Перша зелень: корисні і смачні рецепти
Перша зелень з'являється в саду вже через пару тижнів після остаточного сходу снігу. Соковита, ароматна, смачна і корисна, вона неодмінно знадобиться для приготування супів, гарнірів, але особливо корисні трави в свіжих салатах. Що приготувати з першої зелені?
Яка зелень навесні перша і чим вона корисна
Кожна зелена культура має унікальний набір вітамінів і мінералів, інших корисних речовин. Кріп, петрушка, кінза і зелена цибуля вже давно зайняли гідне місце на столі, проте є й інші смачні трави.
Щавель
Кислувате смарагдово-зелене листя чудово підходить для весняних салатів і солодкої випічки, соусів і супів. Щавель з'являється незабаром після сходу снігу: багаторічна рослина має невибагливий характер.
У складі листя є безліч важливих кислот, мінералів, вітамінів і антиоксидантів.
Щавель корисний дітям, вагітним жінкам, його вживають бажаючі схуднути. Застосовують кислі листя для розрідження крові, нормалізації роботи нирок, поліпшення роботи травної системи. Щавель сприяє кращій роботі мозку, знижує тиск і зміцнює імунітет.
Кропива
Пекучий бур'ян росте тільки на родючих, багатих гумусом грунтах. Його можна використовувати для приготування супів, салатів, додавати до випічки і овочам. Щоб позбутися від «палючого» ефекту, досить ошпарити кропиву окропом.
Кропива здавна відома своїми протизапальними, кровоспинними, ранозагоювальними, знезаражувальними властивостями. Вона допоможе при захворюваннях дихальної системи, зміцнить волосся, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Пекуча трава очищає організм від шлаків і шкідливого холестерину.
Черемша
Тонкі листки багаторічної рослини з'являються з-під землі відразу після сходу снігу. Вона має приємний часниковим ароматом, містить ряд вітамінів, органічних кислот, амінокислот і мінеральних солей. Є в ній і природні цукри, крохмаль, клітковина і фітонциди.
Черемша покращує апетит, має послаблюючий ефект, нормалізує гормональний фон і роботу серцево-судинної системи. Її використовують для профілактики і лікування вірусних захворювань, зниження температури.
Шпинат
Ця зелень по праву вважається однією з найбільш корисних. Ніжний смак шпинату доповнює свіжі салати, тушковані овочі, закуски і випічку.
Перший урожай шпинату можна збирати лише через місяць після посіву. Соковиті листя містять велику кількість білка, органічних кислот, мінералів і вітамінів.
Шпинат знижує тиск, підвищує рівень гемоглобіну, має послаблюючу, сечогінну і заспокійливу дію. Антиоксиданти сприяють омолодженню організму. Особливо корисні листя для шлунково-кишкового тракту.
Снить
Бур'ян має соковиті, м'ясисті пагони. Особливо гарне молоде листя: за смаком воно нагадує суміш петрушки і морквяної бадилля.
Траву можна солити і квасити, додавати в будь-які супи, до тушкованих овочів і м'яса, використовувати замість приправи.
Снить дуже корисна при деяких захворюваннях:
- подагра;
- діабет;
- нервові розлади;
- ревматизм;
- запальні процеси;
- ожиріння;
- порушення діяльності шлунково-кишкового тракту;
- вірусні інфекції;
- екзема;
- хвороби системи кровообігу.
Завдяки високому вмісту заліза, снить рекомендована для людей, які страждають від анемії. Є в ній каротин і аскорбінова кислота, бор, мідь, глюкоза і фруктоза, органічні кислоти.
Хвощ
Докучливий бур'ян має чудовий смак, що нагадує спаржу. Молоді пагони вживають свіжими в складі салатів або відварюють, використовують як начинку для пирогів, додають в супи і гарніри.
Непримітна трава має ряд корисних властивостей:
- в'язка;
- кровоспинна;
- загальнозміцнююча;
- сечогінна;
- протимікробна;
- протиглистова тощо.
Хвощ багатий мінералами і вітамінами, містить дубильні і смолисті речовини, кислоти, сапоніни і флавоніди, масла і глікозиди.
Рецепти страв з першою зеленню
Свіжу, першу зелень можна додавати в будь-яку страву: в випічку, свіжі салати, супи, до м'ясних і рибних страв, гарнірів.
Салат вітамінний
Цей салат - один з найпростіших в приготуванні. Однак по корисності він в числі лідерів. Завдяки низькій калорійності вживати його можна навіть тим хто худне.
Інгредієнти:
- шпинат;
- щавель;
- зелена цибуля;
- редис (зелень і коренеплід);
- яйце;
- трохи гірчиці;
- оливкова олія;
- насіння кунжуту або льону.
Рецепт приготування:
- Яйця відварити, очистити, нарізати кубиками.
- Зелень ретельно промити, підсушити на серветці, нарізати.
- Всі інгредієнти перемішати, додати оливкове масло, гірчиці за смаком і корисне насіння.
Такий салат сприяє очищенню організму, нормалізує травлення, заповнить дефіцит вітамінів.
Суп-пюре з кропиви
Густий суп дуже смачний, благотворно впливає на шлунок, сприяє тривалому насиченню.
Інгредієнти:
- 2 шт. картоплі;
- 1 цибулина;
- 100 г свіжої кропиви;
- 1 морква;
- сіль;
- зелень за смаком - петрушка, кріп, цибуля та ін.
Порядок приготування:
- На м'ясному бульйоні або воді відварюють картоплю, перетирають її.
- Нарізають цибулю і моркву, обсмажують на олії, додають до супу. Можна подрібнити овочі блендером до однорідного стану.
- Додати промиту і нарізану кропиву і зелень, приправи за смаком і сіль.
Ароматний суп особливо хороший з сухариками і сметаною.
Смажений хвощ
Хвощ - універсальна зелень, яку можна додавати до будь-якої страви. Гарні пиріжки з яйцем, цибулею і хвощем. Але особливо смачний смажений хвощ. Спробувавши його хоча б раз можна назавжди позбутися від бур'яну на ділянці: він не встигне вирости, як буде відправлений на кухню.
Інгредієнти:
- 200 г молодих пагонів хвоща;
- сухарна крихта;
- яйце;
- сіль.
Готують смажений хвощ за наступним рецептом:
- Молоді пагони промивають і обсушують на паперовому рушнику.
- Вимочують у збитому підсоленому яйці, потім обвалюють у сухарній крихті.
- Обсмажують пагони на олії до золотистого кольору.
Можна подавати страву зі сметаною або часниковим соусом, хороша вона до святкового столу і в будні.
Ароматну першу зелень можна додавати до будь-якої страви, експериментуючи зі смаком готового кулінарного шедевра. Молоду траву можна купити заздалегідь про запас на весь рік, якщо засушити або заморозити нарізані листя.