Пікіровка розсади

Щовесни у городників настає клопіткий час — вирощування розсади. Щоб рослини добре розвивалися і згодом дали хороший урожай, їм необхідний спеціальний догляд, з урахуванням їх особливостей. Пікіровка — важливий агротехнічний захід при вирощуванні розсади. Це копітка операція, що вимагає певних навичок і знань. Але чи всім культурам вона необхідна? Як провести її правильно? Про це ми й розповімо в цьому матеріалі.

Що таке пікіровка?

Пікіровкою називають пересадку сіянців на ранніх стадіях розвитку з метою отримання рослин з добре розвиненою кореневою системою. Термін «пікіровка» веде своє походження від французького слова «рiquet», що означає "кілочок". Таким чином, пікіровкою називалася рання пересадка сіянців культурних рослин, виконувана під спеціальний кілочок. Цей інструмент використовують і зараз.

Зазвичай насіння висівають густо в одну місткість, а потім пересаджують окремо молоді рослини. Або ж висівають насіння в касети невеликого обсягу. Потім сіянці розсаджують в великі місткості. Таким чином, можна вибрати тільки найкращі, міцні й здорові рослини. Недорозвинені екземпляри просто відбраковуються. У більшому обсязі землі вони будуть нарощувати хорошу кореневу систему і не заважати один одному.

Іноді рекомендують укорочувати центральний корінь сіянців приблизно на третину. Це робиться для того, щоб стимулювати активне зростання бічних коренів. Корінь прищипують пальцями або обрізають ножицями, лезом. Після цього його опускають в золу, щоб обробити зріз і оберегти сіянець від небезпечних грибкових хвороб. Але у цього способу є і недолік. Корінь рослини в результаті прищипування перестає рости вглиб і не зможе добувати поживні речовини й воду з глибинних шарів ґрунту. Для рослин відкритого ґрунту це може стати мінусом.

Також пікіровка використовується, коли з тих чи інших причин необхідно пригальмувати зростання розсади. Пікірувані рослини кілька днів не ростуть, нарощують не зелену масу, а кореневу систему.

Яким культурам необхідна пікіровка?

Добре позначається пікіровка на розсаді таких рослин, як томати, капуста, салат. Баклажани та перці вимагають до себе особливого підходу, про їх пікіровку буде розказано нижче. Коренева селера також вирощується розсадним способом і вимагає пікіровки. Але його корінець ні в якому разі не можна прищипувати. Багатьом квітковим культурам також потрібно пікіровка. Це петунія, чорнобривці, айстра, сальвія, левкой, лобелія, вербена, віола, гацанія тощо.

Яким культурам не потрібна пікіровка?

Гарбузові культури — огірки, кабачки, гарбузи, дині — мають дуже тендітну кореневу систему. При пікіровці її легко пошкодити. Тому при вирощуванні розсади їх цей захід не використовується. Насіння цих рослин відразу висівають в окремі, досить великі індивідуальні місткості. А в стадії 3-4 справжніх листків їх відправляють у відкритий ґрунт. Пересадку теж потрібно робити дуже акуратно, намагаючись не порушити земляну грудку.

Правила пікіровки

Пікірування проводять в стадії 1-2 справжніх (не сім'ядольних!) листа. Зазвичай це розсада у віці 10-14 днів. Це найвдаліший період, оскільки у молодої рослини вже сформувалися основні вегетативні органи. Вона добре приживеться на новому місці. Не рекомендується давати розсаді переростати. Її коріння переплетуться, сильно травмуються при пікіровці, рослина буде довго відновлюватися, а отримання врожаю, відповідно, відкладеться на більш пізній час.

Для проведення пікіровки розсади культурних рослин необхідно підготувати окремі місткості достатнього розміру з отвором на дні, спеціальний ґрунт, воду для поливу, кілочок або звичайний олівець, зубочистку.

Розсаду рясно поливають за кілька годин до початку робіт. Посадкові місткості наповнюють ґрунтом і злегка утрамбовують. За допомогою кілочка роблять поглиблення. Акуратно витягають сіянець, поміщають в ямку, кілочком розправляють коріння і притискають. Потім присипають землею. Після пікіровки рослини поливають, поміщають їх в місце зі зниженою температурою і підвищеною вологістю і далеко від прямих сонячних променів. Через 3-5 днів їх можна повертати на попереднє, добре освітлене місце.

Пікіровка томатів

Томати відмінно переносять пікіровку. Високорослі, пізньостиглі сорти можна успішно пікірувати навіть кілька разів. Вони потім формують сильні й добре розвинені кущі. Томати здатні нарощувати коріння на будь-якій ділянці свого

стебла. Тому їх при пікіровці заглиблюють до сім'ядольних листочків.

Пікіровка перців

Розсада перцю досить примхлива. Але при вирощуванні в загальній місткості пікіровка необхідна. Рекомендується проводити її при наявності у рослин 2-3 справжніх листків. Сіянці витягають дуже акуратно, намагаючись не пошкодити коріння. Заглиблювати сіянці перцю при пікіровці можна. У цьому його відмінність від томата. Перець не нарощує додаткового коріння від стебла. При надмірному заглибленні він може загнити та загинути.

Пікіровка баклажанів

Ці представники сімейства пасльонових теж примхливі й тендітні. При посіві насіння в загальні місткості їх доведеться пікірувати. Робити це потрібно дуже акуратно і дбайливо, дотримуючись тих же правил, що і при пікіровці розсади перцю.

Для перців і баклажанів доцільно застосовувати операцію перевалки. В цьому випадку посів проводиться в касети або інші невеликі місткості. А потім сіянець разом з грудкою землі, не турбуючи кореневу систему, пересаджують у велику місткість. Так рослини добре переносять процедуру і практично не гальмують в розвитку.

Пікіровка петунії

Ця популярна квіткова культура легко переносить пікіровку і краще після неї нарощує кореневу систему. Пікірують сіянці петунії у фазі 1-2 справжніх листочків. Операцію проводять за стандартною схемою. Заглиблюють сіянці до сім'ядольних листочків.

Пікіровка рослин — необхідний етап у вирощуванні якісної й здорової розсади овочевих та квіткових культур. Вона дозволяє створити оптимальні умови, необхідні для росту і розвитку молодих рослин і в майбутньому отримати відмінний урожай.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!