Корисні властивості фруктів

фруктиФрукти - найсмачніша і позитивна частина раціону людини. Їх яскраве забарвлення неодмінно викликає апетит, а вітаміни та мінерали, що містяться в них, підтримують здоров'я протягом всього року. Якими корисними властивостями володіють фрукти і як їх вживати?

Корисні властивості фруктів

Корисні властивості фруктів сильно розрізняються, адже в плодах присутні різні набори вітамінів, мікро- і макроелементів, амінокислот. Тому важливо вживати в їжу різні плоди - як екзотичні, так і місцеві.

Яблука

Звичний та корисний фрукт - яблуко. Завдяки високому вмісту харчових волокон, пектину і вітамінів вони неймовірно корисні для людини, включати яблучне пюре в раціон дітей починають першим.

Яблука очищають організм, виводять шкідливий холестерин і токсичні речовини.фрукти Вони нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту, стимулюють роботу кровоносної системи завдяки високому вмісту заліза і калію.

Хурма

Вітамін А, у великій кількості міститься в хурмі, сприяє відновленню зору, поліпшення метаболізму. А завдяки амінокислотам і антиоксидантам плоди мають омолоджуючі та очищаючі властивості. Хурма містить невелику кількість калорій і надає відчуття насичення, тому її обов'язково включають в дієтичне меню.

Ківі

За вмістом вітаміну С ківі нітрохи не поступається цитрусовим, однак має більш м'який, ніжний смак. Плоди покращують роботу серця і судин, сприяють схудненню. Благотворно фрукт впливає на шкіру, волосся і нігті.

Апельсин

Як і всі цитрусові, апельсин містить велику кількість вітаміну С. Є в ньому корисні жирні кислоти, завдяки яким відбувається прискорення метаболізму, зміцнюється імунітет. Яскраве забарвлення плодів неодмінно підніме настрій і додасть сил на весь день.яблука та груші

Гранат

Гранат - один з найкорисніших фруктів. Завдяки високому вмісту заліза, аскорбінової кислоти та інших елементів, плоди є чудовою профілактикою вірусних захворювань, сприяють активному кровотворенню. Корисні навіть шкірки граната: вони полегшують кашель і знижують температуру.

Груша

У груші містяться не тільки важливі вітаміни і елементи, але і природний антибіотик, що знищує хвороботворні бактерії. Груша очищає організм, сприяє гарній роботі серцево-судинної системи. Вона корисна і для травлення, оскільки нормалізує роботу кишечника.

Банан

Банан - екзотичний фрукт, щільно увійшов в раціон людини. Він містить велику кількість харчових волокон і мінералів. А ще міститься серотонін, який надає відчуття щастя і радості, що важливо в боротьбі з депресивними станами, апатією, безсонням.ананас і апельсин

Ананас

Ананас - кращий «друг» для тих, що худнуть людей. Він багатий мінералами і вітамінами, сприяє активній роботі шлунково-кишкового тракту завдяки харчовим волокнам. Фрукт містить особливу речовину, яка розщеплює жири і знищує внутрішні паразити.

Як правильно вживати фрукти

При неправильному вживанні навіть найкорисніший фрукт може завдати шкоди організму. Тому важливо враховувати ряд нюансів, якщо вони входять в раціон.

  1. При схудненні до складу дієти включають обмежену кількість фруктів. Не можна складати раціон з переважанням плодів, адже через високий вміст природних цукрів вага буде лише прибувати.
  2. Норма споживання фруктів на добу - не більш 200-500 г в залежності від ваги і віку людини. Краще вживати їх в першій половині дня, адже вони додадуть заряд бадьорості і гарного настрою на весь день.
  3. Вечірньої пори перевагу віддають цитрусовим: вони багаті вітамінами, містять малу кількість калорій і швидко засвоюються організмом.
  4. Найбільш корисні фрукти, з'їдені натщесерце: за 20-30 хвилин до основного прийому їжі. Так вони встигають віддати максимальну користь організму.смузі із ківі і банана
  5. При включенні фруктів в раціон слід запам'ятати їх поєднання з іншими продуктами. Кислі плоди хороші з м'ясом, картоплею, рибою і морепродуктами. Солодкі чудові у фруктових салатах, десертах, з сиром і сметаною. Кисло-солодкі фрукти підходять до сирів, м'ясних і овочевих страв, кисломолочним продуктам.
  6. Не слід одночасно вживати кислі і солодкі фрукти, адже це створить серйозне навантаження на шлунково-кишковий тракт. Наслідками можуть стати: підвищене газоутворення, здуття, важкість у шлунку.
  7. Найкорисніші плоди - свіжі. В процесі термічної обробки вони втрачають більшу частину вітамінів. Однак при захворюваннях шлунково-кишкового тракту перевагу варто віддати запеченим фруктам. Найнепотрібніші для організму - консервовані плоди: вони містять велику кількість цукру і практично повністю втратили свій багатий склад в процесі нагрівання.
  8. При деяких захворюваннях вживання фруктів повинно бути погоджено з лікарем: алергія, цукровий діабет, гіпертонія, гастрит, виразка, розлади шлунково-кишкового тракту. З обережністю плоди включають в раціон вагітних і годуючих жінок, дітей до 3 років.

Фрукти важливо вживати по сезону, тоді вони принесуть максимальну користь. При включенні в раціон нового плода необхідно почати з невеликого шматочка, щоб з'ясувати індивідуальну реакцію організму. При появі висипу, погіршенні самопочуття необхідно виключити фрукт з меню.

Фрукти в кулінарії

Фрукти хороші в цілісному, свіжому вигсушені фруктиляді, але не менш популярні фруктові нарізки. Вони здатні прикрасити святковий стіл, створити особливу атмосферу.

Дітям до смаку припадуть фруктові салати, заправлені йогуртом. Популярність набирають смузі: різні фрукти в суміші зі злаками та корисними добавками стануть вітамінною бомбою для організму, надовго додадуть ситість, сприяють схудненню.

Деякі фрукти можна заморожувати, так вони зберігають свій привабливий зовнішній вигляд і користь. Не менш корисні для організму сушені плоди. З них варять компоти або використовують їх у якості перекусу.

Фруктами можна прикрасити будь-яку страву: салат, закуску або десерт. Неймовірні оформлені плодами торти і тістечка.

Фрукти - невід'ємна частина раціону нарівні з овочами. Вони містять необхідні вітаміни і амінокислоти, при правильному вживанні приносять користь організму. Однак самі корисні плоди - зібрані на власній ділянці. Тому на дачі неодмінно слід облаштувати сад з яблунями, грушами, сливами, абрикосами, персиками і багатьма іншими фруктами.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід