Посадка часнику на зиму

Восени настає пора не тільки збирання врожаю, а й посадки деяких культур. Під зиму можна садити зелень, цибулю, моркву, буряк і часник. Вони повинні мати достатню морозостійкість, щоб перенести довгий зимовий період. Як правильно висадити часник на зиму?

Чому часник садять під зиму

Розділяють два різновиди культури: озимий та ярий. Ярий різновид висаджують ранньою весною. Підзимню посадку застосовують тільки для озимого часнику. Цього різновиду притаманне стрілкування, тобто формування квіткової стрілки.

Озимий часник має низку незаперечних переваг перед яровим, тому став настільки популярний серед садівників всіх кліматичних зон.

Серед переваг різновиду:

  1. Ранній урожай. Зубчики вкорінюються ще до настання зими, а з встановленням теплої погоди ранньою весною починають рости. Часто озимий часник з'являється буквально з-під снігу. Різниця в термінах прибирання ярового та озимого часнику досягає 1 місяця.
  2. Розмір і форма головок. Озимий різновид полюбився садівникам за великі зубці, які зручно чистити. Вони легко відокремлюються від головки.
  3. Невимогливість в догляді. Посаджені восени цибулини не потребують додаткового догляду. Їм достатньо природної вологи та помірних температур для швидкого і надійного вкорінення. Рослини не потребують укриття при своєчасній посадці.
  4. Висока стійкість до несприятливих умов. Часник, висаджений з осені, не боїться коливань температури й поворотних заморозків, менше уражається шкідниками. Прибирання озимої культури проводиться в сухий, теплий сезон, тому ймовірність гниття головок мінімальна.
  5. Часникові стрілки. Насіння часнику, що утворюються в результаті запилення, можна використовувати для подальшого розмноження і поновлення посадкового матеріалу. Крім того, «зайві» часникові стрілки використовуються в кулінарії, в заготівлі на зиму.
  6. Мала завантаженість сезону. Посадку озимого часнику проводять в останню чергу, після закінчення збиральних робіт. Завантаженість садівників в цей період менше, ніж навесні.
  7. Достатній термін зберігання врожаю. Якщо ярий часник здатний зберігатися понад рік, то озимий - 6-8 місяців. Зазвичай цього терміну достатньо, щоб урожай закінчився.

Посаджений під зиму часник порадує високою врожайністю, якщо дотримуватися всіх правил посадки культури.

Правила посадки часнику на зиму

Щоб навесні зубці часнику почали вегетацію без зволікання, необхідно висадити їх з осені за всіма правилами.

Термін посадки

Не можна прив'язати термін посадки часнику до конкретної календарної дати. При виборі дати орієнтуються на кліматичні й погодні умови місцевості вирощування, особливостей розташування земельної ділянки. Відповідно до загальних рекомендацій по вирощуванню, посадку проводять з другої половини вересня до листопада. Культурі потрібно 2-3 тижні для вкорінення. Денна температура повинна знаходитися в межах + 10 ... + 12 градусів. Короткочасні похолодання не завдадуть шкоди посадковому матеріалу.

Не слід поспішати й висаджувати зубчики перед першим похолоданням. Воно може бути короткочасним, а подальша затяжна осінь сприяє пробудженню паростка часнику. Такі пагони замерзнуть з настанням зими й загинуть. Занадто пізня посадка також небажана. Не встигнувши вкоренитися, зубчик піде під зиму ослабленим. Навесні його вегетація відкладеться до повноцінного вкорінення, а значить, строки збирання врожаю також зрушаться на більш пізній період. Якщо озимий часник був висаджений із запізненням, то ґрунт на грядці слід покрити товстим шаром мульчі. Можна використовувати опил, листовий опад, скошену траву. Мульчування захистить зубці від різкого похолодання, продовжить термін на укорінення.

Місце посадки

Як будь-яка цибулинна культура, часник не переносить застою вологи в прикореневій зоні. В таких умовах велика ймовірність розвитку гнилій та загибелі посадкового матеріалу. Культуру висаджують на високих грядках, які захищені від талих вод. Ґрунт повинен бути пухким, багатий гумусом, повітропроникнений, з нейтральною реакцією.

Під час висадки в піщаний субстрат слід частіше поливати й підгодовувати рослини, або додати на грядку перегній і глину. Глинисті ґрунти розбавляють піском і торфом, щоб він мав пухку структуру. Місце має бути добре освітленим. Не підійдуть ділянки під плодовими деревами або в тіні будівель. Допустима легка півтінь, в іншому випадку недолік освітленості позначиться на врожайності.

Порядок посадки

Правильна посадка культури включає попередню підготовку місця висадки та посадкового матеріалу, а також акуратність проведених робіт.

Порядок висадки часнику на зиму:

  1. Підготовка грядки. За місяць до висадки часнику ділянку перекопують на глибину до 25 см, вносять органіку і мінеральні склади для підвищення родючості. Оптимальними попередниками культури є бобові, баштанні та ягідні рослини.
  2. Підготовка посадкового матеріалу. Зубці для посадки відбирають великі, здорові. Неприпустимо висаджувати часник з ознаками ураження хворобами або шкідниками, а також з механічними ушкодженнями. Зубці повинні бути щільно вкриті зовнішньою оболонкою. Відкалібрований часник знезаражують в фунгіцидах (Фундазол, Максим, Фітоспорін та ін.).
  3. Формують посадкові борозни. Висаджують зубчики на відстані в 12-15 см між собою. Між рядами можна залишати 15 см, однак для полегшення догляду рекомендується відступати 20-25 см. Глибина загортання зубчиків - 10 см.
  4. Борозни засипають і розрівнюють. Полив проводять тільки в суху осінь, при наявності природних опадів зрошення не обов'язково.
  5. Ґрунт мульчують шаром в 5-10 см з опалого листя, опіла, скошеної трави, гілля. Мульча запобіжить пересихання ґрунту в безсніжний період, захистить від різких перепадів температур.

Часник — популярна пряно-ароматична культура, яку вирощують на кожному садовій ділянці. Найбільш популярний його різновид — озимий — висаджується восени. Якщо при виборі термінів посадки часнику або при проведенні робіт по висадці у вас виникли труднощі, зверніться до менеджерів нашого інтернет-магазину. Вони детально проконсультують по будь-яких питань, що стосуються агротехніки культури, допоможуть з вибором сорту з високою врожайністю.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід