Правил полива і удобрення овочів
Полив і удобрення – важливі аспекти при вирощуванні будь-якої рослини. При нестачі вологи або поживних елементів її зростання сповільнюється або припиняється. Врожаї різко знижуються, а якість плодів погіршується. Як правильно поливати і вносити добрива для овочів?
Правила поливу різних видів овочів
Полив овочів повинен проводитися регулярно, без зайвого зволоження, але не можна допускати і пересихання вологи. В цьому випадку плоди втрачають товарний вигляд – качани капусти або плоди томатів можуть розтріскуватися, огірки – гірчити, а коренеплоди стають сухими, не соковитими.
Залежно від культури порядок зрошення варіюється:
- Картопля. Помилково вважати, що культурі досить природних опадів. Щоб отримати хороший урожай, важливо забезпечити рослини вологою в достатку. Для цього поливають культуру в посушливі періоди 1-2 рази на тиждень. Рекомендується поливати кущі під корінь, не допускаючи попадання вологи на вегетативну частину. Це може спровокувати розвиток фітофторозу і ряду інших захворювань. Поливають рослини в борозни, рясно, але не допускаючи застою вологи (особливо на глинистих ґрунтах). Це погіршить лежкість бульб, призведе до їх гниття. Витрата води – близько 30 л на кв. м.
- Капуста. Всім відомо, що ця культура любить воду. Залити її практично неможливо. Згубні для неї посухи – зростання припиняється, а при різкому, рясному поливі – розтріскуються качани. Краще поливати рослини щодня у вечірні години. Витрата води - 30-50 л на кв. м.
Томати. Аналогічно картоплі, ці пасльонові не люблять потрапляння води на листя. Тривалий недолік вологи іноді викликає опадання зав'язей. Рекомендується витрачати не менше 30 л на кв. м., з огляду на вік рослин (розмір куща). Зрошення проводять в ранкові години не рідше 2 разів на тиждень.
- Огірки. Поверхнева коренева система рослин потребує постійного зволоження. Відсутність води - ворог зав'язі огірка. Вона жовтіє, а смак сортових плодів погіршується, може з'явитися характерна гіркуватість. Крім того, культурі важливе зволожене повітря. Для цього в теплиці розміщують місткість з водою. Полив проводять методом дощування, в післяобідній час, виключно теплою водою, по 30-40 л на кв. м. Холодна вода провокує розтріскування стебла і загибель рослини.
- Перці і баклажани. Ці теплолюбні культури теж полюбляють полив теплою водою. Однак він повинен бути не таким рясним – достатньо 20 л на кв. м. 1-2 рази на тиждень. Поливають рослини під корінь, бажано в ранкові години.
- Цибуля і часник. Часта причина малих врожаїв цибулі - гниття цибулин внаслідок переливу. У надмірно вологій землі дінце підгниває, тому поливи проводять тільки в тривалу посуху. Важливо заздалегідь припинити поливати. За 2 тижні до збору врожаю рослини не потребують вологи зовсім. Це необхідно, щоб збільшити лежкість цибулин. Полив краще рясний, по 30-40 л на кв. м.
- Морква. Особлива потреба у волозі в культури виникає з моменту посіву до появи сходів. Нестача води в цей період призводить до низької схожості насіння. Поливають дощуванням, щоб рівномірно зволожити грядку, та щоб не розмити ґрунт. Норма - близько 30 л на кв. м. Не можна допускати пересихання ґрунту, бо коренеплоди втрачають в смаку. Але і надлишок вологи шкідливий – відбувається розтріскування коренеплодів.
- Буряк. Культура добре переносить недолік вологи. Досить зволожувати її 1 раз на тиждень в особливо посушливі періоди. Недолік вологи у рослин легко помітити – листя никне, в'яне. Культура полюбляє вечірні поливи під корінь.
- Кабачки, патисони, гарбузи. Плоди рослин мають дуже рідку структуру, тому поливи потрібні рясні. На кожну рослину – не менше 10 л. Поливають не рідше 2 разів на тиждень в посуху, або дивляться на листя – якщо воно в'яне – слід негайно полити баштан.
Кожна культура вимагає особливого режиму поливу, щоб відтворити умови проживання, наближені до природних.
Правила удобрення різних видів овочів
Добрива сприяють підвищенню врожайності, смакових якостей плодів. Достаток елементів в ґрунті стимулює гармонійне зростання культур.
Правила удобрення овочів:
- Картопля. При вирощуванні культури слід відповідально поставитися до підживлення. Попри внесені при посадці бульб добрива, рекомендується підгодувати кущі азотними добривами в період активного росту. У фазу бутонізації внесення азоту припиняють, замінюють його на калій. Не бажано підгодовувати картоплю по листу, краще полити її поживними речовинами.
- Капуста. Культура потребує 2-3 підгодівлі за сезон: перша (мінеральна) – через 2-3 тижні після висадки, друга (органічна) - в період зав'язування качана.
- Баклажани. Підживлення вносять 3-5 разів за сезон, зазвичай поєднуючи їх з поливами. Найбільш придатними є комплексні підгодівлі саме для цієї культури. Можна чергувати органічні підгодівлі з мінеральними, по листу і під корінь. Особливу увагу підживленням приділяють з початком плодоношення кущів.
- Томати. Культура добре відгукується на внесення підгодівлі. Якщо на перших порах (в період активного росту) рослини більше мають потребу в азоті, то під час цвітіння і плодоношення важливо заповнити недолік калію і фосфору. Бажано чергувати листові і кореневі підживлення, мінеральні та органічні. Новоферт (комплекс для пасльонових).
- Огірки. Рослини полюбляють багатий, родючий ґрунт. Тому органічну і мінеральну складову бажано вносити до висадки рослин. Новоферт (зелені овочі).
- Кабачки, гарбузи. Для баштанних переважно застосовувати органічні рідкі склади - добрива на основі гумусу, коров'яку. Поливають рослини під корінь. Нутрівант плюс для гарбузових.
- Перець. Культуру підгодовують тричі: через 15 днів після висадки розсади, під час цвітіння і плодоношення. Перша підгодівля обов'язково включає азот, наступні - калій і фосфор. Мастер (для овочевих культур).
Правильний полив і внесення добрив під овочеві культури - запорука їх успішного вирощування, профілактики хвороб, стабільної врожайності. Якщо порядок проведення цих садових робіт викликає у вас труднощі, зверніться до менеджерів інтернет-магазину. Вони детально розкажуть про особливості поливу, порядок внесення підгодівлі, допоможуть підібрати якісні склади для кожного етапу життя рослини.