смаку, відсутності хімічних добавок та барвників, корисні ласощі стануть незамінним помічником у період зимового авітамінозу та гарним захистом організму під час епідемій грипу та застуди. Нарешті, це єдині ласощі, які можна давати без остраху дітям.

Товари зі статті
90грн
Розмір плоду
120 - 170 г
Упаковка
пакет з субстратом
Виробник
Україна
Термін дозрівання плодів
Осінь (початок вересня)
Підщепа
ММ 106, 54-118
Висота саджанця, см
110-130
Вік саджанця
однорічний
Забарвлення плоду
Жовте з червоним рум'янцем
Строк дозрівання плодів
Осінь (початок вересня)
Смак
кисло-солодкий
90грн
Розмір плоду
140-220 г
Упаковка
пакет з субстратом
Виробник
Україна
Термін дозрівання плодів
Осінь (початок жовтня)
Підщепа
ММ 106, 54-120
Висота саджанця, см
110-130
Вік саджанця
однорічний
Забарвлення плоду
Яскраво-червоне
Строк дозрівання плодів
Зима
Смак
кисло - солодкий
105грн
Розмір плоду
250-300 г
Упаковка
пакет з субстратом
Виробник
Україна
Термін дозрівання плодів
Осінь (середина вересня)
Висота саджанця, см
110-140
Вік саджанця
однорічний
Забарвлення плоду
Жовте
Строк дозрівання плодів
Осінь (середина вересня)
105грн
Розмір плоду
250-300 г
Упаковка
пакет з субстратом
Виробник
Україна
Термін дозрівання плодів
Осінь (середина вересня)
Висота саджанця, см
110-140
Вік саджанця
однорічний
Забарвлення плоду
Жовте
Строк дозрівання плодів
Осінь (середина вересня)
105грн
Розмір плоду
225 г
Запилення
самозапильний
Упаковка
пакет з субстратом
Виробник
Україна
Термін дозрівання плодів
Осінь (кінець вересня)
Висота саджанця, см
110-140
Вік саджанця
однорічний
Забарвлення плоду
Жовте
Строк дозрівання плодів
Осінь (кінець вересня)
106грн
Немає в наявност
Розмір плоду
220 - 300 г
Упаковка
пакет з субстратом
Виробник
Україна
Термін дозрівання плодів
Осінь (початок жовтня)
Підщепа
Айва ВА 30
Висота саджанця, см
110-130
Вік саджанця
однорічний
Забарвлення плоду
зелено - жовте
Строк дозрівання плодів
Осінь-Зима
115грн
Немає в наявност
Розмір плоду
240-300 г
Упаковка
пакет з субстратом
Виробник
Україна
Період посадки
весна-осінь
Термін дозрівання плодів
Осінь (середина вересня)
Підщепа
Айва ІС 4-6
Висота саджанця, см
110-130
Вік саджанця
однорічний
Забарвлення плоду
Зелене з червоним рум'янцем
Строк дозрівання плодів
Осінь (середина вересня)

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід