Консервація: незвичайні рецепти

Коли банальні заготівлі з овочів набридли, приходить час спробувати щось оригінальне й незвичайне. Сподіваємося, що наші рецепти припадуть вам до смаку.

Ікра баклажанна по-вірменськи з овочів, запечених на відкритому вогні

Складові:

  • баклажани - 5 кг;
  • перець болгарський червоний - 1,5 кг;
  • перець гострий - 2-3 шт.;
  • томати - 4 кг;
  • цибуля - 2 кг;
  • часник - 3-4 головки;

  • зелень — різна, за смаком (кріп, петрушка, базилік, кінза та ін.);
  • сіль - 3 ст. л.;
  • олія рослинна рафінована - 1 л.

Щоб правильно запекти овочі необхідний саме полум'я, а не вугілля, що тліє, як для шашлику. Баклажани насаджують на шампури. Хвостики їх не обрізають! Зручніше використовувати подвійні шампури. Баклажани викладають над вогнем. Коли одна сторона обвуглиться до чорноти — шампури можна перевертати й запікати іншу сторону. Готові баклажани викладають на блюдо в один шар дають охолонути 10 хвилин. Потім акуратно руками знімають обгорілу шкірку. Перці запікають на вогні таким же способом. А для запікання томатів знадобляться вже вугілля. Перці й томати потрібно теж очистити від обвугленої шкірки.

Цибулю нарізають і обсмажують в олії. Далі всі овочі — баклажани, перці, томати, цибуля — прокручуються на м'ясорубці. Масу викладають у велику каструлю. Додають рослинну олію та тушкують на невеликому вогні 2-3 години. Обов'язково під кришкою і регулярно помішуючи. За пів години до готовності в ікру додають дрібно порізаний часник і зелень.

Попередньо готують банки: миють, стерилізують. Розкладають ікру й стерилізують 0,5 л банки 0,5 години, 1л банки 1 годину. Потім закочують і зберігають у прохолодному темному місці.

Соус-маринад з червоного перцю по-португальськи

Складові:

  • перець червоний, м'ясистий - 2 кг;
  • сіль кам'яна - 2 кг;
  • оливкова олія.

Перець необхідно добре промити, обсушити. Видалити серцевину й розрізати кожну на 4-6 смужок. Викладати в місткість шар солі, шар перцю і т. д. Першим і останнім повинні бути шари солі. Залишити в прохолодному місці на 2-3 тижні. Рідину, яка буде виділятися, необхідно зливати. Через зазначений проміжок часу перець добре промити від солі, висушити й подрібнити в блендері в пюре. Перекласти його в стерилізовані банки, зверху налити трохи оливкової олії. Зберігати в холодильнику.

Такий соус-маринад використовується для приготування страв з м'яса, риби. Також його додають в перші й другі страви. Він надає незабутній аромат і пікантний смак. Але потрібно враховувати, що він дуже солоний.

Томати, мариновані з виноградом

Цікава і смачна заготівля. Томати виходять солодкуватими, а виноград солонуватим на смак. Можна використовувати білий або синій виноград, але останній забарвлює маринад.

Інгредієнти у розрахунку на 3-х л банку:

  • томати - 1 кг;
  • цибуля ріпчаста - 300 г;
  • виноград - 800 г;
  • перець чорний горошком, лавровий лист, часник, гвоздика — за смаком;
  • сіль - 2 ст. л.;
  • цукор - 100 г;
  • оцет столовий - 2 ст. л.

Банка миється, на дно її викладають порізану кільцями цибулю, часник та інші прянощі. Наповнюють банку томатами й виноградом. Потім заливають окропом, накривають кришкою, залишають на 15 хвилин. Після цього зливають воду, додають сіль, цукор, оцет. Кип'ятять маринад, знову заливають в банку і закупорюють її. До охолодження її необхідно тримати закутаний чимось теплим.

Варення із зелених томатів

Дуже незвичайне, але дуже смачне варення, яке обов'язково здивує ваших гостей.

Складові:

  • томати зелені - 1 кг;
  • цукор - 1 кг 200 г;
  • вода - 1 л;
  • кислота лимонна — щіпка.

Томати миють, сушать. Вирізують плодоніжку, розрізають навпіл і видаляють чайною ложечкою насіння. Решта часточки нарізають дрібними кубиками - 1 х 1 см. Щоб прибрати гіркуватий присмак, томати заливають окропом, кип'ятять 10 хвилин, потім зливають воду, промивають томати й ще раз повторюють процедуру.

Далі томати засипають цукром і залишають на 1-2 години. Після цього заготівлю заливають 1 л окропу і варять 10 хвилин. Відставляють варення на добу. На наступний день сироп акуратно зливають, кип'ятять 20 хвилин і знову заливають в варення. Все разом варять 15 хв, постійно помішуючи. За пару хвилин до готовності додають лимонну кислоту. Готове варення гарячим розливають в стерилізовані банки й закупорюють.

Вірменське варення з баклажанів

Ще одне дуже оригінальне варення.

Складові:

  • баклажани молоді - 1 кг;
  • цукор - 1 кг;
  • вода - 400 мл;
  • горіхи волоські - 1 ст.;
  • сік лимона - 2 ст. л.;
  • гвоздика, кориця, кардамон — за смаком.

Баклажани необхідно очистити від шкірки й порізати кубиками розміром приблизно 2 х 2 см. Щоб прибрати гіркоту, вимочити їх у воді 2-3 години, кілька разів змінюючи воду. Потім воду злити, а шматочки баклажанів добре віджати.

Зварити сироп із зазначеної кількості цукру і води. У киплячий сироп опускаються баклажани й варяться 0,5 ч. Потім місткість з варенням відставляють на 6-12 годин.

Волоські горіхи очищають і подрібнюють, підсушують в духовці. Варення знову ставиться на вогонь, туди додаються горіхи, прянощі, лимонний сік. Вариться все разом ще 0,5 ч. Після цього варення розкладають по стерилізованим банкам і закупорюють.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!