Рецепти оригінальних джемів і варення

рецептиВаренням або джемом з ягід, звареним за традиційними рецептами, вже нікого не здивувати. Їх смак згодом приїдається, не приносить колишнього задоволення. Хочеться побалувати себе незвичайними заготовками з зібраних ягід і фруктів. Якими оригінальними джемами і варенням порадувати себе і близьких?

Незвичайні рецепти джемів

Джеми можна приготувати з ягід, фруктів і навіть овочів, урізноманітнивши заготовку шоколадом або улюбленими спеціями.

Джем з баклажанами і шоколадом

Навіть баклажани підійдуть для приготування джему. У заготівлі їх смак практично не відчувається, проте надає незвичайне післясмак.

Інгредієнти:баклажани з шоколадом

  • 0,5 кг баклажанів;
  • 0,4 кг цукру;
  • 20 г імбиру;
  • 1 лимон;
  • 250 г гіркого шоколаду.

Порядок приготування:

  1. Баклажани промивають, зрізають шкірочку і ріжуть кубиками.
  2. Готують цукровий сироп на половині склянки води, додають до нього імбир і подрібнені баклажани, уварюють суміш протягом 50 хвилин на слабкому вогні.
  3. За 3-5 хвилин до кінця варіння додають цедру лимона і лимонний сік, шматочки шоколаду.
  4. Масу подрібнюють блендером до стану пюре, уварюють ще 10 хвилин і розкладають по банках.

Заготівля має незвичайний смак, що включає нотки імбиру, лимона і шоколаду.

Джем із зелених томатів

Овочеві джеми не користуються особливою популярністю, оскільки основне призначення овочів - маринування, приготування салатів на зиму тощо. Цікаве варення із зелених томатів неодмінно здивує друзів і близьких.

Інгредієнти:джем із зелених томатів

  • 0,5 кг зелених томатів;
  • 0,65 кг цукру;
  • 0,2 л води;
  • 3-4 г кориці;
  • 2-3 квітки гвоздики;
  • кардамон за смаком.

Порядок приготування:

  1. Зелені томати промивають, відварюють чверть години, потім зливають воду.
  2. У приготовлений цукровий сироп додати подрібнені (нарізані або прокручені через м'ясорубку) томати, злегка відварити і дати настоятися протягом 3-5 годин.
  3. Суміш знову уварюють 15-20 хвилин і настоюють 3-4 години. Операцію повторюють тричі.
  4. Під час останньої варіння додають спеції і розливають джем по банках.

Крім зелених томатів, приготувати джем можна з кабачків, моркви, буряка та інших овочів.

Джем з часнику

Не кожен любитель солодкого наважиться на такий експеримент, як приготування і поїдання джему з часнику.

Інгредієнти:джем з часнику

  • 300 г часнику;
  • 200 г цукру;
  • 300 мл води;
  • кориця;
  • мускатний горіх.

Рецепт приготування часникового джему:

  1. Головку часнику очищають, поділяють на часточки, запікають в духовці протягом 20 хвилин при 180 градусах.
  2. Довести до кипіння сироп з води і цукру, додавши в нього спеції.
  3. Додати до сиропу печений часник, ретельно перемішати і варити до загустіння.
  4. Розлити джем по банках і закатати.

Смак часникового джему воістину оригінальний, підійде як до солодких бутербродів, так і до м'яса.

Незвичайні рецепти варення

До складу оригінальних рецептів можуть входити як ягоди і фрукти, так і овочі. Однак є і більш складні рецепти з квітами, хвоєю або шишками.

Варення з огірків і лимонів Варення з огірків і лимонів

Огірки хороші маринованими, солоними, але не менш смачні вони в джемах або в варення.

У складі заготовки:

  • 1 кг огірків;
  • 0,5 кг цукру;
  • 1 лимон;
  • 1 апельсин;
  • 3-4 гвоздики;
  • кориці за смаком;
  • щіпка ваніліну;
  • лимонна кислота - на кінчику ножа.

