Повторний посів на городі

порадиДо середини літа деякі ранні культури вже порадували садівників урожаєм. Прийшла пора звільняти місце після них, але лисини в городі псують вигляд ділянки. Як можна ефективно використовувати грядку?

Як ефективно використовувати грядку

Після збирання ранніх культур грядки часто залишаються порожніми, надаючи ділянці не привабливий вигляд. Порожній простір швидко заселять бур'яни. До самої зими доведеться боротися з ними на садових «лисинах».

Грядки, що звільнилися після збирання ранньої капусти і картоплі, редиски, зелених та інших ранньостиглих культур, необхідно знову «зайняти» культурними посадками. Урожайність з тієї ж площі підвищується дворазово.граблі

Перевага літніх посівів - готовність грядки до посадкам. Не потрібно знову перекопувати ділянку. Крім того, літні посіви менш схильні до поразки шкідниками. Весняна активність комах завершена, а поодинокі особини не здатні завдати істотної шкоди.

Порядок підготовки місця для літніх посівів: 

  1. Прибирання грядок. Після збирання врожаю ранніх культур прибирають бадилля культурних рослин, мульчуючий шар і бур'яни. Повне очищення грядок від органіки знизить ймовірність поширення захворювань і шкідників.
  2. Проводиться розпушування ділянки на невелику глибину. Глибоке перекопування «підніме» з нижніх шарів грунту насіння бур'янів, порушить пористу структуру ґрунту. Тому краще розпушити її на невелику глибину, зберігши більш глибокі шари грунту.
  3. Внесення підживлення. Якщо рослини вирощували в щільній посадці або грунт на дачі бідний, слід внести органічні добрива або мінеральні комплексні склади. Добрива вносять помірно, не допускаючи «перегодовування» майбутніх культур.
  4. Грядку вирівнюють, нарізають рядки для посіву. Схему посадки підбирають індивідуально для кожної культури і навіть сорту.

Попереду ще половина дачного сезону: можна встигнути виростити деякі овочі і трави. Їх перевага - в придатності до зберігання. Отриманий восени урожай має гарну лежкістю.

Які культури можна посадитигорох на грядці

Не всі культури можна використовувати для літнього посіву. Період вегетації обраних рослин не повинен перевищувати термін що залишився до кінця сезону  - 100-120 днів.

Посадити влітку на порожні грядки можна наступні культури:

  • Ріпа. Звичайний овоч, який  сіють з кінця липня. Зібраний восени урожай закладають на зберігання.
  • Картопля. На місце, що звільнилося до кінця червня можна висадити картоплю ранніх сортів. Бульби до осені нарастуть невеликі, але неймовірно смачні.
  • Морква. Посіяна влітку морква гірше сходить через нерегулярні поливів, однак неодмінно порадує свіжими, ніжними коренеплодами до осені.
  • Редька. З середини липня приступають до посіву редьки. Зібраний восени урожай прекрасно зберігається.
  • Капуста - білокачанна (рання і середня), кольрабі, брокколі, цвітна, пекінська. Прохолода і висока вологість до кінця сезону «підштовхнуть» зростання капусти. Качани відмінно формуються, дають хороший урожай.
  • Редис. Гібридні сорти можна висівати круглий рік, а сортовим необхідний короткий світловий день. Тому посів редису відкладають на серпень.
  • Дайкон. Висаджують культуру одночасно з редискою - в серпні. Це дозволить уникнути стрілкування овоча і отримати відмінний урожай коренеплодів.
  • Горох. Ранньостиглі сорти ще встигнуть наростити урожай до холодів. Таку продукцію використовують для свіжого споживання, для зберігання недозрівші горошини не придатні.
  • Кабачки. Швидкий початок плодоношення рослин робить їх придатними для літніх посівів. Кабачки сіють відразу в грунт, регулярно його зволожуючи.зелень на городі

Виростити на вільному місці можна не тільки овочі, але і зелень. Вона весь сезон повинна бути на дачі: корисні рослини заповнять дефіцит вітамінів, поліпшують смак будь-яких страв

Із зелені влітку висаджують:

  • кріп - літні посіви кропу дадуть парасольки для засолювання до осіннього збирання врожаю, а листя кущових сортів буде наростати до заморозків;
  • селера - листові сорти до осені ще встигнуть дати врожай;
  • цибуля на перо - можна вирощувати багато разів за сезон, висаджуючи цибулини впритул один до одного, з інтервалом в 2 тижні;
  • салат - сортам що повільно ростуть знадобиться близько 2 місяців для нарощування зеленої маси;
  • фенхель - невибаглива культура дасть повторний урожай при висадці на родючий, пухкий грунт;
  • шпинат - культура воліє до прохолодної погоди при зростанні, тому сіяти її слід в кінці серпня;
  • гірчицю салатну - підсівають культуру кожні 2 тижні, щоб додавати корисну зелень в літні салати.

При виборі культури для посіву слід враховувати сівозміну і поєднуваність рослин. Не можна сіяти на одне місце споріднені культури: вони мають схожі захворювання, споживають з грунту однакові поживні речовини, збіднюючи її.

Сівозміна сприяє оздоровленню грунту:грядка

  • після вирощування часнику, цибулі або капусти краще вибрати горох, квасолю або коренеплоди;
  • після картоплі сіють редьку, капусту, салат, редиску або ріпу;
  • після редису сіють зелень, картоплю або бобові.

Щоб грядка не пустувала, а грунт поліпшувалася, можна посіяти на грядці сидерати, наприклад, гірчицю. Вона оздоровить землю, поліпшить її структуру, а при закладанні зелені - наповнить корисною органікою.

Повторні літні посіви підтримують декоративність ділянки, позбавлять від додаткової прополки грядок, а до осені порадують додатковим урожаєм. Плоди можна використовувати в свіжому вигляді або зберігати, використовувати для зимових заготовок.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!