Мікрозелень

порадиУ холодну пору року організм завжди відчуває нестачу вітамінів. Прекрасною заміною синтетичним аптечним аналогам стане мікрозелень (Мікрогрін). Зелена культура містить необхідні вітаміни і мінерали. Як вирощувати мікрозелень?

Як вирощувати мікрозелень

Унікальність мікрозелень - в поєднанні користі пророщеного насіння і дорослих рослин. Мікрогрін зберігає всі вітаміни і мінерали, має характерний для культури смак і аромат, тому може широко використовуватися в кулінарії.

Насіння для вирощування мікрозелені слід підбирати ретельно. Вони не повинні бути оброблені хімічними засобами, тому рекомендується вибирати спеціальні серії Мікрогрін.

Вирощують мікрозелень різними способами: зелень в стакані

  1. В субстраті. Найпопулярніший, але не найкращий спосіб. У широку, низьку ємність насипають шар грунту в 3-4 см. Насіння розподіляють дуже густо, практично суцільним килимом. Зволожують посіви і поміщають розсадну ємність в тепличку. Насіння перед висадкою краще замочити на ніч.
  2. На папері. Спосіб, який не потребує роботи з грунтом. Як субстрат використовують паперові серветки, які поміщають на дно рассадной ємності і зволожують. Насіння розкладають прямо на папір і зволожують.
  3. На ватних дисках. Вата - гігроскопічний матеріал, який також підходить для вирощування зелені. Насіння розкладають на зволожені ватяні диски і змочують.
  4. Неткані серветки, марля. Будь-який підручний гігроскопічний матеріал можна використовувати для пророщування. Досить викласти на нього насіння, накрити плівкою і дочекатися паростків.
  5. У пророщувачах. Спеціальні пристосування покликані полегшити і без того просте вирощування мікрогріну. Паростки в них залишаються чистими.

З появою паростків тепличку з розсадою можна прибрати. А щоб уникнути появи цвілі потрібно обробити насіння перед посадкою содою, перекисом водню або іншими підручними безпечними засобами.

Безземельні способи вирощування мікрогрін кращі, оскільки паростки після зрізки залишаються чистими, не вимагають ретельного очищення від бруду.

Яка буває мікрозелень

Мікрозелень - не окрема культура, а кілька різновидів трав і овочів, що володіють високими смаковими якостями і користю для людини.капуста мікрогрін

Вирощують як мікрозелень наступні культури:

  • Брокколі. Капустяні паростки зміцнюють імунітет, зміцнюють серцевий м'яз, є профілактичним засобом від онкологічних захворювань. Їх додають в овочеві та м'ясні салати, в гарніри і супи.
  • Капуста червона. Червона капуста за рахунок унікального вітамінно-мінерального складу більш корисна, ніж її «зеленолисті родичі». Вона стимулює травну діяльність, зміцнить імунітет, додасть сил і бадьорості. Її використовують в якості компонента в салатах і до м'яса.
  • Дайкон. Культуру можна вирощувати не тільки заради коренеплоду на грядці, а й заради корисної зелені. Паростки стимулюють травлення, утворення шлункового соку. Їх можна додавати в будь-які свіжі салати, в якості прикраси і добавки до м'яса, в супи.
  • Кольрабі. Паростки корисні для серця і травлення. Вони є неперевершеною прикрасою для салатів, овочевих і м'ясних страв. Мають приємний, солодкуватий смак з грибними нотками і ніжним ароматом.
  • Редис. Паростки культури добре впливають на травлення, знімають набряки і мають жовчогінну властивість. Мають ніжний, злегка гоструватий смак. Підійде до м'яса, овочів, а також для прикраси закусок.
  • Лук-шніт. Паростки мають потужну антисептичну дію. Тонкі ніжні листи швидко ростуть, мають м'який, ніжний смак. Добре поєднуються з закусками, овочами, м'ясом.
  • Кінза. Паростки коріандру містять ефірну олію, що додає зелені характерний смак. Вони багаті вітамінами, амінокислотами та мінералами. Мають ряд властивостей - сечогінну, ранозагоювальну, болезаспокійливу і протимікробну. Використовується кінза в салатах і до м'яса, в гарнірах і супах.
  • Буряк. Бурякові паростки містять ряд вітамінів і мікроелементів. Вони зміцнюють імунітет, сприятливо діють на систему травлення, надають тонізуючий ефект. Їх додають до м'яса, салатів, гарнірів.
  • Гірчиця. Легкий гоструватий смак гірчиці облагородить смак будь-якої м'ясної або рибної страви, освіжать салати, закуски, бульйони. Гірчиця стимулює кровообіг, поліпшить апетит, піднімає імунітет за рахунок вітамінів і мінералів у складі.рукола мікрогрін
  • Базилік зелений. Навіть маленькі паростки базиліка володіють тим же пряним ароматом, що і дорослі екземпляри, проте їх смак набагато більш насичений. Вони заповнюють дефіцит речовин в організмі, поліпшують травлення. Їх додають до будь-яких рибних, м'ясних або овочевих страв.
  • Рукола. Популярна мікрозелень, яка є джерелом вітамінів і мінералів. Вона нормалізує обмін речовин, підвищує рівень гемоглобіну і виводить шкідливий холестерин. Зелень має приємний гірчичний смак з горіховою ноткою. Паростки універсальні, підходять практично до будь-яких страв - м'яса, риби, овочів і навіть фруктам.
  • Кресс-салат. Є однією з найбільш поширених культур як мікірозелень. Він містить мінерали, вітаміни, має загальнозміцнювальну дію на організм. Покращує сон, стимулює мозкову діяльність. Крім того, крес-салат здатний знижувати тиск. Його додають в будь-які страви - до м'яса, овочів, риби. Гарні з ним бутерброди, супи, гарніри.

Складно сказати, яка мікрозелень найкорисніша, адже всі паростки містять різні вітаміни і мінерали, необхідні організму. Тому рекомендується вирощувати різний Мікрогрін, щоб заповнювати потребу організму повністю.<

зелень в руціКоли зрізати мікрозелень

Для збереження максимальної кількості корисних речовин слід вчасно зрізати мікрозелень і вживати її в їжу найближчим часом.

Мікгрогрін - це молоді паростки з двома листами, які готові до зрізку і вживання через 5-10 днів. Термін може варіюватися в залежності від умов вирощування (температури, освітленості, вологості) і від культури.

Найшвидші паростки дає рукола, крес-салат і гірчиця, тобто зелені культури. Овочеві паростки вимагають більшого часу для росту.

Підрослу мікрозелень зрізають гострими ножицями, очищають від сміття, миють і використовують в їжу.

Мікрозелень - унікальна за своєю корисністю культура, вирощувати яку можна в кімнатних умовах. Вона не вимагає землі або значного місця, виростає швидко і може використовуватися в свіжому вигляді і в вітамінних салатах.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!