Підготовка посадкової картоплі з осені
Картопля на посадку в гарячий весняний час коштує дорого, тому в більшості господарств левову частку посадкової картоплі заготовляють з осені. Щоб бульби збереглися до весни і були придатні до посадки необхідно правильно їх підготувати і дотримуватися умов зберігання.
Як підготувати картоплю до зберігання
Правильна підготовка картоплі до посадки восени починається з викопування бульб. Витягнути картоплю із землі потрібно вчасно. Не варто це робити поспіхом, надто рано, коли коренеплід ще не готовий і шкурка на ньому тонка. Якщо ж дочекатися дощів, то бульби знову почнуть вростати, пускати коріння.
В останні роки потрібно враховувати і умови зміни клімату. Якщо на вулиці дуже жарко, картопля росте без бур'янів (добре прополоти) - потрібно поспішити з викопуванням, вибравши відповідну погоду або вранці, коли сонце ще не в зеніті. І працювати комфортно, і картопля не буде перегріватися, пектися на сонці. Якщо запізнитися, то найчастіше в таких кущах можна виявити зморшкувату, зневоднену картоплю, яка за зовнішнім виглядом нагадує великі родзинки.
Як викопати картоплю правильно?
Час збирання залежить від двох чинників:
- Клімат. У наших широтах копати картоплю потрібно, коли спала літня спека і ще не почалося похолодання і дощі: серпень-вересень.
- Сорт. Є картопля тридцатиднівка, сорокоднівка. Копати відповідні сорти можна раніше, вони готові до вживання.
Як визначити, що пора копати картоплю?
Якщо ви бачите, що велика частина кущів даного сорту вже підсохла і не розвивається - можна копати. Для тесту можна спочатку викопати пару відер, подивитися в якому стані бульби: яка на них шкурка, чи не стали вони вростати, гнити або сохнути.
Якщо прибрати картоплю не вчасно - можна втратити весь урожай.
Копати картоплю якщо немає техніки, прибирання проводиться на приватній невеликій ділянці, городі чи дачі - найкраще з самого ранку в суху або не надто спекотну погоду. Це комфортно і для самого дачника.
Щоб прискорити процес можна сортувати картоплю в кілька відер прямо з землі: велика і нормальна, зовсім дрібна (якщо берете) і зіпсована. Можна всю картоплю зсипати в одне відро, потім переносити її до місця, де вона буде розсортована і просушена.
Для селекціонера або тих, хто садить за сортами, буде зручно, якщо культура по сортам і розсаджена. Картопля копається в більшості випадків не за один день, тому для її розміщення потрібно заздалегідь приготувати місце під якимось навісом і не полінуватися подивитися прогноз погоди, щоб не викопати її з землі під затяжний дощ.
Картопля викопана, сортуємо
Якщо картоплю не сортували при викопуванні сортуємо по сортам, окремо відкладаємо зіпсовану, дрібну. Вона може піти на корм тваринам, якщо вони є в господарстві.
Далі всередині кожного сорту вибираємо картоплю на посадку, відокремлюємо занадто велику і дрібнішу, ніж потрібно для посадки. Розмір насіннєвої картоплі залежить і від сорту, але традиційно, якщо дачник або сільський житель не займається селекцією, а садить картоплю для харчування або на продаж - кращим вважається екземпляр розміром близьким до курячого яйця.
У процесі сортування (не забуваємо, що картопля знаходиться під навісом) бульби повинні просохнути. Це важливий момент. У льох опускати картоплю без просушування не бажано, вона може псуватися, аж до гниття. Лежати урожай буде гірше.
Як просушити картоплю
Картоплю, яка буде використовуватися в їжу і витрачатися найближчим часом, можна просто розсипати не товстим шаром під навісом, уникаючи палючих сонячних променів. У процесі сушіння вона повинна добре продуватися. Вона підсохне, повністю обсипаючи грунт, стане сухою і чистою. І можна заносити в льох. Клімат змінився, стало жарко. Якщо льох відкривати вдень, туди потрапляє гаряче повітря, та й сама картопля дуже тепла. Вносити урожай краще раніше, вранці в провітрений за ніч льох. Після його закривати на весь день, щоб утримати прохолоду, а на ніч знову відкривати.
А ось насіннєву картоплю потрібно озеленити і не погано б і обробити. Від цілісності і якості бульб залежить урожай на наступний рік. Картоплю потрібно розмістити в не жаркому, сухому місці, куди потрапляє світло на один-два тижні. За цей час в бульбах синтезується солонін. Картопля не придатна в їжу, проте набагато краще зберігається.
Перед закладанням на зберігання картоплю обробляємо. Найпростіші способи: зеленка, купорос, марганцівка. У 10 літрах води розмішуємо 2 гр. купоросу і кропимо бульби з пульверизатора. Якщо беремо зеленку або марганець, розчин повинен бути зовсім блідий. Однак ці методи не можна вважати найбільш дієвими, вони застаріли, результат сумнівний, та й триває всього пару місяців. Тому краще обробити картоплю сучасними біо-препаратами. Це на весь період зберігання захистить бульби від гнилі, парші. Але найцікавіше, що на бульбах зберігаються шкідники, роками що передаються від урожаю до урожаю. Наприклад, всюдисуща, невловима личинка дротяники. Світло-коричневу личинку практично неможливо помітити. Щоб позбутися від паразита досить обробити бульби біо-інсектицидом «Регоплант картопля». Від гнилі врятує «Viridin Тріходермін», від решти личинок колорадського жука «Актофіт».
Після обробки картоплю покласти в льох, краще, якщо температура зберігання буде коливатися в межах 10-15 ° C.
Якщо немає погреба- бульби можна укласти в темний ящик на лоджії або балкона, що підігрівається в холодний період року.
Заготовляйте посадковий матеріал з осені. Це надійний спосіб отримати хороший урожай в прийдешньому році. Обробляйте насіннєву картоплю новітніми препаратами, щоб вона збереглася без парші, гнилі і паразитів. Правильно підготувати посадкову картоплю до зими економічно вигідно.