Корисні і смачні фіолетові овочів

порадиЧервоні, зелені, жовті, в смужечку і цятку - овочі будь-якого кольору можна зустріти на городі. Відрізняються вони не тільки забарвленням, але і корисними речовинами, що відповідають за забарвлення. Фіолетові овочі - одні з найбільш насичених і незвичайних на дачній ділянці. Яку користь для організму вони несуть?

Користь фіолетових овочів

Антоціани - особливі корисні сполуки, які надають овочам фіолетове забарвлення. Вони сприяють омолодженню організму на клітинному рівні, роблять їх більш стійкими до зовнішніх несприятливих впливів, пошкоджень.

У поєднанні з вітамінами і мінералами антоціани посилюють їх користь. Тому кожен фіолетовий плід дещо відрізняється по впливу на організм.

Особлива користь всіх фіолетових овочів - низька калорійність. Їх рекомендовано використовувати в дієтичних меню, вони не завдають шкоди фігурі, в той же час підтримують організм, забезпечують усіма необхідними речовинами.

Крім того, фіолетові овочі незамінні в салатах, закусках, гарнірах - вони надають яскравий, привабливий вигляд будь-якій страві, стимулюють апетит.фіолетові овочі

Найсмачніші фіолетові овочі

Фіолетові овочі по праву можна назвати найбільш смачними та корисними - їх можна використовувати для приготування будь-якої страви. Однак при термічній обробці вони втрачають свій колір через руйнування антоціанів, стають менш корисними, але не менш смачними.

Баклажани

Король всіх фіолетових овочів - баклажан. Теплолюбний овоч найчастіше забарвлений саме в цей колір, але зустрічаються також білі і зеленуваті плоди. Однак саме фіолетові баклажани найбільш корисні.

У них містяться:

  • вітаміни С, В, Е, К, А;
  • мінерали - фосфор, калій, магній, селен, мідь;
  • жирні кислоти;
  • амінокислоти.

фіолетові томатиБаклажани активно виводять холестерин їз організму, стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, знімають набряки. Вони зміцнюють імунні сили, захищаючи організм навіть від таких захворювань, як діабет, рак, туберкульоз.

Зарекомендували себе сорти і гібриди: Анатолія F1, Візир F1, Чорний Красень.

Томати

Фіолетові томати іноді виглядають, як майже чорні: настільки насичене забарвлення вони мають. У них значно більше аскорбінової кислоти і вітамінів групи В, ніж в звичних червоних або жовтих плодах.

Фіолетові томати сприятливо впливають на нервову систему, підвищують настрій і покращують сон.

Найкраще використовувати фіолетові томати для приготування свіжих салатів і закусок. Особливо святково виглядають страви з помідорами різного кольору. Для консервування такі плоди не підійдуть: під впливом високої температури вони втратять забарвлення.

Фіолетові сорти томатів - Найт Рейн, Фіолетовий тощо.

Перець

Перець з фіолетовими плодами виглядає строго, але неймовірно апетитно. Він незамінний в свіжих салатах, надає готовій страві цікавий смак.фіолетовий перець

У фіолетовому перці містяться вітаміни В, РР, А, К, С, Е. Є в ньому цинк, селен, залізо та інші елементи. Такий набір неодмінно надасть сприятливий вплив на організм.

Фіолетовий перець:

  • виводить холестерин;
  • зміцнює судини і серце;
  • нормалізує тиск;
  • активує роботу мозку та ін.

Фіолетовий перець відрізняється холодостійкістю: він добре поглинає сонячну енергію і перетворює її в тепло. В іншому вирощування фіолетового перцю не відрізняється від інших сортів.

Фіолетові плоди виростуть у перцю Чорний Квадрат тощо.

Фіолетова цибуля

Один з найпопулярніших фіолетових овочів - ріпчаста цибуля. Поєднання антоціанів і цілого набору мінералів і вітамінів робить овоч дуже корисним. Відомі його омолоджуючі, антибактеріальні, очищаючі властивості. Він добре впливає на стан шкірних покривів, волосся.

Без фіолетової цибулі не обійдеться жоден свіжий салат. Її смак вдало поєднує деяку солодкуватість і гостроту, завдяки чому поєднання звичайних овочів буде особливо апетитним.

фіолетова капустаФіолетову цибулю не слід використовувати при варінні або смаженні: вона втрачає свій колір.

Популярні сорти - Брауншвейгский, Ред Барон.

Капуста

Червонокачанна, брюссельська, кольорова, калі - всі різновиди капусти можуть мати фіолетове забарвлення.

Яскраві фіолетові головки цвітної капусти збережуть колір навіть при варінні. Їх можна використовувати в якості гарнірів, додавати в салати. А червонокачанна капуста хороша в салатах і закусках.

Фіолетова капуста містить не тільки антоціани і вітамін С, але і ряд рідкісних вітамінів, які благотворно впливають на організм.

Овоч виводить шкідливий холестерин і сприяє відновленню внутрішніх органів, їх очищенню. Допоможе він і при скачках артеріального тиску.

Фіолетовий урожай можна зібрати у сортів: Віденська Синя, Вайлет Стар, Топарані, Реск'ю F1.

Бобові

Фіолетова квасоля і горох теж містять антоціани. Високий вміст білфіолетова морквака, цілий список вітамінів і мінералів роблять їх неймовірно корисними для здоров'я.

Бобові з фіолетовими плодами зміцнюють серцевий м'яз, сприяють кровотворенню, при відсутності індивідуальної реакції нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.

Крім того, фіолетовий колір стручків полегшує їх збирання: яскраві плями легко помітити серед листя.

Відомі сорти фіолетової квасолі - Парпл Тіпі, Пурпурова Королева.

Фіолетова морква

Фіолетова морква лише виглядає фантастично: насправді саме такий колір притаманний овочу від природи. Темні коренеплоди корисніші своїх помаранчевих побратимів. Вони містять більше корисних речовин, а їх баланс ідеальний.

Фіолетова морква при регулярному вживанні омолоджує організм, підтримує здоров'я очей і травної системи.

Дуже незвично виглядає салат зі свіжої тертої фіолетової моркви. Контраст фіолетового і помаранчевого викликає апетит навіть у дітей.

фіолетова картопляНайпоширеніший сорт фіолетовою моркви - Пурпурний Космос.

Фіолетова картопля

Фіолетові зовні картоплини - не рідкість. Популярність набирають сорти з яскравою фіолетовою м'якоттю. Бульби зберігають колір при варінні, з їх допомогою можна створювати кулінарні шедеври. А яскраве фіолетове картопляне пюре сподобається навіть дітям.

Фіолетова картопля містить ряд мінералів і вітамінів, які зберігали гостроту зору. Бульби підвищують імунітет і знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Дуже красиві фіолетові бульби у сортів картоплі Солоха і Хортиця.

Вже зараз слід планувати посадку фіолетових овочів на дачі в наступному сезоні. Яскраві плоди не тільки красиві, але і неймовірно смачні і корисні. Щодня слід вживати різні овочі в свіжому і переробленому вигляді, щоб залишатися здоровим на довгі роки.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід