Обліпиха: як зберегти ягоду в свіжому і консервованому вигляді

Обліпиха: як зберегти ягоду в свіжому і консервованому виглядіОбліпиха - одна з найбільш корисних ягід з оригінальним, незабутнім смаком. Вона прекрасно зберігається в свіжому, сушеному і замороженому вигляді, її можна використовувати для приготування варення, джемів, компотів та інших заготовок. Як зберегти ягоди обліпихи?

Корисні властивості обліпихи

Золотиста ягода - джерело корисних речовин. Крім вітамінів групи В, Е, К, А, С, РР, в ній є ряд необхідних для організму мінералів - титан, кремній, бор. Обліпиха має невисоку калорійністю - всього 82 ккал на 100 г.

Ягоди незамінні при застуді і грипі завдяки високому вмісту аскорбінової кислоти. Благотворно вони діють на шлунково-кишковий тракт, виводять з організму шлаки і токсини.

Обліпиха сприяє зміцненню серця і судин, бореться із захворюваннями ротової порожнини, нормалізує тиск.обліпиха

Особливо цінується в народній медицині масло обліпихи. Воно має ранозагоювальну, протизапальну властивість. Популярно воно і в косметології, оскільки використовується як основа засобів для догляду - кремів, бальзамів та ін.

Сонячний колір ягід підніме настрій, зміцнить нервову систему і поліпшить пам'ять. При регулярному вживанні ягоди знижується ризик стресів, депресії або апатії.

Як зберегти обліпиху в свіжому вигляді

Обліпиха - одна з небагатьох ягід з тривалим терміном зберігання. Навіть в свіжому вигляді при температурі близько +3 градусів її можна зберігати більше місяця, а в вакуумі - ще довше.

Добре зберігаються ягоди прямо на пагонах, якщо розмістити зрізані гілки в холодильнику або погребі.

Однак є й інші способи збереження врожаю золотистої ягоди.

Заморожування

Найпопулярніший спосіб зберігання обліпихи - в замороженому вигляді. Замороження дозволяє максимально зберегти смак і аромат ягід, їх користь.обліпиха в лотку

Порядок заморожування:

  1. Ягоди ретельно перебирають, відбраковують підгнилі і лопнувші, прибирають рослинне сміття.
  2. Миють обліпиху, розкладають в один шар на паперові рушники для підсушування.
  3. Ягоди пересипають в плоскі ємності і виставляють в морозильну камеру на добу для заморожування.
  4. Перекладають обліпиху в пакети і зав'язують їх, або в пластикові контейнери і закривають кришкою, знову прибирають в морозильну камеру для зберігання.

Розморожені ягоди використовують для приготування компоту, морсу, десертів, додають в випічку.

Сушка

Сушені ягоди обліпихи підійдуть для компотів або випічки. Їх можна сушити природним способом - розкладати на піддони в добре провітрюваному місці. Час сушіння залежить від умов утримання.

Швидко висушити обліпиху можна в духовій шафі або електросушарці. Промиті ягоди розсипають на листи і сушать при температурі +40 градусів протягом 3-5 годин, далі температуру підвищують до +60 і сушать до готовності.

Далі плоди залишають в кімнатних умовах на добу, зсипають в герметичні пластикові ємності або скляні банки і закривають кришками. 

В водіобліпиха в банці з цукром

Незвичний спосіб зберігання обліпихи - в воді, подібно лісовим болотним ягодам. Для цього ягоди перебирають, видаляють пошкоджені, підгнилі, м'які плоди.

Обліпиху попередньо не миють, а відразу закладають в банки, заливають чистою водою і накривають кришками. В таких умовах ягоди можуть зберігатися більше 3 місяців.

У цукрі

Зацукровані ягоди зберігають всю користь і свіжість, дуже смачні і красиві.

Обліпиху промивають, підсушують на паперових рушниках. Засипають ягоди шарами, пересипаючи цукром, в пропорції 1 до 1. Таким чином заповнюють банку по плечики, інший обсяг досипають цукром і закривають кришкою.

Зберігають обліпиху в цукрі тільки в прохолодних умовах - в холодильнику або в підвалі.

Як консервувати обліпиху

У свіжому вигляді обліпиха подобається не кожному через характерну кислинку, але в заготовках її смак стає більш м'яким і ніжним.

Обліпиховий компоти з апельсиномкомпот з обліпихи в банці

Освіжаючий смак компоту з обліпихи і апельсинів нагадує відомі газовані напої.

Складові:

  • 150-200 г обліпихи;
  • 1-2 апельсина;
  • 150-200 г цукру;
  • лимонна кислота - на кінчику ножа.

Порядок приготування:

  1. Ягоди перебирають, промивають, закладають в стерилізовані банки.
  2. Апельсини обдають окропом і нарізають разом зі шкіркою кружечками або кусочками, укладають в банку.
  3. Заливають вміст окропом і залишають на півгодини для настоювання.
  4. Зливають рідину і кип'ятять, додають цукор і лимонну кислоту.
  5. Заливають ягоди сиропом і закривають кришкою.

Яскравий, святковий колір компоту неодмінно підніме настрій і прикрасить стіл.

Обліпиховий джемобліпиховий джем в банці

У варення з обліпихи є один істотний недолік - грубі насіння. Тому в якості десерту ідеальним буде однорідний, ніжний джем з ягід.

Знадобляться:

Приготувати джем з обліпихи просто:

  1. Ягоди промивають, укладають в каструлю, заливають водою. Виставляють ємність на вогонь і варять 3-5 хвилин після закипання.
  2. Розм'якшені ягоди протирають через сито, додають цукор і залишають на 2-3 години.
  3. Масу умлівають на повільному вогні 15-20 хвилин при постійному помішуванні.
  4. Розкладають джем по банках і закочують.

Можна поекспериментувати і додати в грушеве або яблучне пюре: це збагатить смак заготовки.

Обліпихова настоянка

Обліпихову настойку в лікувальних цілях приймають в невеликих кількостях. Її можна використовувати навіть зовнішньо для лікування і очищення шкіри, зняття болю в суглобах та ін.обліпихова настоянка

Для приготування настоянки знадобляться:

Процес приготування покроково:

  1. Ягоди перебирають, очищають від сміття, промивають.
  2. Засипають обліпиху в банку і заливають горілкою, залишають для настоювання в темному місці на 60-75 днів.
  3. Проціджують заготовку.
  4. У напій можна додати невелику кількість меду за смаком для солодощі.

Настоювати можна як цілі, так і протерті ягоди. У другому випадку на поверхні утворюється жовта плівка - це натуральне масло обліпихи, яке можна зібрати і використовувати в косметичних або лікувальних цілях.

Обліпиха - неймовірно корисна ягода, яка зберігає при правильній заготівлі всі свої корисні властивості. Зберігати заготовки слід в прохолодному, затіненому місці протягом року.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід