Мікрозелень: що це таке, користь та правила вирощування
Новітній тренд світової кулінарії та здорового харчування — мікрозелень. Спочатку паростками тільки прикрашали готові страви. Але проведені дослідження довели виняткову цінність такої їжі для людського організму. Сьогодні вирощування мікрозелень стає популярним видом агробізнесу. Але виростити мікрогрін і в умовах квартири зовсім не складно. Насіння мікрозелені пропонуємо придбати у великому асортименті в нашому інтернет-магазині.
Що таке мікрозелень, її користь
Мікрогрін — це молоді паростки овочевих рослин і трав. Мініатюрна зелень вирощується в спеціально створених для цього умовах. Паростки містять підвищену кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот та ін. Пояснюється це тим, що вони знаходяться тільки на старті свого розвитку і по максимуму використовують запас поживних речовин насіння. Вживання мікрозелені в їжу насичує нас вітамінами, дає запас енергії, сприяє очищенню організму.
Іноді мікрогрін плутають з проростками, які також користуються популярністю. Але насправді це технічно різні фази розвитку рослин. Проростки — це тільки пророслі насіння. А мікрозелень — це стадія розвитку рослини, коли з'являються перші два листочки. Стебло і листя можна їсти, а насіння і коріння залишаються в субстраті. У проростках, вирощених у воді, з'їдається все. Смак у мікрозелені набагато більш виражений, ніж у проростків. Вирощування мікрозелені займає більше часу, ніж вирощування проростків - 1-3 тижні.
Мікрозелень здатна активно рости без використання будь-яких добрив і стимуляторів. Запасу поживних речовин і життєвої сили в насінні вистачає для активного зростання. Таким чином, одержувана мікрозелень — екологічно чистий і органічний продукт.
Які культури вирощують як мікрозелень
Різновидів мікрозелені величезна кількість. Можна вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові культури. Розповімо про найбільш популярні з них.
- Кінза (коріандр). Має яскраво виражений специфічний пікантний смак і аромат. В її складі багато вітамінів, мікроелементи Р, К та ін. Кінза корисна для серцево-судинної системи.
- Рукола. Зелень її має злегка гіркуватий смак, ідеально підходить для м'ясних і рибних страв. Вона відрізняється великим вмістом аскорбінової кислоти, флавоноїдів, зміцнює імунітет.
- Буряк. Добре поєднується з салатами й другими стравами. Містить багато вітамінів, мікроелементів, має тонізувальну дію, позитивно впливає на травлення, зміцнює імунітет.
- Редис. Має гоструватий, пікантний смак, підходить до м'ясних страв і салатів. Мікрозелень редису містить багато мінералів, мікроелементів, вітамінів. Вона має протинабрякову дію, покращує травлення.
- Шніт-цибуля. Ідеальна для закусок. Мікрозелень цієї цибулі — тонкі травинки з вираженим, але м'яким цибульним смаком і ароматом. Має здатність знищувати бактерії, очищати кишківник.
- Соняшник. Має приємний аромат і солодкуватий смак, підходить для салатів, м'ясних страв, супів. Ця мікрозелень містить високоякісні білки, жири, лецитин, вітамін А. Стабілізує кислотно-лужний баланс, зміцнюють нервову систему, уповільнює процеси старіння.
- Горох. Відрізняється свіжим ароматом, хрусткою структурою і солодкуватим смаком. Підкреслює солодкі й солоні смакові відтінки, підходить для салатів (в тому числі фруктових), бутербродів. Багата протеїном, вітамінами А, В, С, Е, фосфором, клітковиною.
- Червоноголова капуста. Відрізняється високим вмістом каротину, аскорбінової кислоти. Тонізує, зміцнює імунітет, нормалізує травлення.
Як вирощувати мікрозелень
Отримати мікрозелень в домашніх умовах досить просто. Для цього необхідне світло, тепло і вологість. Дуже добре відчуває вона себе навіть в зимовий час на підвіконні, особливо підходять південні й східні вікна. Існують два способи вирощування мікрозелені — з ґрунтом і без.
