Прибирання осіннього врожаю: як зберігти урожай

Осінні врожаї — найважливіші для садівників, адже це результат праці за цілий сезон. Плоди, заготовлені восени, призначені для вживання до самої весни. Як правильно збирати й зберігати зібрані овочі та фрукти?

Прибирання осіннього врожаю

Найвищі показники лежкості мають плоди, заготовлені своєчасно. Для цього враховують не тільки термін їх дозрівання, але і поточні погодні умови.

Крім того, культури поділяють за кількістю зборів врожаю. Деякі рослини дають плоди лише одного разу (цибуля, часник, коренеплоди, пізня капуста), інші — багаторазово (томати, кабачки, баклажани, перці та ін.).

Перш ніж приступати до заготівлі врожаю, слід підготувати місця зберігання:

  1. Очищення місць зберігання. Сховище очищають від торішніх врожаїв, промивають його із застосуванням засобів для дезінфекції. Хороші результати дає використання димових шашок, обприскування приміщення фунгіцидами. Така обробка зменшує кількість спор хвороботворних грибків і плісняви, надовго захищаючи овочі й фрукти. Для захисту врожаю від щурів і мишей використовують родентициди.
  2. Дочекатися встановлення прохолоди. У різних регіонах вона настає в різний час — з кінця вересня до кінця листопада. Якщо в сховище ще тепло, то якість і тривалість зберігання зібраного врожаю різко зменшиться.
  3. Правильно вибрати строки збирання. Плоди обов'язково повинні бути в знімній стиглості. Перезрілі овочі та фрукти погано зберігаються, а недозрілі — не досягають максимального розміру і високих смакових якостей. Заготівлю проводять строго в суху погоду, щоб уникнути гниття врожаю.

Основи правильного збору є для кожної культури:

  • Картоплю після викопування залишають підсохнути на грядці, потім — в провітрюваному приміщенні. Воно обов'язково має бути захищене від сонця, щоб бульби не позеленіли. На зберігання не годяться пошкоджені плоди.
  • Коренеплоди прибирають перед самими заморозками. Обов'язково очищають їх від ґрунту, тому що разом з ним в сховище можуть потрапити шкідники й спори грибків, видаляють листя. При необхідності коренеплоди промивають.
  • Всі види капусти можна зберігати на грядці до морозів. Овочі не втрачають в якості, однак в дощову погоду деякі качани можуть розтріскуватися.
  • Цибулю і часник прибирають в суху погоду, коли шийка розм'якшується і підсихає. Не слід відразу видаляти листя: в нім містяться речовини, які поступово перейдуть в цибулини.
  • Кабачки та гарбузи для зберігання повинні мати щільну, але не зайве тверду шкірку. Плоди в молочної стиглості мають слабку лежкість, тому повинні бути використані в першу чергу.
  • Томати збирають у міру досягнення ними стиглості. Зелені плоди залишають на дозрівання, а забарвлені (червоні, рожеві, жовті та ін.) - використовуються в їжу.
  • Осінні сорти груш і яблук збирають до середини вересня. Пізніше прибирання послаблює дерево, не дозволяє йому зміцніти до настання холодів.

Зібраний урожай сортують, вибраковують пошкоджені плоди: їх використовують в їжу першими. Дрібні овочі та фрукти використовують на корм сільськогосподарським тваринам.

Як зберегти врожай

Правильно зібраний урожай після сортування можна закладати на зберігання. Для заготівлі плодів підходять льохи, підвали, балкони, для деяких досить кімнатних умов.

Секрети довгого зберігання плодів:

  1. Відповідний мікроклімат в сховище. У приміщенні повинно бути прохолодно, але не холодно. Волого, але не вогко. Обов'язкова наявність вентиляції.
  2. Тара для плодів повинна бути добре провітрювана, щоб виключити гниття овочів і фруктів в нижніх шарах.
  3. Не можна зберігати разом пошкоджені, хворі плоди разом зі здоровими навіть недовгий час. За короткий термін спори можуть поширитися по всьому сховищу. В результаті можна втратити весь урожай.
  4. Враховують сполучуваність плодів при спільному зберіганні. Так, не зберігаються разом томати й картопля, цибуля і картопля, огірки та томати. А буряк і картопля один одному підходять — завдяки спільному зберіганню підтримується потрібна вологість.

Плоди кожної садової культури вимагають особливого ставлення. Одним для збереження товарності потрібна прохолода і висока вологість, іншим — тепло і сухість.

Для підтримки високих товарних якостей слід зберігати:

  1. Картоплю — в темному, прохолодному місці. Тепло і сонячне світло стимулюють проростання бульб, втрату їх товарності. Позеленілі плоди в їжу не використовують. Картоплю зберігають в ящиках або мішках.
  2. Томати для зберігання вибирають тільки щільні, без ознак хвороб, глянцеві на вигляд. Їх укладають в ящики плодоніжками догори. Лежкі сорти томатів придатні для зберігання до 5 місяців.
  3. Часник і цибулю укладають в ящики або сплітають в коси. Приміщення повинно бути сухим і темним. Припустимо розвішувати коси на кухні при достатній вентиляції.
  4. Морква — один з найбільш примхливих при зберіганні коренеплодів. Оптимальна температура — трохи вище 0 градусів, вологість — близько 90%. Зайва вогкість викличе гниття оранжевого плода, а сухість — його в'ялість. Зберігають її в ящиках, перфорованих пакетах, в піску і глині.
  5. Буряк перед закладанням на зберігання перевіряють на наявність хвороб, обривають центральний корінь до 7 см. Видаляють також дрібні корінці, не пошкоджуючи цілісності шкірки. При гарній погоді коренеплоди підсушують на відкритому повітрі, після чого переносять буряк на зберігання.
  6. Капусту після збирання підвішують за качан і підсушують, переносять в сховище. Якщо вологість недостатня для зберігання качана, то верхні листки видаляти не слід. Періодично слід оцінювати стан заготовлених плодів, видаляти підгниле листя. В таких умовах білокачанна капуста може лежати до 8 міс.
  7. Яблука та груші для зберігання збирають вручну разом з плодоніжкою. Биті й пошкоджені плоди швидко псуються, викликаючи гниття здорових плодів.

Правильне прибирання осіннього врожаю — запорука його тривалого зберігання. Своєчасно зібрані плоди відрізняються гарною лежкістю, відмінним смаком. Якщо збір і зберігання дачних дарів викликає утруднення, зверніться до менеджерів нашого інтернет-магазину. Вони детально розкажуть про порядок збору плодів в залежності від культури та термінів дозрівання, допоможуть з вибором засобів для знезараження місць зберігання врожаю.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!