Мікрозелень: що це таке, користь та правила вирощування

Новітній тренд світової кулінарії та здорового харчування — мікрозелень. Спочатку паростками тільки прикрашали готові страви. Але проведені дослідження довели виняткову цінність такої їжі для людського організму. Сьогодні вирощування мікрозелень стає популярним видом агробізнесу. Але виростити мікрогрін і в умовах квартири зовсім не складно. Насіння мікрозелені пропонуємо придбати у великому асортименті в нашому інтернет-магазині.

Що таке мікрозелень, її користь

Мікрогрін — це молоді паростки овочевих рослин і трав. Мініатюрна зелень вирощується в спеціально створених для цього умовах. Паростки містять підвищену кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот та ін. Пояснюється це тим, що вони знаходяться тільки на старті свого розвитку і по максимуму використовують запас поживних речовин насіння. Вживання мікрозелені в їжу насичує нас вітамінами, дає запас енергії, сприяє очищенню організму.

Іноді мікрогрін плутають з проростками, які також користуються популярністю. Але насправді це технічно різні фази розвитку рослин. Проростки — це тільки пророслі насіння. А мікрозелень — це стадія розвитку рослини, коли з'являються перші два листочки. Стебло і листя можна їсти, а насіння і коріння залишаються в субстраті. У проростках, вирощених у воді, з'їдається все. Смак у мікрозелені набагато більш виражений, ніж у проростків. Вирощування мікрозелені займає більше часу, ніж вирощування проростків - 1-3 тижні.

Мікрозелень здатна активно рости без використання будь-яких добрив і стимуляторів. Запасу поживних речовин і життєвої сили в насінні вистачає для активного зростання. Таким чином, одержувана мікрозелень — екологічно чистий і органічний продукт.

Які культури вирощують як мікрозелень

Різновидів мікрозелені величезна кількість. Можна вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові культури. Розповімо про найбільш популярні з них.

  • Кінза (коріандр). Має яскраво виражений специфічний пікантний смак і аромат. В її складі багато вітамінів, мікроелементи Р, К та ін. Кінза корисна для серцево-судинної системи.
  • Рукола. Зелень її має злегка гіркуватий смак, ідеально підходить для м'ясних і рибних страв. Вона відрізняється великим вмістом аскорбінової кислоти, флавоноїдів, зміцнює імунітет.
  • Буряк. Добре поєднується з салатами й другими стравами. Містить багато вітамінів, мікроелементів, має тонізувальну дію, позитивно впливає на травлення, зміцнює імунітет.
  • Редис. Має гоструватий, пікантний смак, підходить до м'ясних страв і салатів. Мікрозелень редису містить багато мінералів, мікроелементів, вітамінів. Вона має протинабрякову дію, покращує травлення.
  • Шніт-цибуля. Ідеальна для закусок. Мікрозелень цієї цибулі — тонкі травинки з вираженим, але м'яким цибульним смаком і ароматом. Має здатність знищувати бактерії, очищати кишківник.
  • Соняшник. Має приємний аромат і солодкуватий смак, підходить для салатів, м'ясних страв, супів. Ця мікрозелень містить високоякісні білки, жири, лецитин, вітамін А. Стабілізує кислотно-лужний баланс, зміцнюють нервову систему, уповільнює процеси старіння.
  • Горох. Відрізняється свіжим ароматом, хрусткою структурою і солодкуватим смаком. Підкреслює солодкі й солоні смакові відтінки, підходить для салатів (в тому числі фруктових), бутербродів. Багата протеїном, вітамінами А, В, С, Е, фосфором, клітковиною.
  • Червоноголова капуста. Відрізняється високим вмістом каротину, аскорбінової кислоти. Тонізує, зміцнює імунітет, нормалізує травлення.

Як вирощувати мікрозелень

Отримати мікрозелень в домашніх умовах досить просто. Для цього необхідне світло, тепло і вологість. Дуже добре відчуває вона себе навіть в зимовий час на підвіконні, особливо підходять південні й східні вікна. Існують два способи вирощування мікрозелені — з ґрунтом і без.

