Обрізка, обробка і підживлення винограду навесні

Весна — гарячий час для робіт в саду. Починати доглядати за виноградом необхідно відразу після сходу снігу, до початку сокоруху. Які агротехнічні заходи важливо провести?

Обрізка

Формування винограду — запорука отримання високих врожаїв та здоров'я рослини. Теплолюбні сорти та молоді кущі обрізають тільки навесні. Дорослі та холодостійкі сорти рекомендується формувати восени. Однак якщо роботи не були проведені до зими, обов'язково проводять їх навесні.

Важливо враховувати, що формування винограду проводять до початку сокоруху. Якщо обрізати під час пробудження рослини — це призведе до сильної течії соку, ослаблення винограду. В такому випадку проводять лише санітарну обрізку (видаляють висохлу, зламану лозу) і засліплюють зайві бруньки.


Обрізку проводять
тільки знезараженим, гострим інструментом (секатором або пилкою). Зрізи повинні бути рівними, без розщеплення і зазубрин.

Правила обрізки:

  • видаленню підлягають занадто тонкі (до 6 мм) і товсті (жируючі, більше 1 см) пагони;
  • зрізають також пошкоджені, відплодоношені, сухі гілки;
  • зріз здійснюють під прямим кутом, щоб зменшити розмір рани та прискорити її загоєння;
  • скорочують довгі пагони (залишають не більше 10-13 бруньок).

Формування куща здійснюють, дотримуючись обраного способу — зі штамбом або без.

Підживлення

підживлення винограду навесніВесняне підживлення стимулює активне зростання, гармонійний розвиток винограду і дає сили для цвітіння. Внесення добрив весною має бути щорічним. Дефіцит поживних речовин негативно позначається не тільки на зростанні куща, але і на якості та кількості ягід.

Весною підживлюють тричі, орієнтуючись на фазу розвитку винограду:

  • перше внесення здійснюють по снігу або відразу після його сходу, в середині квітня;
  • друге — при появі суцвіть в середині травня;
  • третє — відразу після зав'язування ягід, в кінці травня.

Удобрювати можна органікою, або використовувати комплексні мінеральні склади. При підборі добрива слід враховувати потреби рослини в певний період.

Так, винограду потрібен:

  • азот — для нарощування зеленої маси;
  • калій — для зав'язування ягід і підвищення імунітету рослини;
  • фосфор — для стимуляції цвітіння і дозрівання ягід.

Після пробудження культурі потрібно більше азоту. Рекомендується вносити розчин (на 10 л води):

  • 2 ст.л. суперфосфату;
  • 1 ч.л. сульфату калію;
  • 1 ст.л. аміачної селітри.

З появою квіткових грон у складі добрив переважають фосфор і калій:

  • 2 ст.л. суперфосфату;
  • 1 ч.л. сульфату калію.

У період цвітіння слід обмежити кількість внесеного азоту, оскільки він стимулює вегетацію на шкоду зав'язуванню плодів. Перед кожним підживленням кущі рясно проливають.

Основні хвороби та шкідники

Виноград — культура, схильна до безлічі захворювань. Важливо стежити за появою плям, нальоту, деформації листя, щоб вчасно приступати до діагностики та лікування.

Серед них:

  • Мілдью — згубна для винограду грибкова хвороба, яка поширюється у вологих умовах. Виражається в появі маслянистих плям на листових пластинах. Пізніше весь кущ покривається білим нальотом і засихає.
  • Сіра гниль — небезпечне для врожаю грибкове захворювання. Не ушкоджує лозу, однак цілком може знищити ягоди. Виникає в умовах загущености та вологості.
  • Антракноз — грибкове захворювання, що виявляється у вигляді коричневих плям на листках, молодій лозі.
  • Борошниста роса — поширене грибкове захворювання, що виражається в сірому нальоті на всіх частинах рослини. Часта причина виникнення — загущення кущів.

Поширенню патогенної мікрофлори сприяє не тільки загущеність садіння. Найчастіше спори грибків переносять шкідники винограду.

До них відносять:

  • Гронова листовертка — шкідник, що знищує бруньки і ягоди винограду.
  • Виноградна пістрянка — метелик, гусениці якого псують бруньки та листя культури.
  • Філоксера — невелика комаха, яке проживає колоніями (аналогічно попелиці). Шкідник висмоктує соки з коріння і листя рослини.
  • Виноградний трубковерт — жук, який зимує в грунті під кущем. Навесні пошкоджує бруньки, прогризає листя. Самки згортають листя в трубки для відкладання яєць.
  • Виноградний кліщ — невидимий оком шкідник, який вражає зимуючі бруньки з початком весни.
  • Павутинний кліщ — мікроскопічний шкідник, який висмоктує соки з зелених частин винограду.

Перезимувавші за зиму особини швидко розмножуються з приходом весни та послаблюють рослину.

Обробка від шкідників і хвороб

обробка винограду навесніВсі шкідники винограду і грибки зимують під опалим листям, в тріщинах кори, в грунті поряд з кущем. Тому профілактична боротьба з ними повинна починатися весною.

Для профілактики необхідно знищувати рослинне сміття поблизу рослини, обов'язково обробляти з таненням снігу не тільки лозу, а й грунт навколо культури.

Популярними препаратами для захисту рослин є бордоська суміш, мідний купорос.

Є і більш сучасні та надійні — Фунгіциди.

Для знищення шкідників (в залежності від їх типу) застосовують — Інсектициди.

Багато з них володіють системною дією, ефективні навіть при низьких (близько +5оС) температурах і діють проти «сплячих» хвороб і шкідників. Розводити препарати потрібно згідно з інструкцією. Не можна перевищувати дозування, рекомендовані виробником.

Правильний догляд за виноградом навесні забезпечить гармонійний ріст і розвиток рослини в сезон. Не можна забувати про захист від шкідників і хвороб. Профілактика після зими — гарантія здоров'я винограду і рясного плодоношення. Менеджери нашого інтернет-магазину професійно проконсультують по будь-якому питанню застосування засобів захисту винограду, внесення добрив, підрізки лози.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід