Як заготовити гарбузове насіння для їжі і на посадку

порадиГарбуз - сама великоплідна і урожайна овочева культура. Її плоди добре зберігаються навіть в кімнатних умовах. М'якоть гарбуза використовують для каш, супів, солодкої випічки. Не пропаде і насіння: його можна використовувати для посадки або в якості корисного доповнення до раціону. Як правильно заготовити насіння гарбуза?

Користь гарбузового насіння

Гарбузове насіння використовують для приготування супів і салатів, додають їх до м'ясних страв. З насіння отримують олію або роблять лікувальну настоянку.

Користь гарбузового насіння обумовлена його багатим складом. Калорійність 100 г насіння - близько 550 ккал. У день рекомендується з'їдати не більше 50 штук.

У них містяться:насіння в мистці

  • вітаміни - А, К, С, групи В, Е;
  • мінерали - мідь, фосфор, цинк та ін .;
  • жирні кислоти - стеаринова, олеїнова та ін .;
  • каротин;
  • амінокислоти.

Гарбузове насіння багате жирами і білками, містить невелику кількість вуглеводів. Сире насіння набагато корисніше обсмаженого: в них зберігаються всі вітаміни і корисні речовини.

Регулярне вживання гарбузового насіння позитивно позначається на здоров'ї.

Насіння гарбуза:

  1. Покращують стан волосся і шкіри.
  2. Підвищують розумові здібності, пам'ять і увагу.
  3. Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.
  4. Покращують настрій і сон, запобігають депресивні стани і апатію.
  5. Виводять з організму шкідливий холестерин.
  6. Зменшують болі в суглобах, знімають запалення.
  7. Зміцнюють серцево-судинну систему.насіння
  8. Мають низький глікемічний індекс, корисні при цукровому діабеті.
  9. Зміцнюють імунітет, знижують ризик зараження вірусними захворюваннями.

Висушене природним шляхом насіння гарбуза використовують для профілактики і лікування деяких захворювань.

Гарбузове насіння корисне при:

  • порушення діяльності шлунково-кишкового тракту;
  • цукровому діабеті;
  • простатиті;
  • вагітності та грудному вигодовуванні;
  • глистових інвазіях;
  • захворюваннях суглобів та ін.

Щоб зберегти всі корисні властивості гарбузового насіння їх необхідно правильно заготовити, висушити і зберігати.

Як заготовити насіння гарбуза для посадки

Заготівля насіння гарбуза для посадки - відповідальний захід. Адже від правильності відбору, підготовки і сушіння насіння залежить майбутня врожайність гарбуза.

Для заготівлі посадкового матеріалу вибирають визрілий плід від здорового рослини. Найкраще брати для цього гарбуз, який зав'язався першим на головному стеблі. насіння на декуВизріле на кущі насіння краще зберігають сортові ознаки, дають міцні паростки, відрізняються міцним імунітетом. Гарбуз має бути прибраний до настання заморозків.

Насіння пізньостиглих сортів можна зберігати в натуральному вигляді: цілісний плід чудово захищає посадковий матеріал від зовнішнього впливу. Насіння витягують безпосередньо перед посадкою.

Якщо необхідно зібрати насіння з ранньо або середньостиглих сортів, то їх необхідно витягти з плоду з осені. В іншому випадку насіння можуть прорости прямо всередині плоду ще до настання весни.

Порядок заготівлі насіння гарбуза на посадку:

  1. Гарбуз обережно розрізають з країв так, щоб не пошкодити насіння.
  2. Їх витягують з плоду, очищають від зайвої м'якоті, при необхідності - промивають і підсушують.
  3. Відбирають найкраще насіння. Воно не повинне мати ознак хвороб, механічних пошкоджень. Як посадковий матеріал підійдуть тільки найбільше і повноцінне, дозріле насіння. Тільки вони дадуть міцний, потужний паросток.

Сушка насіння для посадки тільки природним способом. Їх розсипають в один шар на паперові рушники і сушать до сипучості, потім укладають в картонні коробки або тканинні мішечки. 

Як заготовити насіння гарбуза для їжі

Насіння для їжі заготовляють з меншою ретельністю. Підійдуть будь-які за розміром плоди. На них не повинно бути ознак псування, підмерзання.гарбуз

Гарбуз розрізають, витягають з нього насіння, очищають від налиплої м'якоті, при необхідності промивають під проточною водою. Після цього їх підсушують на паперових рушниках до випаровування зайвої вологи і приступають до сушки.

Гарбузове насіння для їжі можна висушити різними способами:

  1. Природна сушка. Спосіб підходить для любителів свіжого насіння. Їх розкладають в один ряд і сушать протягом декількох днів.
  2. В духовці. Промите і обсушене насіння укладають на деко, застелений фольгою або пергаментом. Духовку прогрівають, потім зменшують жар до мінімуму і сушать продукт до готовності протягом 30-40 хвилин. Насіння обов'язково перемішують кожні 5-10 хвилин.
  3. На сковороді. Швидко висушити насіння можна на сковороді. На неї виливають столову ложку рослинної олії, висипають обсушене насіння і обсмажують з постійним перемішуванням протягом 10-20 хвилин на середньому вогні. Готовність визначають за кольором: оболонка стає жовтуватою, з неї сходить плівка. При бажанні під час смаження можна додати перець, сіль або цукор.
  4. У мікрохвильовці. Насіння насипають в плоску тарілку на паперову серветку в один шар. На максимальній потужності насіння готують протягом декількох хвилин, орієнтуючись на колір оболонки. Продукт обов'язково перемішують кожні 1-2 хвилини.

Висушене гарбузове насіння охолоджують і прибирають на зберігання в відповідну тару.

Як зберігати гарбузове насіння 

Заготовлене про запас насіння гарбуза необхідно правильно зберігати, щоб не погіршити їх смакові якості і корисність. Термін зберігання безпосередньо залежить від якості сушіння: чим менше в насінні залишилося вологи, тим довше вони пролежать.насіння в мішку

Кращі умови для зберігання - провітрюване приміщення з кімнатною температурою і низькою вологістю, без доступу сонячних променів. Гарбузове насіння повинно бути захищене від гризунів і птахів.

Висушене гарбузове насіння на їжу або посадку зберігають в тканинному мішку або паперовому пакеті, підвішеними до стелі або на полицях. Харчове насіння можна зберігати в скляних, щільно закритих банках. Не слід тримати продукт в поліетиленовому пакеті.

При порушенні умов зберігання насіння покриється цвіллю, змінюється колір і запах. Смак також погіршиться: насіння стане згірклим. Таке насіння не можна використовувати в їжу або на посадку.

Гарбузове насіння - корисний і смачний продукт, багатий вітамінами, мінералами, маслами і амінокислотами. При правильній заготівлі та сушці насіння відмінно збережеться до нового сезону. Але не можна переїдати їх: висока калорійність неодмінно призведе до набору ваги.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!