Рецепти заготовок з гранату на зиму

Рецепти заготовок з гранату на зимуГранат – чудовий фрукт, з якого можна приготувати найсмачніші заготовки. Цей плід з маленькою «короною» зверху і темно-червоною щільною шкіркою містить у собі величезну кількість дрібного їстівного насіння в яскравій соковитій м'якоті, розділених на кілька скупчень за допомогою тонкої мембрани. Стиглі зерна граната – криниця корисних антиоксидантів, цілого ряду вітамінів, фолату та харчових натуральних волокон.

Яка користь граната

Корисний фрукт відомий як чудовий засіб проти запалень, особливо при проблемах зі шлунком та кишечником. Вживання насіння граната ефективне при онкологічних захворюваннях та хворобах суглобів. Натуральний гранатовий сік успішно застосовується для знищення грибків та інших шкідливих бактерій, допомагає у лікуванні паротиту та стоматиту.

Стиглі плоди корисні для поліпшення роботи мозку, попередження вікових змін, що активно знижують показник шкідливого холестерину. Дуже корисний сік граната для дітей з малою вагою, ознаками дистрофії.

Існують різні види граната, ось деякі з них:

  • Ак-Дона - сорт пізнього дозрівання, плоди великі, вага може досягати 300 гр, соковиті, кисло-солодкі;
  • Шах-Пар – сорт з Азербайджану, дозріває до кінця осені, зимостійкий, плоди кисло-солодкі, великі;
  • Шароль – дуже смачний плід осіннього дозрівання, зерна рожевого кольору;
  • Східний - сорт середнього дозрівання, плоди з тонкою кіркою, зерна великі, соковиті, темного кольору.

Плоди для заготовок потрібно вибирати ретельно, візуально вони мають бути яскраві, стиглі та без плям.

Рецепти із гранату на зимучервоний компот в стакані

Попередньо зерна граната витягуються зі шкірки. Це зробити дуже просто:

  • розрізати плід гострим ножем вертикально на дві частини. Кожну половину поділити на дрібні секції;
  • покласти їх у ємність із водою. Насіння, що відокремлюються, осядуть на дно. Видалити шкірку і мембрану, що спливла;
  • злити воду, обсушити зерна. Зазвичай з одного граната виходить приблизно половина склянки зерен.

Гранатовий сік

Готується досить швидко, без допомоги соковижималки. На 4 склянки готового соку потрібно до 6 великих плодів.

Процедура приготування:

  • помістити зерна в блендер, перемолоти до консистенції фруктового пюре;
  • викласти масу в підготовлене сито, розтерти ложкою, щоб віджати натуральний сік;
  • готовий сік потрібно куштувати. Якщо плоди стиглі, цукру він не вимагатиме. Якщо смак занадто кислий або терпкий, поступово додати цукор;
  • виготовлений сік зберігати у холодильнику в герметично закритих банках.

Компот із гранату

 На літр компоту потрібно: 4 склянки готового соку, половину склянки цукру, стільки ж гранатових зерен, 2 ст. л. соку лимона.

Процедура приготування:

  • отриманий сік закип'ятити, після чого додати цукор, помішувати суміш до його розчинення;
  • на малому вогні варити приблизно півгодини, поки сік не стане густим і не зменшиться у своєму обсязі;
  • викласти зерна граната, кип'ятити ще приблизно 7 хвилин, вилити компот у банку, стерилізувати близько 15 хвилин.

Варення із фруктамигранатовий джем в банці

Для приготування варення пропорції фруктів та цукру приблизно однакові. Ідеальне варення виходить при змішуванні кількох плодів, наприклад, гранат, інжир та солодка слива.

Інгредієнти:

  • приблизно 6 великих плодів інжиру;
  • близько 300 гр сливи;
  • 1 середній гранат;
  • цукор із пектином – приблизно 375 гр;
  • лимонна цедра;
  • ванілін за бажанням.

Порядок приготування:

  • фрукти нарізати, помістити у каструлю;
  • гранатові зерна збити до виділення соку, його перелити до фруктів;
  • додати ванілін та цедру лимона;
  • у отриману суміш висипати цукор, все змішати, варити близько 10 хвилин;
  • заповнити чисті банки, закатати, охолодити.

Гранатовий джем з медом

Для нього знадобляться: склянка натурального меду, приблизно 500 гр гранатових зерен, близько 3 столових ложок цукру, 60 мл води:

  • очищені зерна із цукром залити водою, залишити до його розчинення;
  • отриману суміш додати мед, потім помішувати до кипіння;
  • джем варити приблизно пів години, поки продукт не загусне;
  • підготовлений продукт розкласти у банки.

Варення з гранату без кісточокчервона пастила

Для таких ласощів відмінно підійдуть гранат і журавлина, варення виходить дуже ароматне, з легкою кислинкою.

Що потрібно: 2,5 склянки журавлини, стільки ж свіжого гранатового соку, 7 склянок цукру, пів склянки пектину.

Порядок приготування:

  • журавлину збити блендером, але не до стану пюре. Просто розім'яти, щоби ягоди дали сік;
  • всі інгредієнти перемішати, закип'ятити;
  • в процесі кипіння поступово всипати цукор, постійно помішуючи;
  • після розчинення цукру варити приблизно 7 хвилин при постійному перемішуванні;
  • розлити готове варення у стерильні банки.

Пастила із гранату

Домашня пастила – корисні ласощі, які готуються дуже просто. Для її приготування необхідні: 3 столові ложки желатину, близько склянки свіжого соку гранату, 3 склянки цукру.

Процес приготування:

  • застелити потрібну форму плівкою, обробити масляним спреєм від пригорання;
  • трохи свіжого соку вилити в каструлю, до нього додати желатин, залишити на якийсь час;
  • сік, що залишився, закип'ятити з цукром, влити суміш з желатином, добре перемішати;
  • готову суміш вилити у форму, остудити, закрити плівкою, поставити на ніч у холодильник;
  • вийняти застиглу пастилу, готовий продукт нарізати шматочками, обсипати цукром;
  • залишити підсушитися та скласти у будь-яку ємність.

Гранатовий сиропчервоний сироп з гранату

Друга його назва – гренадін. Має гарний рубіновий колір, яскравий аромат, що використовується для виготовлення різних коктейлів.

Для його приготування знадобляться: третина склянки цукру, півтори склянки соку, половина лимона:

Процедура приготування:

  • змішати цукор та сік граната до повного розчинення;
  • на невеликому вогні довести до кипіння, потім варити близько 5 хвилин;
  • остудити, додати сік лимона, перемішати, розлити в пляшки, сироп зберігати у холодильнику.

Гранат - пізній фрукт, тому вибирати стиглі плоди потрібно після закінчення сезону. При цьому не потрібно забувати, що для приготування сиропу та різного варення найбільше підійдуть кислі сорти, для варіння соків та компотів – солодші.

Товари зі статті
180грн
Немає в наявност
Розмір плоду
300 г
Запилення
самозапильний
Упаковка
пластиковий контейнер
Виробник
Україна
Період посадки
весна/осінь
Висота
2-3 м
Висота саджанця, см
20-60 см
Вік саджанця
однорідний

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід