Рецепти заготовок з ревеню на зиму

порадиРевінь - трав'яниста багаторічна культура, листя якої схожі на лопух. Вони такі ж великі, злегка хвилясті по краю. Однак впізнати ревінь легко по яскраво-рожевим черешкам. Які рецепти заготовок з ревеню на зиму користуються популярністю?

Коли збирати ревінь для заготівель

З приходом стійкого тепла, в квітні-травні ревінь починає з'являтися з землі. Перші паростки непридатні для збору, вони занадто дрібні і тендітні.

Слід дочекатися більш великих листків з яскраво-рожевими черешками. Саме вони найкраще підходять для зимових заготівель, багаті органічними кислотами, корисними мікроелементами, вітамінамикошик з ревенем

Зібрані для заготівель черешки повинні бути ніжними, молодими, соковитими і м'ясистими. Їх довжина повинна складати від 0,3 м, але не більше 0,8 м. Діаметр черешка - не менше 1,5 см. Не слід захоплюватися і збирати все листя: це сильно послабить рослину, їй знадобляться сили і час на відновлення. На початку сезону черешки збирають до кінця червня. 

Перерослі черешки не придатні в їжу, вони накопичують надлишок речовин, здатних нашкодити здоров'ю. Особливо небезпечні черешки з моменту цвітіння рослини, тому садівники видаляють квітконоси для продовження збору врожаю ревеню. 

Збирати черешки можна двічі за рік: друга хвиля врожаю починається після закінчення цвітіння, до середини серпня і триває до середини вересня. Не послаблюючи рослину до самих заморозків. Ревінь не встигне підготуватися до зими і в наступному році дасть менший урожай.

Заготівля ревеню на зиму

Варіанти заготівель з ревеню вражають своєю різноманітністю. З соковитих черешків роблять різноманітні солодощі, десерти, напої. Вони не тільки смачні, але і корисні. У них зберігаються потрібні організму кислоти, мінеральні речовини, вітаміни.

Варення з ревенюварення в банці

Класичний варіант варення з ревеню включає тільки основні інгредієнти - воду, цукор і черешки:

  • 1 кг рослинної сировини;
  • 1,5 кг цукру;
  • 1 л води.

Промиті і очищені від шкірки і волокон черешки нарізають брусочками 1 см в довжину. Їх знову промивають і приступають до виготовлення варення.

Подрібнені черешки опускають в окріп на хвилину-дві, відкидають на друшляк і охолоджують. Потім перекладають їх в каструлю, заливають заздалегідь приготовленим цукровим сиропом (всю норму цукру на 1 л води). Доводять суміш до кипіння і проварюють не менше 3 хвилин, після чого суміш залишають на півгодини для настоювання.

Далі знову доводять варення до кипіння і знову залишають на півгодини. Повторити дію 3-4 рази. Черешки повинні стати прозорими, а сироп - густим. Для смаку можна додати корицю, ваніль або інші добавки.

Варення з ревеню укладають по банкам, закривають кришками, прибирають в захищене від світла місце.

Сироп з ревенюсироп в бутилці

Ревеневий сироп - не тільки лакомство, але і корисний для дітей і дорослих напій від простудних і інших захворювань. 

Для його приготування знадобиться:

  • 1 кг черешків ревеню;
  • 0,8 кг цукру;
  • 0,25 л води.

Черешки нарізають шматочками будь-якої форми, можна навіть не очищати їх від шкірки і волокон, але обов'язково промити. Їх заливають склянкою води і ставлять на середній вогонь. Після закипання маси вичікують ще 4-5 хвилин, далі охолоджують суміш під кришкою. За цей час рослинна сировина віддає всі корисні елементи, смак і аромат.

Далі відвар пропускають через сито і марлю, щоб відфільтрувати дрібні частинки. В цьому випадку сироп буде повністю прозорий.

Отриману масу ставлять на вогонь і уварюють 15-20 хвилин до загустіння. Сироп розливають по тарі і зберігають щільно закупорений в темному місці.

Є й інший варіант рецепта без води, для нього знадобиться лише 0,5 кг черешків, 1 склянка цукру і половина лимона. Однак ревінь подрібнюють в блендері до стану пюре, зціджують сік, додають до нього інші інгредієнти і уварюють до густоти. Макуху шо залишилася використовують для приготування варення.червона пастила

Такий сироп можна додавати до млинців і морозиву, до будь-яких десертів. Інший варіант його застосування - приготування напоїв. Досить змішати його з водою, мінеральною водою або з іншими рідинами - і смачний напій готовий.

Пастила з ревеню

Підготовлені (очищені і промиті) черешки ревеню нарізають шматочками будь-якої форми. Додають вподобані прянощі - м'яту, корицю, ваніль або горіхи. Засипають суміш цукром в потрібній кількості і залишають до пускання соку на годину-дві.

Далі суміш ставлять на слабкий вогонь, доводять до легкої густини. Отриману масу подрібнюють: можна протерти її через сито, тоді крупинки ревеню будуть більшими, або подрібнюють блендером, тоді маса буде нагадувати пюре.

Деко прибирають в духовку і підсушують при температурі до 80 градусів до готовності. Бажано відкрити дверцята духовки, щоб прискорити сушку.

Готова пастила повинна бути тонкою, пружною, складати єдиний «лист». Його нарізають на зручні шматочки і зберігають в щільно закритих, герметичних ємностях, або скачують цільну пастилу в трубочку, обв'язують її пергаментом і прибирають в сухе, провітрюване місце. Можна зберігати її в холодильнику.

Ревеневий компот стакан с компотом

Компот з ревеню - справжній вітамінний коктейль. Він стане відмінною профілактикою вірусних сезонних захворювань при регулярному вживанні. Він добре втамовує спрагу.

Очищений і промитий ревінь подрібнюють на шматочки 1 см, засипають цукром і чекають виділення соку. Через кілька годин порізані стебла відокремлюють від соку і заливають їх гарячим сиропом. У його складі - 0,5 кг цукру на літр води.

Банки стерилізують, закривають кришками і закатують, перевертають до повного охолодження. Зберігають корисний компот в прохолодному місці без доступу сонячних променів.

Сік, що залишився можна також заготовити на зиму, або вжити в свіжому вигляді. Він має лікувальні властивості, може застосовуватися навіть у дитячому віці при відсутності алергії.

Збір врожаю ревеню проводять двічі на рік - до початку цвітіння і після його закінчення. Зібрані черешки ревеню можна вживати у свіжому вигляді і зробити з них заготовки. Сировину використовують для приготування варення, начинки для пирогів, і навіть вина.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!