Проріджування овочевих культур
Сіянцям овочевих потрібен особливий догляд і турбота. Їх потрібно забезпечити поливом, регулярним підживленням, обережним, неглибоким розпушуванням. Ще одним обов'язковим заходом є проріджування овочів. Як і коли проріджувати овочеві культури?
Для чого проріджують овочі
Під час висадки розсади в грунт для кожної культури дачники визначають і дотримуються схеми посадки. Адже при дуже близькій посадці рослини будуть заважати один одному, а при розрідженій місце на грядці буде використовуватися неефективно, не в повній мірі.
Те ж саме стосується сіянців. Нормувати кількість насіння при посадці дуже складно, виходить «десь густо, десь порожньо». Загущені посіви заважають розвитку один одного, вступають у конкуренцію за живлення і грунтову вологу.
Чи не дістає їм сонячних променів, молоді рослини починають витягуватися, розвиватися непропорційно. А недостатнє провітрювання стає причиною стрімкого поширення хвороб і шкідників, здатних завдати непоправної шкоди посадкам.
Проріджування овочевих культур - складне завдання. Садівники завжди шкодують ніжні сіянці, посіяні насінням власними руками. Жалість тут не до місця: мова йде про майбутню врожайності овочів, без проріджування вона може знизитися на 50%.
Проріджування - не обов'язково видалення сіянців. Їх можна обережно викопати з згущеного місця і пересадити на порожнє. Так буде дотримано необхідний між сіянцями відстань, а грядка не виглядатиме неакуратно.
Якщо сіянці всюди зійшли густо, то їх просто висапують, залишаючи найміцніші і здорові. Дрібні, слабкі паростки слід без жалю видалити, вони не дадуть хорошого врожаю.
При видаленні сіянців овочевих культур слід виконувати роботи з високою обережністю, щоб не пошкодити сусідні, що залишаються на місці рослини.
Не слід відразу видаляти всі «зайві» сіянці, адже ті що залишаються можуть впасти в стрес через різку зміну умов. Під час першого проріджування видаляють сіянці так, щоб відстань між ними було в два рази менше рекомендованого, а через два тижні краще повторити роботи і прибрати загущення, що залишились.
Які овочі проріджують
Не всі овочеві культури потребують проріджування. Найчастіше видалення зайвих сходів потрібно дрібнонасіннєвим культурам, адже при посіві великого насіння легше дотримувати схему посадки.
Обов'язково проріджують:
- Морква. Найбільш потребує проріджування культура - морква. Її дрібне насіння складно внести на потрібній відстані, а схожість може істотно варіюватися. Тому садівники висівають її з запасом. Витягнуті рослини відразу пересаджують або прибирають в компост, оскільки запах морквяної бадилля приверне на грядку небезпечного шкідника - морквяну муху. Сіянці можна проріджувати в кілька етапів, починаючи з першої пари справжніх листків. У міру зростання коренеплодів їх додатково проріджують, залишаючи місце для подальшого зростання.
- Редис. Перший весняний овоч багато садівників сіють густіше. Проріджування проводять у фазі першого справжнього листка, залишаючи відстань між рослинами мінімум 3 см. Брак місця може призвести до цветушности редису.
- Редьку. Проріджування редьки можна починати з появи 3-4 справжніх листків. Відстань між рослинами залишають близько 5 см. При повторних роботах через 2 тижні цю відстань збільшують до 12-15 см.
- Ріпу. Також як і редьку в перший раз проріджують у фазі 3-4 листків. Відстань між рослинами не повинна бути менше 6 см, а при повторному заході - від 10 см. Брак місця провокує зростання невеликого коренеплоду з посередніми смаковими якостями.
- Буряк. Особливість буряка - поява двох-трьох паростків з кожного насіння. При такій густій посадці коренеплоди не виростають великими і рівними. Тому їх слід розсаджувати на вільні місця або просто виполювати, якщо потреби в додаткових рослинах немає. Деякі садівники видаляють бурякові сіянці, зрізуючи ножицями надземну частину. Однак це не найзручніший спосіб: легко пошкодити сусідні рослини, а залишився в землі корінь може спровокувати гниття сусідніх сіянців. Існують спеціальні однонасіннєві різновиди культури, які дають з кожного насіння по одному паростку.
Контролювати щільність посівів слід у будь-якій овочевій або зеленій культурі. Проріджування можна проводити у кукурудзи, соняшнику, гороху, цибулі, петрушки, кропу.
Коли овочі проріджують
Своєчасність проріджування - фактор, від якого залежить успішність заходу. Якщо сіянці овочів були проріджені невчасно, результат робіт буде гірше очікуваного.
Так, при ранньому проріджуванні ще не зрозуміло, які з сіянців міцніше. За них складніше «вхопитися», пошкодження суміжних молодих рослин підвищується.
Занадто пізніше проріджування теж небажано. Затягування з роботами призводить до конкуренції між сіянцями, вони зупиняються в рості через нестачу світла і живлення.
Порядок робіт:
- Перед початком робіт грядку обов'язково поливають, дають воді вбратися. Так рослини будуть легше витягати з землі. Оптимальний час для проведення проріджування - похмурий день. Пересаджені сіянці легше приживуться, а пошкоджені - швидко відновлюються. У ясні, сонячні дні захід краще проводити ввечері.
- Через годину-дві після поливу грунт у міжряддях розпушують, розбиваючи ґрунтову кірку.
- Під час виполювання зайвих сіянців слід притримувати грунт поруч з ними. Це вбереже від пошкодження коріння сусідніх рослин.
- Після проріджування сіянці обов'язково поливають, щоб не допустити пересихання грунту.
Обійтися без проріджування можна: для цього насіння відразу розташовують на потрібній відстані. Однак немає гарантії високої схожості посівного матеріалу: через погану схожість насіння на грядці з'являються «залисини». Нормувати внесення посівного матеріалу можна при використанні гранульованого, забарвленого насіння або насіння на стрічці. Крім того, дрібне насіння можна змішати з піском перед внесенням.
Проріджування овочевих культур - нескладна, але трудомістка робота. Проводити її слід на початкових етапах розвитку овочів: моркви, буряка, петрушки, пастернаку та ін. Зріджені культури швидше ростуть і розвиваються, не заважають один одному, дають хороший урожай.