Підготовка насіння до вирощування розсади

Правильна підготовка насіння до посадки дуже важлива. Саме від якості посадкового матеріалу залежить безпосередньо майбутній урожай. Тільки найкраще насіння гарантують відмінну схожість, дружне проростання й отримання сильних і здорових рослин. Існує кілька способів підготовки насіння городніх культур.

Вибір насіння

Рекомендуємо купувати насіння перевірених і тих, що добре зарекомендували себе, виробників. У нашому інтернет-магазині великий вибір якісного посадкового матеріалу. Це насіння вітчизняного виробника (Садиба Центр, СЦ Традиція, Seedera) і закордонного (Nunhems, Syngenta, Seminis, Satimex, Rijk Zwaan, GSN). Вони проходять ретельне сортування та обробку. Є насіння дражируванні, які не потребують ніяких додаткових процедур.

Особливо уважно слід ставитися до посівного матеріалу, зібраного власноруч або придбаного у приватних колекціонерів. Таке насіння потребує обов'язкового знезараження та інших процедур. Розповімо про них детальніше.

Відбір і калібрування насіння

Перша дія, яка застосовується до посадкового матеріалу. Нестиглі й нежиттєздатні насіння можуть не зійти або дати слабкі сходи. Сили й час будуть витрачені даремно. Великі насіння з більшою часткою ймовірності здорові та сильні. Їх і слід вибирати.

Для масової перевірки насіння на якість надходять у такий спосіб. У 100 мл звичайної чистої води розводять 3-5 г кухонної солі. В отриманий розчин засипають насіння і залишають на 10 хвилин. Порожні й легкі спливуть вгору, а зрілі опустяться на дно. Спливли насіння викидають, а ті, що опустилися на дно, збирають і просушують. Їх і слід використовувати для посівів.

Підготовка насіння до сівби

Барботування

Це обробка насіння у воді, насичення його киснем повітря. Проводиться до знезараження. Прискорює появу сходів і підвищує схожість насіння, особливо тих, які важко сходять. Експерименти показали, що барботоване насіння сходить на тиждень раніше.

Для виконання процедури знадобиться акваріумний компресор. У високу скляну банку наливається тепла вода на 2/3 об'єму. Насіння поміщаються в банку в марлевому, нещільно зав'язаному, мішечку. Шланг компресора з наконечником опускається на дно. Тривалість барботування для різного насіння різна:

  • редис - 8-10 год;
  • огірки, томати - 15-20 год;
  • перець - 24-36 год;
  • морква, буряк, цибуля, петрушка, селера - 20-24 год;
  • кавун - 24-48 год.

Після закінчення обробки шляхом барботування насіння підсушують і висівають.

Знезараження

Обов'язковий етап в процесі підготовки посадкового матеріалу. За допомогою цих процедур можна уникнути багатьох небезпечних хвороб рослин. Протруювання або знезараження виконується сухим або вологим способом.

При сухому знезараженні насіння припудрюють порошком фунгіциду широкого спектра дії. Дуже добре підходить для цього Фундазол. Якщо насіння трохи, то можна скористатися м'яким пензликом. Для великої кількості насіння можна фунгіцид додати в тару з насінням, закрити й кілька разів струснути.

Для протруювання вологим способом насіння замочують в чистій воді на 24 години, а потім опускають в 1% розчин марганцівки. Там вони витримуються 20-30 хвилин. Після цього промиваються чистою проточною водою. Замість марганцівки можна також використовувати 2-3% перекис водню. Його нагрівають до 38-40 ° С і витримують насіння 7-10 хвилин. Також для обробки насіння застосовують розчини фунгіцидів — Фундазол, Максим та ін., згідно з інструкцією. Після знезараження насіння підсушують і висівають в ґрунт.

Прогрівання насіння

Простий і надійний спосіб знезаражування насіння капусти, томатів, баклажанів та інших овочів. Вважається, що прогрівання збільшує кількість жіночих квітів на рослинах, тим самим збільшуючи врожайність. Насіння поміщають в марлеві мішечки й опускають в термос з водою, підігрітою до 48-50 ° С на 25 хвилин. Після цього відразу ж опускають мішечок в місткість з холодною водою на кілька хвилин. Потім насіння просушують і висівають в той же день.

Використовують і сухе прогрівання насіння. Для цього духовку розігрівають до 50-60 ° С і підтримують температуру на такому рівні. Насіння висипають на застелений пергаментом деко і відправляють в духовку. Можна блюдце з насінням помістити під лампу розжарювання або підвісити мішечок з насінням над батареями опалення.

Загартовування насіння

Процедура загартовування дозволяє зміцнити паростки й зробити їх стійкими до зниження температури навколишнього середовища. Насіння розкладають на зволоженій марлі та поміщають в тепле місце на 1-3 доби, в залежності від виду культури. Коли насіння почнуть прокльовується, їх необхідно помістити в холодне місце з температурою 0 .. + 3 ° С. Там їх залишають на 18-20 годин, потім заносять в тепле приміщення на 6 годин. Цей цикл повторюють 5-7 разів на протязі декількох днів. Розсада, отримана з такого насіння, може бути висаджена в ґрунт раніше.

Замочування в стимуляторах зростання

Ця процедура підвищує енергію проростання насіння, збільшує відсоток схожості. Проводити її рекомендується після знезараження і після відразу висівати в ґрунт. Хороші результати можна отримати, використовуючи препарати Епін, Циркон. Застосовують і народні засоби: настій деревної золи, медовий розчин. Можна не тільки замочувати насіння в стимуляторах зростання, але і пророщувати.

Пророщування

Висівати сухе насіння в ґрунт недоцільно. Набагато зручніше їх попередньо проростити. Але робити це потрібно правильно. Насіння поміщають на зволожену багатошарову марлю, тонку бавовняну тканину або між ватних дисків. Потім кладуть на блюдце, зверху накривають поліетиленовою плівкою, щоб довше не випаровувалася волога. Важливо постійно підтримувати марлю або ватяні диски у вологому стані. Блюдце з насінням відправляють в тепле місце 24-28. Через 2-3 дні насіння почнуть прокльовуватися. Такі пророслі насіння можна висаджувати в ґрунт. Вони швидко рушать в зростання.

Правильно підготувавши насіння, ви отримаєте здорову і сильну розсаду, яка в майбутньому дасть якісний урожай.

 

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!