Корисні властивості звичайних овочів

поради«Дачні дари» - вирощений урожай - завжди відрізняються відмінним смаком і ароматом. Крім того, плоди, які можна зустріти на будь-якій садовій ділянці, містять вітаміни і мінерали, вкрай необхідні для людини. Якими корисними властивостями володіють звичайні овочі?

Корисні властивості овочів

Кожен овоч має унікальні властивості завдяки речовинам, що входять до їх складу - вітамінів і мінералів, кислот і інших сполук.

Баклажан

Фіолетовий плід став популярний не так давно завдяки ряду корисних речовин в складі. При досить низькій калорійності в овочі є цілий список вітамінів (В, С, Е та ін.) і мінералів (калій, фосфор, магній та ін.), кислот. баклажан

Овоч має потужну антиоксидантну дію, виводить з організму холестерин і солі сечової кислоти, знімає набряки і відновлює баланс речовин. Баклажан стимулює роботу шлунково-кишкового тракту.

Найкорисніший баклажан - тушкований, проте не менш смачний він печений і смажений.

Гарбуз

Овоч-важкоатлет може не тільки «нагодувати» цілу сім'ю, а й заповнити недолік корисних речовин. Є в ньому рідкісні, але необхідні мінерали, вітаміни, каротиноїди, жирні кислоти. Не менш корисним є насіння гарбуза.

Високий вміст харчових волокон обумовлює користь овоча для шлунково-кишкового тракту. Гарбуз позитивно впливає на статеву систему. Незамінний він в косметології.

Гарбузи можна тушкувати, смажити, запікати, з нього виходять неймовірно смачні супи та каші. Після кулінарної обробки плоди практично повністю зберігають корисні властивості.

Перецьперець

Низькокалорійний солодкий перець - справжній рекордсмен за вмістом корисних речовин. Є в ньому у великій кількості вітаміни, мінерали, кислоти, антиоксиданти. Найбільш корисними є овочі в біологічній зрілості.

Солодкий перець корисний для очей і шкірних покривів, володіє він протизапальними властивостями. Овоч насичує організм корисними речовинами, знижує ризик хвороб серця і судин.

Перець краще готувати на пару або вживати свіжим, його можна тушкувати, додавати в супи і гарніри.

Капуста

Листовий овоч незамінний в раціоні завдяки низькій калорійності і високому вмісту вітамінів, мінералів, амінокислот, органічних цукрів та ін. Є в ньому і незамінні жирні кислоти.

Капустяне листя і їх сік мають ряд властивостей: фітонцидні, бактерицидні, протикашльові, відхаркувальні. Їх вживають при подагрі, жовчнокам'яній хворобі, атеросклерозі. Овоч сприяє виведенню з організму холестерину і токсичних речовин.

Є сотні і тисячі рецептів приготування капусти: відварна і тушкована, смажена і квашена. Але особливо корисні свіжі салати з овоча. морква

Морква

Соковита, свіжа морква - некалорійний, але корисний овоч, відомий високим вмістом вітаміну А. Морква корисна для зору, має омолоджуючі властивості. Коренеплід сприяє нормалізації травлення, зміцнює судини і серце.

Морква - один з небагатьох овочів, який найбільш корисний у відварному вигляді. Після термічної обробки корисні сполуки стають доступнішими, легкозасвоювальними. Її можна зберігати в свіжому і замороженому вигляді, а вживати свіжою, відвареною, тушкованою або смаженої.

Буряк

Бордовий коренеплід частіше використовують у відварному або печеному вигляді, проте найбільшу користь він принесе свіжим. Корисний і сам овоч, і його сік. Він містить практично повний набір вітамінів і мінералів, жирні кислоти і цукру.

Коренеплід має протисклеротичні, спазмолітичні, діуретичні властивості. Вживають його при колітах, аритмії, захворюваннях печінки і шлунково-кишкового тракту. Буряк використовують у багатьох рецептах народної медицини.

Селераселера

М'ясистий корінь і соковиті, хрусткі стебла селери мають низьку калорійність - всього 14 ккал в 100 г. У набір вітамінів входять: група В, А, К, Е, С. Є в ньому і мінерали, кислоти, ефірні масла та ін.

Селера відповідає за оновлення клітин організму, має антиоксидантні властивості. Допомагає вона і при нервових розладах, стимулює функціонування шлунково-кишкового тракту. Його вживають при подагрі, артриті, цукровому діабеті, а також для посилення працездатності.

Селеру краще вживати в свіжому вигляді, так він зберігає всі корисні властивості.

Спаржа

Молоді пагони спаржі - справжня знахідка для любителів правильного, збалансованого харчування. Вона містить органічні кислоти, багато білка, вітаміни групи В, С, Е, є в ній велика кількість калію і фосфору, а також вкрай необхідний для здоров'я селен.

Вона має проносні, сечогінні, спазмолітичні і протизапальні властивості. Спаржа знижує тиск, позитивно впливає на нервову систему, органи шлунково-кишкового тракту.

Найкорисніший спосіб її приготування - відварювання протягом 3-5 хвилин пучками. Крім того, її можна запікати, смажити, додавати в супи.спаржа

Правила вживання овочів

Незважаючи на те, що овочі відносяться до найбільш здорової їжі, є невід'ємною частиною раціонів правильного харчування, вживати їх потрібно правильно.

Щоб овочі принесли організму користь, а не шкоду, необхідно слідувати нескладним правилам:

  • не вживати в їжу плоди зі слідами псування;
  • овочі повинні становити майже половину від раціону, не менше 300 г на добу;
  • найкорисніші овочі - сирі, проте деякі з них без термічної обробки вживати не можна;
  • в щоденний раціон слід включати різні овочі, не слід віддавати перевагу тільки 1-2 видів плодів;
  • при термічній обробці овочів перевагу слід віддавати варінню, тушкуванню і запіканню;
  • свіжі плоди можна вживати протягом всього дня, приготовлені бажано їсти до настання вечора;
  • чим свіжіший овоч - тим він корисніший, тому що в процесі зберігання деякі вітаміни можуть руйнуватися;
  • при варінні кількість води використовують мінімальну, щоб максимально зберегти концентрацію корисних речовин в плодах;
  • змінювати звичайний смак овочів можна за допомогою улюблених приправ.

Зловживання овочами може призвести до протилежного ефекту: може відчуватися тяжкість, здуття, проблеми з шлунково-кишковим трактом. Тільки помірне споживання і правильне поєднання плодів буде корисним для здоров'я людини.

Серед вирощуваних на дачі овочів немає шкідливих. Всі вони містять важливі для організму мінерали, вітаміни, кислоти і інші речовини. Однак для кожного плоду є певні правила вживання: одні їстівні тільки після кулінарної обробки, інші гарні в свіжому вигляді кожен день.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід