Як виростити салат у домашніх умовах

виростити салат на підвіконніГрядки на підвіконні – чудовий варіант для городників-аматорів, що має цілу масу переваг: можна займатися вирощуванням культур у будь-який сезон, та й сім'я в період авітамінозу не страждає від нестачі свіжих вітамінів.

З чого почати недосвідченому городнику? Звичайно ж, із салату. Для цього потрібно приготувати контейнери, заповнені ґрунтом, та проводити посів насіння салату раз на два тижні.

Який салат виростити на вікні

Початківцям садівникам краще придивитися до листових сортів, вони менш вимогливі у догляді, ніж качані. Бажано вибрати ранні сорти, які порадують урожаєм приблизно за 45 днів.

Безперечний лідер ранніх вітамінних сортів - крес-салат. Деякі сорти салату настільки скоростиглі, що перший урожай можна знімати вже за 2 тижні після посіву. А ще він відмінно росте без ґрунту, при цьому можуть служити звичайна губка, вата або простий пористий папір. Їх потрібно змочити у розчині комплексних добрив.

Заслуговує на увагу крес-салат СЦ «Традиція» у фасуванні 1гр і 5 гр. Абсолютно невибагливий у догляді, має гострий смак.паростки салату

Салат рукола Оліветта також є скоростиглим сортом, що не вимагає особливого догляду. Через 25 діб після сівби вже можна збирати врожай. Різьблені тонкі листочки мають незвичайний медово-горіховий смак, чудово виглядають у салатах, є відмінним гарніром до м'яса та риби.

Салат балконний зелений - просто криниця вітамінів, один з кращих листових сортів для вирощування на підвіконні. Час від сівби до врожаю становить приблизно 30 днів. Є чудовим доповненням багатьох страв.

Як виростити салат на підвіконні

Для вирощування зелені в домашніх умовах не потрібні глибокі ємності з великим обсягом. Добре підійдуть касети глибиною до 15 мм, зроблені у вигляді осередків.

На дно ємності укладається дренаж – дрібні камінці, галька, керамзит. Засипається один із видів ґрунтів:

  • торф, збагачений добривами з набором мікроелементів;
  • суміш садового ґрунту, кокосового волокна та чистого біогумусу;
  • ґрунт із суміші перегною, дернового шару та піску.

Ґрунт, зібраний із садової ділянки, необхідно знезаразити за допомогою розчину марганцю у невеликій концентрації.салат на підвіконні

За відсутності касет виростити салат можна у стандартних поліетиленових пакетах великої щільності, обрізавши їх до необхідного розміру. Їх встановлюють у відповідний піддон, засипають вологим ґрунтом, перфорують знизу для відведення зайвої вологи.

Посадити насіння в касети дуже просто. Рясно змочити ґрунт, посадити насіння на глибину не більше 0,5 см, розрівняти верхній шар ґрунту, накрити пакетом та відправити у темне та тепле місце.

Важливо!

Занадто щільна посадка тільки нашкодить листовому салату - дуже швидко утворюватимуться стрілки. Залежно від вибраного сорту відстань між рослинами може бути до 10 см.

А ось кресс-салат відмінно почувається в щільній посадці, стеблинки, що з'явилися, підтримують один одного, разом вони утворюють густу красиву зелень.

Догляд за домашнім городом

Після появи перших паростків покривний пакет потрібно прибрати, ємність перенести на підвіконня. Зелень активно зростатиме при достатній кількості тепла, сонця та вологи. Щоб забезпечити хороше зростання, салату потрібен світловий період приблизно 14 годині, тому короткими зимовими вечорами потрібно використовувати додаткове освітлення. Добре підійдуть люмінесцентні або фітолампи, встановлені на висоті до 60 см. Від яскравого сонячного світла рослини потрібно захищати, створюючи тінь.зривання салату

Температура повітря всередині приміщення не повинна бути нижчою за 20 градусів, при сильних морозах контейнери потрібно зняти з підвіконня.

Необхідно часто поливати та обприскувати рослини, оскільки взимку повітря у квартирі пересушене, а салат дуже погано переносить посуху.

Захоплюватися розпушуванням ґрунту не потрібно, щоб не завдати шкоди ніжним поверхневим корінням, при цьому проріджувати рослини можна вже за кілька днів після проростання.

Збір врожаю можна проводити десь через місяць, коли листя досягнуть довжини близько 6 см. Краще їх зрізати, а коріння, що залишилося, обробити сечовиною, і незабаром можна буде зняти ще до 2 врожаїв.

Слід зазначити, що для отримання взимку на балконі листового салату доведеться докласти певних зусиль. Але ніжний смак зелені, вирощеної вдома, та впевненість у тому, що ви їсте здорову зелень без домішок хімікатів, однозначно цього варте!

Товари зі статті

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід