Як виростити смородину на штамбі своїми руками?
Смородина - потужний, розлогий ягідний кущ, який займає на дачі багато місця. Його необхідно регулярно формувати, обрізати загущаючі пагони, обробляти від шкідників широку крону. Однак є і компактні штамбові різновиди смородини, позбавлені цих недоліків. Як виростити смородину на штамбі своїми руками?
Переваги смородини на штамбі
Штамбова смородина - не окремий сорт або різновид культури. Це популярний спосіб вирощування, що має переваги перед класичним варіантом.
Смородина на штамбі більше схожа на маленьке деревце: одиночний, голий пагін-стовбур закінчується округлою кроною. Саме на верхівці зосереджений весь урожай і листя.
Переваги штамбової смородини:
- Висока декоративність. Кущі виглядають настільки привабливо, що їх можна розмістити навіть на клумбі, уздовж доріжок, по краю газону. Яскраві грони ягід добре контрастують із зеленню листя.
- Штамбова смородина займає незрівнянно менше місця: її компактні кущі можна висаджувати практично впритул один до одного.
- Легкий збір врожаю. Не потрібно нагинатися до землі в пошуках врожаю: всі ягоди розташовуються на зручній висоті.
- Плоди знаходяться високо над землею: виключено пошкодження врожаю від шкідників (слимаками, мурахами), що мешкають на грунті, підгнивання ягід або їх забруднення після дощів.
- Хороша провітрюваність рослин. Кущі менше схильні до грибкових захворювань, їх крону легко обробити засобами захисту від шкідників і хвороб.
- Високі смакові і товарні якості ягід. Максимальна освітленість куща з усіх боків йде на користь смаку. Він стає більш солодким, вираженим, а ягоди досягають великого розміру.
- Гарна врожайність рослин. При меншій займаній площі і меншій кількості пагонів кущі можуть дати навіть більший урожай.
- Тривалість плодоношення пагонів штамбової смородини на порядок вище, ніж при традиційному вирощуванні.
- Простота догляду. Грунт довкола такого куща легше обробляти: рихлити і прополювати.
Смородина на штамбі - це не тільки нестандартна подача звичної культури. За більшістю показників вона перевершує культуру при традиційному вирощуванні. Незвичайні смородинові кущі стануть акцентом на будь-якій ділянці, поєднуючи в собі переваги декоративної рослини і ягідної культури.
Які сорти підходять
Виростити штамбову смородину можна своїми руками. Знадобиться певний час, щоб кущі правильно сформувалися і порадували урожаєм.
Як штамбову смородину можна вибрати будь-яку її різновид: червону, чорну, білу, навіть золотисту. Її урожай буде невпізнанним: великі, солодкі ягоди мало схожі на звичайну смородину.
Гарні для штамба наступні сорти смородини:
- Сокровіще. Великі ягоди мають високі смакові характеристиками. Вони завжди солодкі, з легкою, ледь помітною кислинкою. Шкірка тонка. Кущі стійкі до холодів і хвороб.
- Титанія. Пізньостиглий сорт можна впізнати по потужному, сильнорослому кущу. Ягоди дуже великі, до 3 г, мають кисло-солодкий смак. Рослини стійкі до хвород і морозів.
- Тісел. Ранньостиглий морозостійкий сорт чорної смородини з великими, дуже солодкими ягодами, що мають тонку шкірку. Маса кожної ягоди досягає 2,5 г Рослина невибаглива, стійка до хвороб.
- Йонкер Ван Тетс. Яскраво-червоні ягоди можуть досягати 1,5 г, мають щільну м'якоть, хороший солодкий смак з характерною кислинкою. Кущ сильнорослий, його висота може досягати 1,7 м. Гілки міцні, але гнучкі, не ламаються під вагою ягід.
- Уайт Холандер. Зимостійкий, невибагливий сорт з відмінними смаковими показниками ягід. Вони мають гармонійний кисло-солодкий смак, білуватий відтінок. У діаметрі можуть досягати 8 мм. Пагони добре утримують масу з листям і урожаєм.
- Імператорська жовта. Один з кращих сортів смородини для формування штамба. Його потужні пагони швидко досягають потрібної висоти і добре утримують рясний урожай. Ягоди близько 1 г, золотисті, з легкою кислинкою, солодкі. Дозрівають рано і дружно, утворюють довгі грони ягід.
Будь-який вподобаний сорт смородини потрібно правильно сформувати для отримання штамба.
Смородина на штамбі своїми руками
Починати формування штамбової смородини слід вже з першого року вирощування. Виділяють два основних способи отримання рослини на штамбі: на власне коріння або на підщепі.
На власне коріння
Для отримання штамбової смородини вибирають міцний, здоровий саджанець відповідного сорту.
- Залишають на ньому лише один, найсильніший і прямий пагін, який стане «стовбуром» смородинового деревця. Решту пагонів і поросль регулярно видаляють.
- При висоті пагона в 0,8-1 м проводять прищіпку, зупиняючи тим самим його зростання.
- Для утворення крони залишають верхні 3-4 бруньки. Все, що знаходяться нижче - видаляють.
- Коли пагони виростуть 10-13 см в довжину, їх прищипують, стимулюючи кущіння рослини.
- Всі бічні відгалуження знову прищипують над 3 листом.
Щорічно у смородини видаляють всю поросль на штамбі і біля коріння, а при необхідності - проріджують крону.
На підщепі
Отримати практично готове деревце можна за допомогою щеплення. В якості підщепи вибирають сорт із сильнорослих, які мають міцні гілки.
Порядок щеплення включає:
- Правильне формування підщепи. Для цього залишають одину потужну, пряму гілку, а інші - регулярно видаляють. Висота для щеплення повинна становити не менше 80 см.
- На підщепу прищеплюють визрівший живець будь-якого вподобаного зимостійкого сорту. Його товщина становить близько 0,5 см, а довжина - 3-4 бруньки.
- На підщепі прибирають всі власні бруньки і методом окуліровки прищеплюють обраний живець.
- Пагони, що з'являються на підщепі, прищипують при довжині в 10 см. Це сприяє посиленому розгалуження крони.
У прищепленої штамбової смородини своєчасно видаляють всю зайву поросль, стежать за здоров'ям пагона, встановлюють опору, щоб саджанець зміцнів.
Штамбова смородина - обов'язковий атрибут ділянки. Вона гармонійно впишеться в будь-який стиль, підійде до вже наявного дизайну. Її можна вирощувати навіть у горщиках: її усипана великими, яскравими ягодами крона не залишить байдужим нікого.