Ранній урожай: перша консервація
У червні вже починають дозрівати овочі й багато фруктів, ягоди. Настає час заготівлі запасів на зиму, першою консервації. Хочемо поділитися кількома перевіреними рецептами приготування консервів. Вони урізноманітнять ваш стіл в холодну пору року, коли мало свіжих овочів і фруктів. А приготовані з власноруч вирощених плодів вони особливо смачні.
Консервований щавель
Складові:
- щавель - 1 кг;
- вода - 1 л;
- сіль - 30 г;
- оцет - 100 мл.
Перебрати щавель, видалити жорсткі листя і стебла, добре промити. Нарізати дрібно листя. Щільно укласти їх в чисті стерилізовані банки. У холодній кип'яченій воді розчинити сіль, оцет. Цим маринадом залити щавель в банках. Т. я. щавель не проходить теплову обробку, він зберігає свій яскравий колір і природний смак. Банки закатують і зберігають взимку в темному прохолодному місці.
Мариновані огірки-корнішони
Складові:
- огірки довжиною 5-7 см - 1 кг;
- вода - 700 мл;
- сіль - 1 ст. л;
- цукор - 2 ст. л;
- оцет - 3 ст. л;
- кропові парасольки - 2 шт.;
- лавровий лист - 1 шт.;
- листя смородинові, вишневі - 3-5 шт.;
- перець гострий - 1 колечко;
- перець запашний - 4 шт.;
- часник - 1 зуб.
Огірки занурити в холодну воду на 2-3 години. Після промити і обрізати кінчики. На денце стерилізованої 1 л банки укласти зелень і прянощі. Заповнити банку огірками. Закип'ятити воду і залити огірки. Накрити банку кришкою, відставити на 20 хвилин. Потім злити воду в окрему каструльку, додати цукор, сіль, розчинити їх. Закип'ятити розсіл і відразу ж залити в банку. Додати оцет і закупорити банку.
Кабачки, мариновані з морквою
Складові:
- кабачки - 1 кг;
- морква - 200 г;
- часник - 4 зуб.;
- вода - 2 л;
- сіль і цукор - по 40 г;
- оцет - 30 мл;
- хрін, кропові парасольки, перець горошок - за смаком.
Молоді кабачки добре промити і нарізати довгими тонкими пластинами. Моркву промити і нашаткувати тонкою соломкою. Часник очистити. Банки необхідно простерилізувати. На денце кожної банки укласти зелень, часник, прянощі. Кожну пластинку кабачка згорнути рулетом і таким чином щільно вкласти в банки. Закип'ятити воду, залити банки з кабачками, почекати 20 хвилин і злити воду. Повторити процедуру. Окремо приготувати маринад. Закип'ятити норму води, додати сіль, цукор, оцет. Киплячим маринадом залити кабачки і закупорити банки. Залишити їх остигати під ковдрою.
Мариновані патисони
Складові:
- патисони невеликого розміру 6-8 см в діаметрі - 2 кг;
- перець гострий стручковий - 3-4 колечка;
- часник - 2-3 зубчики;
- вода - 400 мл;
- сіль - 2 ст. л;
- оцет - 2 ст. л;
- лавровий лист - 2-3 шт.;
- листя вишні - 2-3 шт.;
- зелень: петрушка, кріп, селера, хрін - за смаком.
Патисони ретельно вимити, вирізати залишки квітки і плодоніжки. Дрібні можна залишити цілими, ті, що більше - розрізати навпіл. У чисті банки місткістю 1 л укласти зелень, гострий перець, листя лаврові і вишневі. Для приготування маринаду закип'ятити воду, додати туди сіль і оцет. Киплячим маринадом залити патисони в банках. Накрити банки кришками, відправити їх на стерилізацію 10 хвилин. Потім закатати кришки і охолодити банки.
Маринований зелений горошок
Складові:
- зелений горошок - 2,5 кг;
- перець горошком - 5-7 шт.;
- гвоздика - 2 шт.;
- вода - 1 л;
- сіль - 50 г;
- цукор - 50 г;
- оцет - 40 г.
Зелений горошок потрібно очистити і відварити. Щоб при варінні він зберіг свій красивий колір, додайте у воду трохи цукру. Для приготування маринаду в киплячій воді розчиняють сіль, цукор і оцет. Відварений горошок розкладають по банках, додають кілька горошин перцю і гвоздичок. Потім заливають киплячим маринадом, накривають кришками і стерилізують банку місткістю 0,5 л 15 хвилин. Після цього закупорюють. Зберігати консервований горошок потрібно в прохолодному темному місці.
Шведське варення - сілт
Дуже смачне і незвичайне варення. Відрізняється тим, що ягоди в ньому піддаються мінімальній тепловій обробці і використовується зменшена кількість цукру.
Складові:
- ягоди будь-які: полуниця, суниця, смородина, вишня і т. д. - 1 кг;
- цукор-пісок - 600-700 г.
Ягоди необхідно подрібнити - розчавити вручну або використати міксер, м'ясорубку. Потім в нержавіючій каструлі довести цю масу до кипіння. Ні в якому разі не допускати сильного кипіння, бурління! Зняти з вогню і додати норму цукру. Перемішати, поки цукор розчиниться. Сілт готовий. Відразу ж розкладайте його до стерилізованих банок і закупорюйте. Зберігати в прохолодному темному місці.
Варення з малини й червоної смородини
Складові:
- малина - 1 кг;
- червона смородина - 0,5 кг;
- цукор-пісок - 1,5 кг.
Малину перетерти або подрібнити блендером з цукром. Те ж саме зробити з смородиною. Смородину в каструлі поставити на вогонь і дати закипіти. Потім додати малину з цукром і варити 5 хвилин, помішуючи. Готове варення в гарячому вигляді закупорюють в стерилізовані банки.
Сподіваємося, що наші рецепти припадуть вам до душі й стануть улюбленими.