Вирощування мікрозелені в контейнері з ґрунтом

Знадобиться: лоток глибиною близько 7 см, насіння мікрозелені, універсальний ґрунт, паперові серветки або тонка бавовняна тканина, пульверизатор.

Етапи:

  1. Підготовка насіння. Якщо насіння великі (соняшник, буряк, редис), їх необхідно попередньо замочити в теплій воді на кілька годин. З дрібним насінням цього робити не потрібно.
  2. Підготовка контейнера. Якщо лоток має отвори, то дно його необхідно покрити паперовим рушником або тонкою бавовняною тканиною. Потім він заповнюється ґрунтом, не доходячи до верху 2-3 см. Ґрунт зволожується, поверхня його розрівнюється.
  3. Посів. Насіння висівають щільно, по всій площі лотка. Їх необхідно злегка придавити долонею і присипати тонким шаром ґрунту. Після цього все акуратно збризкують водою з пульверизатора. Лоток встановлюється на піддон і відправляється в тепле, освітлене місце. Поливати мікрозелень необхідно в міру потреби, при підсиханні ґрунту. Якщо в кімнаті прохолодно, то організують тепличку, покриваючи лоток поліетиленом, забезпечивши доступ повітря.

Через 1-3 тижні, залежно від обраного виду рослин, мікрозелень буде готова до збирання. Паростки висотою 3-10 см зрізаються гострими ножицями безпосередньо над рівнем ґрунту.

Вирощування мікрозелень без ґрунту

Знадобиться: лоток, марля або тонка бавовняна тканина, насіння, пульверизатор.

  1. Підготовка лотка. Марля або тонка тканина складається в 7 шарів і укладається на дно лотка. Кожен шар рівномірно зволожується з пульверизатора.
  2. Посів. Насіння густо посипаються по верхньому шару зволоженої марлі. Також злегка збризкують водою. Зверху лоток покривається поліетиленовою плівкою для збереження вологості. Контейнер поміщається в тепле темне місце до проростання насіння.
  3. Догляд. У міру підсихання марлі її необхідно збризкувати водою з пульверизатора. Коли почнуть з'являтися паростки, лоток поміщається на максимально освітлене підвіконня.

Як і в попередньому випадку, через 1-3 тижні мікрозелень буде готова до зрізки.

Рецепти страв з мікрозелені

Найкраще вживати мікрогрін в сирому вигляді. Так вона найбільш корисна. Її додають в салати, смузі, використовують як гарнір або самостійне блюдо.

Салат з креветками й мікрозеленню редису

Інгредієнти:

  • морква - 1 шт.;
  • яблуко - 1 шт.;
  • креветки очищені - 200 г;
  • волоські горіхи - 20 г;
  • мікрозелень редису - 80 г;
  • оливкова олія;
  • бальзамічний оцет.

Креветки відварюють і розрізають навпіл. Моркву і яблуко натирають на грубій тертці. Волоські горіхи подрібнюють. Всі підготовлені інгредієнти змішують і заправляють салат бальзамічним оцтом і оливковою олією. Мікрозелень редису викладають зверху при подачі.

Фруктовий смузі з мікрозеленню

Інгредієнти:

  • стебла селери - 2 шт.;
  • яблуко - 1 шт.;
  • лимон - 2-3 часточки;
  • мікрозелень - 0,5 ст.;
  • вода - 100 мл.

Всі перераховані інгредієнти ретельно змішуються в блендері з додаванням води. Підсолоджувачі не повинні додаватися, оскільки такий смузі допомагає в процесі зниження ваги.

Сирна паста з мікрозеленню

Інгредієнти:

  • сир знежирений - 100 г;
  • сметана - 1 ст. л. ;
  • мікрозелень подрібнена - 0,5 ст.;
  • сіль за смаком.

Всі інгредієнти ретельно змішуються вручну або з використанням блендера. Таку пасту можна намазувати на тости або крекери. Дуже смачно і корисно.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!