Вирощування мікрозелені в контейнері з ґрунтом
Знадобиться: лоток глибиною близько 7 см, насіння мікрозелені, універсальний ґрунт, паперові серветки або тонка бавовняна тканина, пульверизатор.
Етапи:
- Підготовка насіння. Якщо насіння великі (соняшник, буряк, редис), їх необхідно попередньо замочити в теплій воді на кілька годин. З дрібним насінням цього робити не потрібно.
- Підготовка контейнера. Якщо лоток має отвори, то дно його необхідно покрити паперовим рушником або тонкою бавовняною тканиною. Потім він заповнюється ґрунтом, не доходячи до верху 2-3 см. Ґрунт зволожується, поверхня його розрівнюється.
- Посів. Насіння висівають щільно, по всій площі лотка. Їх необхідно злегка придавити долонею і присипати тонким шаром ґрунту. Після цього все акуратно збризкують водою з пульверизатора. Лоток встановлюється на піддон і відправляється в тепле, освітлене місце. Поливати мікрозелень необхідно в міру потреби, при підсиханні ґрунту. Якщо в кімнаті прохолодно, то організують тепличку, покриваючи лоток поліетиленом, забезпечивши доступ повітря.
Через 1-3 тижні, залежно від обраного виду рослин, мікрозелень буде готова до збирання. Паростки висотою 3-10 см зрізаються гострими ножицями безпосередньо над рівнем ґрунту.
Вирощування мікрозелень без ґрунту
Знадобиться: лоток, марля або тонка бавовняна тканина, насіння, пульверизатор.
- Підготовка лотка. Марля або тонка тканина складається в 7 шарів і укладається на дно лотка. Кожен шар рівномірно зволожується з пульверизатора.
- Посів. Насіння густо посипаються по верхньому шару зволоженої марлі. Також злегка збризкують водою. Зверху лоток покривається поліетиленовою плівкою для збереження вологості. Контейнер поміщається в тепле темне місце до проростання насіння.
- Догляд. У міру підсихання марлі її необхідно збризкувати водою з пульверизатора. Коли почнуть з'являтися паростки, лоток поміщається на максимально освітлене підвіконня.
Як і в попередньому випадку, через 1-3 тижні мікрозелень буде готова до зрізки.
Рецепти страв з мікрозелені
Найкраще вживати мікрогрін в сирому вигляді. Так вона найбільш корисна. Її додають в салати, смузі, використовують як гарнір або самостійне блюдо.
Салат з креветками й мікрозеленню редису
Інгредієнти:
- морква - 1 шт.;
- яблуко - 1 шт.;
- креветки очищені - 200 г;
- волоські горіхи - 20 г;
- мікрозелень редису - 80 г;
- оливкова олія;
- бальзамічний оцет.
Креветки відварюють і розрізають навпіл. Моркву і яблуко натирають на грубій тертці. Волоські горіхи подрібнюють. Всі підготовлені інгредієнти змішують і заправляють салат бальзамічним оцтом і оливковою олією. Мікрозелень редису викладають зверху при подачі.
Фруктовий смузі з мікрозеленню
Інгредієнти:
- стебла селери - 2 шт.;
- яблуко - 1 шт.;
- лимон - 2-3 часточки;
- мікрозелень - 0,5 ст.;
- вода - 100 мл.
Всі перераховані інгредієнти ретельно змішуються в блендері з додаванням води. Підсолоджувачі не повинні додаватися, оскільки такий смузі допомагає в процесі зниження ваги.
Сирна паста з мікрозеленню
Інгредієнти:
- сир знежирений - 100 г;
- сметана - 1 ст. л. ;
- мікрозелень подрібнена - 0,5 ст.;
- сіль за смаком.
Всі інгредієнти ретельно змішуються вручну або з використанням блендера. Таку пасту можна намазувати на тости або крекери. Дуже смачно і корисно.