Полив і удобрення овочів в період початку вегетації
Коли з посівними і посадочними роботами покінчено, настає час догляду за культурами. Від своєчасності і правильності проведених заходів залежить майбутня врожайність рослин. Особливо важливий догляд на початку вегетації. Як правильно поливати й удобрювати овочі в період початку вегетації?
Коли поливати овочі в період початку вегетації
Після висадки розсади овочевих культур має пройти кілька днів, щоб рослини прижилися на новому місці. Чим акуратніше була проведена висадка молодих овочів, тим менше була пошкоджена їх коренева система. А значить, такі рослини менше «хворіють» після пересадки.
У цей період рослини особливо потребують достатку грунтової вологи. Пошкодженою кореневою системою складно добувати воду в обмеженому обсязі грунту, тому поливи відразу після висадки повинні бути регулярними.
Настільки ж необхідна волога сіянцям. Їх коренева система ще занадто мала, нерозвинена, тому будь-який недолік вологи призводить до загибелі рослини.
У ці періоди грунт під овочами повинний завжди бути злегка вологим. Поливи бажано проводити щодня, у вечірній час, щоб рослини встигли досить насититися вологою.
Як поливати овочі в період початку вегетації
Навіть регулярні поливи можуть не приносити бажаного ефекту. Важливо правильно поливати овочі, щоб волога концентрувалася в потрібному грунтовому шарі.
Вся справа в особливостях овочевих культур:
- Їх коренева система розташована в порівняно малому об’ємі грунту. Рослина не може добувати вологу, яка розташовується зовсім поруч, але на межами кореневої системи.
- Повільний ріст кореневої системи. На відміну від бур'янів, овочеві культури дуже повільно нарощують коріння. За півтора місяця їх коріння поширюється лише до глибини 10-20 см. Саме в цьому грунтовому шарі найскладніше утримувати вологу.
- Високі показники випаровування вологи. Особливості листових пластин овочів, призводить до постійного (і вдень, і вночі) сильному випаровуванню вологи з поверхні листа.
Для кожної овочевої культури передбачена своя періодичність і об'єм води для поливів. Якщо одні рослини віддають перевагу дощуванню, то у інших воно викликає поширення грибкових хвороб.
Для більшості культур необхідна тепла, м'яка, бажано дощова вода.
Правила поливу по культурам:
- Капуста. У період початку вегетації овочу вкрай необхідна вода. Під культуру виливають не менше 3-4 літрів кожні 2 дні. Це сприяє наростанню кореневої системи. У спекотні посушливі дні використовують дощування, а в прохолодні дні бажано поливати її під корінь.
- Огірки. Культура відноситься до любителів вологи, тому важливо забезпечувати рослини достатньою кількістю теплої води методом дощування. Не слід поливати огірки прямо під корінь, бажано облаштувати для води борозенки по краях грядки. На кожен кущ в період початку вегетації виливають по 3-4 л води.
- Томати. Щоб стимулювати ріст коренів томатів в глибину, слід поливати рослини на початку вегетації не частіше 1-2 разів на тиждень. Такі поливи повинні здійснюватися рясно, не менше 5-6 л під кожен кущ. Зрошують їх під корінь, лише під час тривалих посух можна використовувати метод дощування.
- Перець і баклажани. Коренева система цих культур досить обмежена в об’ємі. Рослини поливають виключно теплою водою в теплі дні (коли температура повітря перевищує 15 градусів). Холодна вода для них згубна: овочі або зупиняються в рості, або гинуть від грибкових захворювань. Баклажани та перці поливають під корінь або в спеціально облаштовані борозенки.
- Гарбуз і кабачки. Культури мають розвинену кореневу систему, тому поливати їх слід тільки під корінь, не частіше одного разу на тиждень. У посушливий період слід збільшити частоту поливів.
- Часник і цибуля. Цибулинні культури менш вимогливі до постійного зволоження - вони здатні накопичувати вологу в цибулині. Однак в період початку вегетації необхідно поливати їх не рідше одного разу на 5 днів. Про нестачу води цибулю і часник неодмінно повідомлять пожовтінням кінчиків листя.
- Коренеплоди (буряк, редис, морква, дайкон і ін.). Поливи коренеплодів повинні здійснюватися регулярно і рясно. Не можна допускати пересихання грунту, це може призвести до зупинки росту коренеплоду, зростання бічних корінців, викривлення плода. Поливати їх рекомендується кожні 2-3 дні. Буро-фіолетовий колір листя сигналізує про нестачу вологи.
- Картопля. У період початку вегетації рослині необхідна волога. Для цього через тиждень після появи сходів кущі рясно поливають. Це сприяє наростанню потужної кореневої системи.
Правильний полив рослин в період початку вегетації задає темпи росту рослин, прискорює початок плодоношення.
Коли удобрювати овочі в період початку вегетації
Після висадки розсади овочів або появи сходів не слід проводити підживлення. Слабкою кореневою системою поки досить живлення, внесеного в грунт під час підготовки грядок.
Починають підживлення не раніше, ніж через два тижні після висадки рослин. Періодичність їх внесення залежить від родючості грунту. Якщо земля досить присмачена органікою і мінеральними речовинами, має хорошу структуру, то вносять добрива не частіше ніж один раз на 3-4 тижні.
Як удобрювати овочі в період початку вегетації
Для підживлення овочів використовують рідкі склади. Їх вносять за допомогою обприскування вегетативної частини або поливів під корінь.
Можна використовувати доступні настої на органіці:
- гної;
- посліді;
- скошеної траві.
Їх настоюють в бочці протягом 7-10 днів і використовують для підживлення в вечірній час.
Не менш ефективні мінеральні підживлення. Можна використовувати традиційні добрива - сечовину, аміачну селітру, калій (сірчанокислий або хлористий).
Ефективні добрива:
- Флоровіт універсальний рідкий;
- Новоферт Зелені овочі;
- Екоплант Гумі;
- Курник гранульований;
- Майстер для овочевих культур.
Їх розводять відповідно до інструкції, обов'язково дотримуються періодичність внесення складів. Бажано чергувати кореневе і позакореневе підживлення.
Результатом своєчасних поливів і підгодівлі стане гармонійне, швидке зростання овочевої розсади. Здорові рослини раніше вступають в плодоношення, дають багатий урожай смачних і корисних овочів.