Правила зберігання хрону всю зиму

порадиХрін - багаторічна трав'яниста культура, відома своїми протизапальними і бактерицидними властивостями. Його використовують для профілактики простудних захворювань. Додавання кореня рослини в страви покращує їх смак, надає їм гостроти і пряної нотки. Як правильно зберегти хрін протягом всієї зими?

Як правильно заготовити хрін

Для заготівлі на зберігання підійде не кожен корінь. Тому важливо правильно провести заготівлю, сортування і відбраковування сировини.

Найбільш придатними для заготовки є коріння, вік яких 2-3 роки. Молода підземна частина ще не накопичила достатньої кількості корисних речовин, смаку і аромату. Більш старі коріння жорсткі, суховаті, не ароматні.

Заготовлене коріння повинне бути жовтуватим або світло-коричневим зовні і молочно-білими всередині. Темні, м'які, гнилі ділянки не можна використовувати для заготівлі. Коріння хрону повинне бути рівним, не деформованим.корінь хрону

Викопують підземну частину восени з приходом заморозків, намагаючись не пошкоджувати коріння. Після викопування листя зрізають, залишаючи «хвостик» в 2-3 см. Якщо залишити бадилля на рослині, то корінь швидко в'яне, стане непридатним для зберігання.

Зібрану сировину очищають від налиплої землі, потім коріння розрізають на частини потрібного розміру. Місця зрізів обробляють спиртом або йодом, щоб захистити їх від потрапляння грибків і бактерій.

Підготовлений хрін сортують, для зберігання підійдуть лише найміцніші, щільні екземпляри без пошкоджень. Мити сировину небажано: коріння буде гірше зберігатися.

Правила зберігання хрону

Щоб надовго зберегти хрін, необхідно знати правила його зимового зберігання. Чим ближче температура зберігання до 0 градусів, чим стабільніше вологість (близько 80-90%), тим довше зберігається сировина. Повітря в місці зберігання повинне добре вентилюватися, щоб уникнути гниття хрону.

У свіжому вигляді

Найкраще зберігати коріння рослини у свіжому вигляді. Так воно найдовше зберігає свій смак, аромат і користь.нарізаний хрін

Є два способи зберегти хрін будинку:

  1. В холодильнику. Найпростіший спосіб зберігання коренів - у холодильнику. Для цього хрін очищають, укладають в пакети, щільно зав'язують і укладають на нижню полицю. Щоб уникнути підвищеної вологості, кожен корінь попередньо обертають в папір. Очищені коріння збережуться протягом 3-4 місяців, а неочищені - близько місяця.
  2. На балконі або лоджії. На балконі також можуть бути створені відповідні умови для зберігання хрону. Для цього коріння укладають рядами в коробки або ящики, пересипаючи їх злегка вологим піском, опилом або торфом. Можна використовувати і мох-сфагнум. Завдяки антисептичним властивостям він подовжує терміни зберігання продуктів.
  3. У підвалі. Найзручніший спосіб зберігання великого врожаю хрону в приватному будинку - підвали та льох. Для цього коріння укладають в ящики або коробки і розміщують в місцях зберігання, відступаючи між ними невелику відстань. На хрін не повинна потрапляти волога: в іншому випадку корінь швидко гниє.

Збережений свіжий овоч можна використовувати при приготуванні м'ясних і овочевих страв, супів. Гарні з ним заправки і закуски.

Консервація

Хрін - улюблена садівниками рослина, оскільки його можна використовувати в переробці цілком. Корінь використовують як доповнення до овочевих заготовок, а також як самостійну закуску. У садівників «не пропадають» навіть листя: їх повсюдно використовують для приготування маринадів.

Для консервації хрону випробувано безліч рецептів, що відрізняються інгредієнтами і способами приготування:хрін на дошці

  • Класичний рецепт передбачає подрібнення коренів блендером, додавання невеликої кількості води, солі і цукру. Як консервант виступає сік лимона або кислота, або оцет.
  • З вареним буряком. Така заготовка має гарне  рожеве забарвлення. Крім хрону знадобиться варений буряк, подрібнений на дрібній тертці. Можна додати улюблені приправи: вони поліпшать смак продукту.
  • З морською сіллю і лаймом. Цедру лайма заливають водою, додають прянощі і сіль, а після закипання - оцет. До гарячої масі підмішують хрін і розкладають по банках, стерилізують 15-20 хвилин.
  • З томатами і часником. Популярний рецепт, який має в народі безліч назв. Кількість основних інгредієнтів можна змінювати на свій смак. Їх подрібнюють в м'ясорубці, додають спеції і сіль, укладають по банкам і прибирають на зберігання в холодильник. Термін її зберігання не довгий, тому не варто заготовляти закуску про запас.
  • З волоським горіхом. Коріння хрону і горіхи подрібнюють в м'ясорубці, додають яблучний оцет, сіль, цукор і невелику кількість води. Готову масу укладають по банкам і прибирають в прохолодне місце.

Заготовити хрін краще за кількома рецептами: всі вони мають корисні властивості, поліпшують будь-яку страву.

Замороження

Хрін можна зберігати не тільки в холодильній, але і в морозильній камері. Коріння прекрасно зберігають свій смак і аромат.

Для заморозки промиту і очищену сировину нарізають зручними порційними шматочками - по 2-4 см. Його засипають в чисті герметичні контейнери або пакети і зберігають до наступного врожаю. кубики хрону

Можна морозити і мелений хрін. В цьому випадку його подрібнюють в м'ясорубці, блендером або на тертці.

Потрібну кількість овочу при необхідності розморожують і використовують в кулінарії. Не слід піддавати хрін повторному заморожуванню: від цього його смакові якості погіршуються, а корисні властивості зменшуються.

Сушка

Доступний спосіб тривалого зберігання хрону його сушка. Для цього коріння нарізають тонкими кружечками або подрібнюють блендером або в м'ясорубці.

Отриману масу викладають на застелене пергаментом деко і ставлять в духовку на повільний вогонь на 2 години. Сухий порошок або часточки укладають в герметичний і чистий посуд. Можна використовувати тканинні або паперові мішечки, якщо зберігати продукт в сухому, провітрюваному приміщенні.

Сухий хрін додають в супи і до м'яса, принесе він користь і при консервації. Заготовки з додаванням кореня довго не псуються, зберігаються без цвілі, набувають пряну смакову нотку.

Найзручніше зберігати хрін відразу декількома способами: частину засушити і заморозити, пошкоджену сировину законсервувати, а найміцніше коріння - зберігати свіжим. Регулярне вживання хрону підтримає імунітет, поліпшить травлення при помірному споживанні.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід