Рецепти заготовок з ревеню на зиму
Ревінь - трав'яниста багаторічна культура, листя якої схожі на лопух. Вони такі ж великі, злегка хвилясті по краю. Однак впізнати ревінь легко по яскраво-рожевим черешкам. Які рецепти заготовок з ревеню на зиму користуються популярністю?
Коли збирати ревінь для заготівель
З приходом стійкого тепла, в квітні-травні ревінь починає з'являтися з землі. Перші паростки непридатні для збору, вони занадто дрібні і тендітні.
Слід дочекатися більш великих листків з яскраво-рожевими черешками. Саме вони найкраще підходять для зимових заготівель, багаті органічними кислотами, корисними мікроелементами, вітамінами.
Зібрані для заготівель черешки повинні бути ніжними, молодими, соковитими і м'ясистими. Їх довжина повинна складати від 0,3 м, але не більше 0,8 м. Діаметр черешка - не менше 1,5 см. Не слід захоплюватися і збирати все листя: це сильно послабить рослину, їй знадобляться сили і час на відновлення. На початку сезону черешки збирають до кінця червня.
Перерослі черешки не придатні в їжу, вони накопичують надлишок речовин, здатних нашкодити здоров'ю. Особливо небезпечні черешки з моменту цвітіння рослини, тому садівники видаляють квітконоси для продовження збору врожаю ревеню.
Збирати черешки можна двічі за рік: друга хвиля врожаю починається після закінчення цвітіння, до середини серпня і триває до середини вересня. Не послаблюючи рослину до самих заморозків. Ревінь не встигне підготуватися до зими і в наступному році дасть менший урожай.
Заготівля ревеню на зиму
Варіанти заготівель з ревеню вражають своєю різноманітністю. З соковитих черешків роблять різноманітні солодощі, десерти, напої. Вони не тільки смачні, але і корисні. У них зберігаються потрібні організму кислоти, мінеральні речовини, вітаміни.
Варення з ревеню
Класичний варіант варення з ревеню включає тільки основні інгредієнти - воду, цукор і черешки:
- 1 кг рослинної сировини;
- 1,5 кг цукру;
- 1 л води.
Промиті і очищені від шкірки і волокон черешки нарізають брусочками 1 см в довжину. Їх знову промивають і приступають до виготовлення варення.
Подрібнені черешки опускають в окріп на хвилину-дві, відкидають на друшляк і охолоджують. Потім перекладають їх в каструлю, заливають заздалегідь приготовленим цукровим сиропом (всю норму цукру на 1 л води). Доводять суміш до кипіння і проварюють не менше 3 хвилин, після чого суміш залишають на півгодини для настоювання.
Далі знову доводять варення до кипіння і знову залишають на півгодини. Повторити дію 3-4 рази. Черешки повинні стати прозорими, а сироп - густим. Для смаку можна додати корицю, ваніль або інші добавки.
Варення з ревеню укладають по банкам, закривають кришками, прибирають в захищене від світла місце.
Сироп з ревеню
Ревеневий сироп - не тільки лакомство, але і корисний для дітей і дорослих напій від простудних і інших захворювань.
Для його приготування знадобиться:
- 1 кг черешків ревеню;
- 0,8 кг цукру;
- 0,25 л води.
Черешки нарізають шматочками будь-якої форми, можна навіть не очищати їх від шкірки і волокон, але обов'язково промити. Їх заливають склянкою води і ставлять на середній вогонь. Після закипання маси вичікують ще 4-5 хвилин, далі охолоджують суміш під кришкою. За цей час рослинна сировина віддає всі корисні елементи, смак і аромат.
Далі відвар пропускають через сито і марлю, щоб відфільтрувати дрібні частинки. В цьому випадку сироп буде повністю прозорий.
Отриману масу ставлять на вогонь і уварюють 15-20 хвилин до загустіння. Сироп розливають по тарі і зберігають щільно закупорений в темному місці.
Є й інший варіант рецепта без води, для нього знадобиться лише 0,5 кг черешків, 1 склянка цукру і половина лимона. Однак ревінь подрібнюють в блендері до стану пюре, зціджують сік, додають до нього інші інгредієнти і уварюють до густоти. Макуху шо залишилася використовують для приготування варення.
Такий сироп можна додавати до млинців і морозиву, до будь-яких десертів. Інший варіант його застосування - приготування напоїв. Досить змішати його з водою, мінеральною водою або з іншими рідинами - і смачний напій готовий.
Пастила з ревеню
Підготовлені (очищені і промиті) черешки ревеню нарізають шматочками будь-якої форми. Додають вподобані прянощі - м'яту, корицю, ваніль або горіхи. Засипають суміш цукром в потрібній кількості і залишають до пускання соку на годину-дві.
Далі суміш ставлять на слабкий вогонь, доводять до легкої густини. Отриману масу подрібнюють: можна протерти її через сито, тоді крупинки ревеню будуть більшими, або подрібнюють блендером, тоді маса буде нагадувати пюре.
Деко прибирають в духовку і підсушують при температурі до 80 градусів до готовності. Бажано відкрити дверцята духовки, щоб прискорити сушку.
Готова пастила повинна бути тонкою, пружною, складати єдиний «лист». Його нарізають на зручні шматочки і зберігають в щільно закритих, герметичних ємностях, або скачують цільну пастилу в трубочку, обв'язують її пергаментом і прибирають в сухе, провітрюване місце. Можна зберігати її в холодильнику.
Ревеневий компот 
Компот з ревеню - справжній вітамінний коктейль. Він стане відмінною профілактикою вірусних сезонних захворювань при регулярному вживанні. Він добре втамовує спрагу.
Очищений і промитий ревінь подрібнюють на шматочки 1 см, засипають цукром і чекають виділення соку. Через кілька годин порізані стебла відокремлюють від соку і заливають їх гарячим сиропом. У його складі - 0,5 кг цукру на літр води.
Банки стерилізують, закривають кришками і закатують, перевертають до повного охолодження. Зберігають корисний компот в прохолодному місці без доступу сонячних променів.
Сік, що залишився можна також заготовити на зиму, або вжити в свіжому вигляді. Він має лікувальні властивості, може застосовуватися навіть у дитячому віці при відсутності алергії.
Збір врожаю ревеню проводять двічі на рік - до початку цвітіння і після його закінчення. Зібрані черешки ревеню можна вживати у свіжому вигляді і зробити з них заготовки. Сировину використовують для приготування варення, начинки для пирогів, і навіть вина.