Порядок приготування:

  1. Огірки промивають, зрізають шкірку. Якщо всередині овоча велике насіння - його видаляють. Молоді зеленці можна використовувати разом з насінням.
  2. Плоди натирають на терці або ріжуть дрібними кубиками.
  3. Цитруси промивають, обдають окропом, нарізають кубиками. Для додання заготівлі однорідності цедру зрізають і не використовують, але можна натерти її на терці.
  4. Подрібнені цитрусові змішують з цукром і уварюють на повільному вогні до півгодини.
  5. Додають до фруктів огірки і спеції, варять ще 10 хвилин і розкладають по банках.

Ніжна консистенція, приємний освіжаючий аромат і теплий, сонячний колір заготовки здивують гостей і близьких.

Варення з соснових шишокВарення з соснових шишок

Ласощі з соснових шишок є не тільки смачними, але і корисними. Для заготівлі підійдуть виключно молоді шишки, зібрані в травні.

Інгредієнти:

  • 0,4 кг шишок;
  • 0,5 л води;
  • 1 кг цукру.

Рецепт приготування варення з шишок:

  1. Соснові шишки виварюють протягом півгодини, зливають воду.
  2. Готують цукровий сироп з цукру і води, доводять рідину до кипіння.
  3. Додають шишки до приготовленого цукрового сиропу і відварюють ще півгодини на слабкому вогні до загусання.
  4. Розкладають варення по банкам.

Заготівля хороша в боротьбі з застудою, її смак і аромат піднімуть настрій і додадуть бадьорості.

Варення з соснових голок, лимона і ягід шипшини

Для варення можна використовувати не тільки шишки, але і голки - ялинові або соснові. Збирати їх слід взимку: саме в цей час хвоя багата вітамінами і мінералами.соснова хвоя

До складу варення входять:

  • 2 склянки хвої;
  • 1 кг цукру;
  • 1 л води;
  • 1 лимон;
  • 50-70 г висушених ягід шипшини.

Рецепт приготування корисного варення:

  1. Хвойні голки промивають, обдають окропом, пропускають через м'ясорубку.
  2. Хвою складають в каструлю і додають шипшину, заливають окропом і залишають настоюватися на ніч.
  3. Хвойний настій проціджують через кілька шарів марлі.
  4. В отриману рідину додають цукор і уварюють до загусання.
  5. За кілька хвилин до закінчення варіння в заготовку вливають сік 1 лимона.
  6. Розливають варення по банкам і прибирають на зберігання.

Хвойні голки додадуть заготівлі приємний лісовий аромат.

Варення з бузку і грейпфрута

Квіткове варення завжди має неперевершений аромат літа. З варенням з кульбаб багато садівників вже знайомі, а бузок в якості сировини використовувати доводилося не всім.

До складу варення входять:Варення з бузку і грейпфрута

  • 700-800 мл квіток бузку;
  • 0,25 л води;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 ст.л. пектину для загустіння;
  • сік грейпфрута.

Порядок приготування варення з бузку:

  1. В якості сировини придатні лише самі квіти бузку, тому їх ретельно перебирають, видаляючи всі зелені частини.
  2. Квітки ділять порівну, одну частину заливають склянкою окропу і настоюють ніч.
  3. Вранці рідину зливають, додають до неї цукор і пектин, готують сироп, уварюють його протягом 15 хвилин.
  4. Додають в заготовку сік грейпфрута і квіти бузку, кип'ятять ще 10-15 хвилин.
  5. Розкладають варення по банкам.

Незвичайне варення дуже ніжне на смак, з приємною кислинкою, дуже ароматне.

Оригінальний джем або варення можна подавати до святкового столу або порадувати себе в будній день. Гарні вони і в якості подарунка, якщо упакувати їх в красиву банку і красиво оформити її. Таку оригінальну заготовку годі й шукати в магазині.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!