Огірки бджолозапильні і партенокарпічні: різниця і переваги
Огірки - одна з основних культур на дачній ділянці. Вони гарні в свіжих салатах і закусках, незрівнянні в засолюванні і маринуванні. Їх вирощують в теплиці, на вулиці і навіть на підвіконні. У чому відмінності партенокарпічних і бджолозапильних огірків?
Особливості бджолозапильних огірків
Бджолозапильні огірки - це сорти і гібриди, які вимагають наявності комах-запилювачів для утворення плодів. На рослинах присутні квітки двох типів - чоловічі, мають тичинки, і жіночі, з товкачем і зав'яззю.
Джмелі і бджоли переносять пилок з одних квіток на інші, запилюють їх, завдяки чому на жіночих квітках розвиваються зав'язі. Чоловічі квіти не мають зав'язі: вони потрібні тільки для утворення пилку. У природних умовах перенести пилок можуть не тільки комахи, а й вітер.
Тому бджолозапильні сорти і гібриди слід вирощувати виключно у відкритому грунті або в провітрюваних теплицях і парниках, куди безперешкодно можуть потрапляти комахи-запилювачі.
Переваги бджолозапильних огірків:
- Високі смакові якості. Запилюється бджолами огірки смачніші, ароматні.
- Гарна врожайність. Старі бджолозапильні сорти мають обмежену врожайність, проте нові гібриди не поступаються партенокарпічних.
- Отримання насіння. Отримати власні насіння можна тільки з бджолозапильних сортів.
Є у бджолозапильних сортів і недоліки: це залежність врожайності від погодних умов. Крім того, огірки старих сортів можуть гірчити через стреси під час вирощування.
Відмінні бджолозапильні сорти і гібриди огірків:
- Аякс F1 - ранній гібрид з високою врожайністю. Плоди довжиною близько 8-10 см підходять для засолювання, не мають гіркоти.
- Спарта F1 - надранній гібрид з пучковим утворенням зав'язі. Плоди неймовірно смачні, хрусткі, з ніжною шкірою. Плодоношення рівномірне протягом усього періоду.
- Паризький корнішон - популярний сорт для відкритого грунту, відомий рясним плодоношенням, приємним смаком плодів і високою стійкістю до захворювань.
- Китайські змії - чудовий салатний сорт огірка з тривалим плодоношенням. Плоди дуже довгі, до 45 см, смачні.
- Вісконсін - високоврожайний сорт для відкритого грунту, стійкий до ряду грибкових захворювань. Зеленці гарні в свіжому вигляді, в засолюванні, квашенні і солінні.
Бджолозапильні сорти і гібриди відрізняються гарною врожайністю і прекрасним смаком огірків, але вирощувати їх слід у відкритому грунті.
Особливості партенокарпічних огірків
Партенокарпічні гібриди - сучасні різновиди, які не потребують запилення. На рослині утворюються тільки жіночі квітки, які дають плоди без чоловічого пилку. Тому насіння в таких зеленцях не утворюються.
Невірно називати партенокарпічні огірки самозапильними: запилення (перенесення пилку на товкач) не відбувається.
Переваги партенокарпічних огірків:
- Невибагливий характер. Рослини більш стійкі до хвороб та стресових умов вирощування.
- Висока врожайність. Рослини не витрачають сил на утворення чоловічих квіток, а жіночі квітки утворюються в кожному вузлі пучками. Тому урожай з таких кущів збирають відрами.
- Відсутність насіння. Насіннєва камера в плодах маленька, насіння немає, вони не розвиваються, тому огірки більш однорідні за консистенцією.
- Відсутність гіркоти. Партенокарпічні позбавлені цього недоліку, огірки не гірчать навіть при неправильному догляді.
- Розтягнутий термін плодоношення. Більшість гібридів не припиняють зростання до самої осені, тому садівники завжди мають свіжі огірки.
Єдиний недолік партенокарпических гібридів - їх смакові якості. Вони вважаються менш придатними для засолювання.
Популярні серед садівників і фермерів сорти і гібриди партенокарпічних огірків:
- Амур F1 - ультраранній гібрид, який не потребує запилення, формує близько 10 зеленцов в кожному вузлі. Циліндричні плоди не гірчать, чудові в засолюванні.
- Еколь F1 - ранньостиглий гібрид з високою врожайністю і стійкістю до грибкових захворювань. Плоди завжди рівні, красиві, підійдуть для свіжих салатів, консервування та засолювання.
- Престо F1- огірок корнішонного типу дозріває в ранні терміни, славиться високою врожайністю.
- Кібрія F1 - потужна рослина має тривале плодоношення. Зеленці з великими горбками придатні для переробки та свіжого споживання.
- Теща F1 - ранньостиглий гібрид для відкритого і закритого грунту має високу стійкість до хвороб. Плоди довжиною близько 12 см не гірчать.
Партенокарпічні огірки - ідеальний варіант для теплиць, закритих парників, засклених лоджій і балконів, квартир, куди доступ бджіл неможливий.
Особливості вирощування огірків
Бджолозапильні і партенокарпічні огірки розрізняються не тільки способом утворення врожаю. Щоб не залишитися без зеленцов, слід правильно формувати рослини.
Як вирощувати бджолозапильні огірки
Оскільки смак бджолозапильних огірків часто залежить від повноти догляду за рослинами, не можна забувати про рясний полив рослин. Поливати їх краще щодня при відсутності опадів.
Крім того, рослини слід захищати від різких перепадів температури, прикриваючи їх плівкою або нетканим матеріалом в прохолодні ночі.
Важливо правильно формувати кущі після посадки. Чоловічі квітки на рослинах утворюються на основному стеблі, а жіночі - в невеликій кількості на основному стеблі, але здебільшого - на пасинках. Тому при формуванні батогів рекомендується обмежувати зростання головного стебла після 5-6 листків даючи сили для нарощування бічних батогів з жіночими квітками.
Рослини можна підв'язувати до шпалери або залишати на землі.
Як садити партенокарпические огірки
Оскільки партенокарпічні огірки вирощують в закритому грунті, є два способи отримання рослин - через розсаду або прямим посівом в грунт. При вирощуванні через розсаду перший урожай зеленців можна отримати на кілька тижнів раніше, ніж при посіві в грунт.
Партенокарпічні гібриди утворюють плоди як на основному стеблі, так і в пазухах. Тому їх формують в одне стебло, скорочуючи пасинки при необхідності. Для зручності рослини підв'язують до опори.
Отримати найбільший урожай огірків можна, посадивши на ділянці партенокарпічні гібриди - в теплиці, а бджолозапильні - у відкритому грунті. Так свіжі огірки будуть на столі до самої осені, а на зиму урожай можна засолити і законсервувати.