Правила осінньої посадки і обрізки винограду на зиму

порадиВосени у садівника багато турбот: настає пора збирання врожаю, підготовки саду та городу до зимівлі. Крім того, це найкращий час для посадки плодово-ягідних культур. Коли і як садити виноград на дачі?

Коли восени висаджувати виноград

Висадку молодої лози здійснюють навесні або восени. Однак осіння посадка винограду краща.

Переваги посадки восени:

  • опади і помірна температура повітря створюють кращі умови для вкорінення рослини;
  • немає необхідності додатково поливати виноград;
  • осінній саджанець навесні відразу починає рости, не впадає в стрес;
  • висаджені восени рослини більш витривалі.

Висадку саджанця винограду проводять із закінченням жарких днів, при встановленні прохолодної, вологої погоди. Оптимальний температурний режим для вкорінення на новому місці від +15 до +5 градусів.

У занадто суху, жарку погоду саджанець страждає від нестачі вологи. При більш низьких температурах, різких похолоданнях виноград може не встигнути прижитися. Така рослина не витримає зиму.

Кращий місяць для посадки - жовтень. У цьому місяці вегетація рослин припиняється, а температура і вологість сприяють росту кореневої системи.

Якщо висадка проведена запізно, перед заморозками, то саджанець не встигне прижитися. Необхідно спорудити укриття для куща, а грунт навколо нього мульчувати опилом, торфом, перегноєм, соломою.виноград біля стіни

Як правильно посадити виноград восени

Правильна посадка винограду включає кілька етапів: вибір місця, підготовка рослини і безпосередньо його висадка.

Вибір місця 

Визначитися з місцем посадки винограду слід заздалегідь, ще до покупки саджанця. Незважаючи на малі розміри молодої рослини, місця йому потрібно багато, тому важливо враховувати розміри дорослого куща на перспективу.

Відстань між кущами винограду не повинно бути менше 2,5 метрів. Від будівель відступають 0,5-1 м. Усі будівлі повинні перебувати з північного боку від куща. Вони захистять рослину від холодних вітрів, акумулюють тепло - з південного боку від будівель температура буде на кілька градусів вище, ніж на іншій ділянці.

Виноград вимогливий до грунту: він повинен бути родючим, дренированим. Застій вологи близько коренів повинен бути виключений. Місце для посадки підбирають саме сонячне, що не затінене іншими культурами або будівлями.

садженці виноградаПопередня підготовка саджанця 

Перед висадкою слід підготувати молодий виноград, щоб рослина легше прижилася.

Підготовка включає заходи:

  1. За добу до висадки саджанець замочують в розчині стимуляторів коренеутворення - Корневін, Грандіс або Гетероауксин.
  2. Коріння винограду вкорочують, обрізаючи до половини довжини (не менше 20 см). Це сприяє розгалуження коренів і утворення потужної кореневої системи.
  3. Перед посадкою коріння опускають в глиняну бовтанку.

Після попередньої підготовки саджанець готовий до висадки на постійне місце.

Порядок посадки

За місяць до висадки слід підготувати посадкову яму. Її глибина і діаметр повинні становити не менше 60-70 см. На дно ями укладають дренаж - щебінь, бита цегла, який посипають піском. Далі з родючого грунту, заправленого добривами, насипають гірку в центрі ями.

Порядок посадки винограду:лунка з винградом

  1. Підготовлений саджанець встановлюють на гірку з поживним грунтом, розправляють коріння і направляють їх вниз.
  2. Яма засипається родючою землею. Саджанець висаджують так, щоб глибина лунки після посадки залишалася менше 10 см.
  3. Виноград рясно поливають - необхідно не менше 10-20 л води на рослину.

Глибока лунка знадобиться для рясного поливу куща, а також полегшить укриття винограду на зиму.

Коли восени обрізати виноград

За сезон виноградна лоза затягує весь вільний простір. Кущ що розрісся виглядає неохайно, гірше зимує, частіше піддається хворобам і шкідникам. Тому восени потрібно провести обрізку батогів, щоб стимулювати плодоношення винограду в наступному році, зменшити навантаження на кореневу систему.

Кращий час для обрізки - при настанні середньодобової температури повітря близько +5 градусів. Листя повинні змінити колір в жовтий або червонуватий колір, частково опасти. Пагони повинні покритися коричневою корою.

обрізка виноградуДля обрізки вибирають сухий, сонячний день. В такий час зрізи на рослині швидше підсохнуть, це знизить ризик зараження винограду грибковими захворюваннями. 

Як правильно обрізати виноград

Для обрізки виноградної лози використовують виключно гострий, заточений інструмент. Секатор повинен бути продезінфікований спиртовим або фунгіцидним розчином.

Обрізати виноград після посадки слід вже перед першою зимівлею. Саджанець вкорочують до 2-4 нирок на визрівшій деревині. Таке підрізування сприяє кращому розгалуженню і правильному розвитку саджанця.

При обрізанні винограду з другого року слід видаляти зелені пагони до визрівшої деревини. Такі гілки не перезимують, підмерзнуть, знизять імунітет куща, послаблять його.

Для плодоношення на кожній ланці залишають довгий і короткий пагін. Довга гілка відповідає за плодоношення, а коротка є заміщуючою. Короткий пагін підрізають до 2-3 бруньок.

Довгий пагін підрізають в залежності від сорту. Якщо рослина характеризується потужним зростанням, слід залишати від 10 бруньок, оскільки плодоношення таких сортів відбувається на далеких. лоза виноградаЯкщо сорт - помірної сили росту, плодоношення відбувається на ближніх очках, то залишають до 6-8 бруньки. 

Порядок здійснення обрізки винограду восени:

  1. Проводять розчищення рослини від листового опаду та органічного сміття.
  2. Видаляють зелені, тонкі, невизрівші пагони, а також поросль, що йде від основи куща.
  3. Зрізають гілки що відплодоносили, вибирають нову плодову стрілку і підрізають її на необхідну довжину.
  4. Підбирають пагін заміщення і вкорочують його.

Формувати виноград можна одним з обраних способів - віяловим, штамбові і ін. Кожен з них сприяє підвищенню врожайності рослин, кращої освітленості і провітрюваності кущів.

Правильний вибір термінів і місця посадки саджанця винограду - основа майбутнього зростання і плодоношення культури. Здорова рослина порадує потужною лозою, багатим урожаєм смачних і ароматних ягід. Їх можна використовувати для приготування джемів, компотів або для сушіння.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!