Перша зелень: корисні і смачні рецепти

рецептиПерша зелень з'являється в саду вже через пару тижнів після остаточного сходу снігу. Соковита, ароматна, смачна і корисна, вона неодмінно знадобиться для приготування супів, гарнірів, але особливо корисні трави в свіжих салатах. Що приготувати з першої зелені?

Яка зелень навесні перша і чим вона корисна

Кожна зелена культура має унікальний набір вітамінів і мінералів, інших корисних речовин. Кріп, петрушка, кінза і зелена цибуля вже давно зайняли гідне місце на столі, проте є й інші смачні трави.

Щавель

Кислувате смарагдово-зелене листя чудово підходить для весняних салатів і солодкої випічки, соусів і супів. Щавель з'являється незабаром після сходу снігу: багаторічна рослина має невибагливий характер.

У складі листя є безліч важливих кислот, мінералів, вітамінів і антиоксидантів.

Щавель корисний дітям, вагітним жінкам, його вживають бажаючі схуднути. Застосовують кислі листя для розрідження крові, нормалізації роботи нирок, поліпшення роботи травної системи. Щавель сприяє кращій роботі мозку, знижує тиск і зміцнює імунітет.

Кропивакропива

Пекучий бур'ян росте тільки на родючих, багатих гумусом грунтах. Його можна використовувати для приготування супів, салатів, додавати до випічки і овочам. Щоб позбутися від «палючого» ефекту, досить ошпарити кропиву окропом.

Кропива здавна відома своїми протизапальними, кровоспинними, ранозагоювальними, знезаражувальними властивостями. Вона допоможе при захворюваннях дихальної системи, зміцнить волосся, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Пекуча трава очищає організм від шлаків і шкідливого холестерину.

Черемша

Тонкі листки багаторічної рослини з'являються з-під землі відразу після сходу снігу. Вона має приємний часниковим ароматом, містить ряд вітамінів, органічних кислот, амінокислот і мінеральних солей. Є в ній і природні цукри, крохмаль, клітковина і фітонциди.

Черемша покращує апетит, має послаблюючий ефект, нормалізує гормональний фон і роботу серцево-судинної системи. Її використовують для профілактики і лікування вірусних захворювань, зниження температури.

Шпинат

Ця зелень по праву вважається однією з найбільш корисних. Ніжний смак шпинату доповнює свіжі салати, тушковані овочі, закуски і випічку.

Перший урожай шпинату можна збирати лише через місяць після посіву. Соковиті листя містять велику кількість білка, органічних кислот, мінералів і вітамінів.листки шпинату

Шпинат знижує тиск, підвищує рівень гемоглобіну, має послаблюючу, сечогінну і заспокійливу дію. Антиоксиданти сприяють омолодженню організму. Особливо корисні листя для шлунково-кишкового тракту.

Снить

Бур'ян має соковиті, м'ясисті пагони. Особливо гарне молоде листя: за смаком воно нагадує суміш петрушки і морквяної бадилля.

Траву можна солити і квасити, додавати в будь-які супи, до тушкованих овочів і м'яса, використовувати замість приправи.

Снить дуже корисна при деяких захворюваннях:

  • подагра;
  • діабет;
  • нервові розлади;
  • ревматизм;
  • запальні процеси;
  • ожиріння;
  • порушення діяльності шлунково-кишкового тракту;
  • вірусні інфекції;
  • екзема;
  • хвороби системи кровообігу.снить

Завдяки високому вмісту заліза, снить рекомендована для людей, які страждають від анемії. Є в ній каротин і аскорбінова кислота, бор, мідь, глюкоза і фруктоза, органічні кислоти.

Хвощ

Докучливий бур'ян має чудовий смак, що нагадує спаржу. Молоді пагони вживають свіжими в складі салатів або відварюють, використовують як начинку для пирогів, додають в супи і гарніри.

Непримітна трава має ряд корисних властивостей:

  • в'язка;
  • кровоспинна;
  • загальнозміцнююча;
  • сечогінна;
  • протимікробна;
  • протиглистова тощо.

Хвощ багатий мінералами і вітамінами, містить дубильні і смолисті речовини, кислоти, сапоніни і флавоніди, масла і глікозиди.

Рецепти страв з першою зеленню

Свіжу, першу зелень можна додавати в будь-яку страву: в випічку, свіжі салати, супи, до м'ясних і рибних страв, гарнірів.

Салат вітаміннийсалат вітамінний

Цей салат - один з найпростіших в приготуванні. Однак по корисності він в числі лідерів. Завдяки низькій калорійності вживати його можна навіть тим хто худне.

Інгредієнти:

  • шпинат;
  • щавель;
  • зелена цибуля;
  • редис (зелень і коренеплід);
  • яйце;
  • трохи гірчиці;
  • оливкова олія;
  • насіння кунжуту або льону.

Рецепт приготування:

  1. Яйця відварити, очистити, нарізати кубиками.
  2. Зелень ретельно промити, підсушити на серветці, нарізати.
  3. Всі інгредієнти перемішати, додати оливкове масло, гірчиці за смаком і корисне насіння.

Такий салат сприяє очищенню організму, нормалізує травлення, заповнить дефіцит вітамінів.

Суп-пюре з кропивисуп-пюре з кропиви

Густий суп дуже смачний, благотворно впливає на шлунок, сприяє тривалому насиченню.

Інгредієнти:

Порядок приготування:

  1. На м'ясному бульйоні або воді відварюють картоплю, перетирають її.
  2. Нарізають цибулю і моркву, обсмажують на олії, додають до супу. Можна подрібнити овочі блендером до однорідного стану.
  3. Додати промиту і нарізану кропиву і зелень, приправи за смаком і сіль.

Ароматний суп особливо хороший з сухариками і сметаною.

Смажений хвощпучок хвоща

Хвощ - універсальна зелень, яку можна додавати до будь-якої страви. Гарні пиріжки з яйцем, цибулею і хвощем. Але особливо смачний смажений хвощ. Спробувавши його хоча б раз можна назавжди позбутися від бур'яну на ділянці: він не встигне вирости, як буде відправлений на кухню.

Інгредієнти:

  • 200 г молодих пагонів хвоща;
  • сухарна крихта;
  • яйце;
  • сіль.

Готують смажений хвощ за наступним рецептом:

  1. Молоді пагони промивають і обсушують на паперовому рушнику.
  2. Вимочують у збитому підсоленому яйці, потім обвалюють у сухарній крихті.
  3. Обсмажують пагони на олії до золотистого кольору.

Можна подавати страву зі сметаною або часниковим соусом, хороша вона до святкового столу і в будні.

Ароматну першу зелень можна додавати до будь-якої страви, експериментуючи зі смаком готового кулінарного шедевра. Молоду траву можна купити заздалегідь про запас на весь рік, якщо засушити або заморозити нарізані листя.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід