Рецепти здоров'я з чорної смородини та малини
Зберегти користь свіжих ягід дозволяють зимові заготівлі. Компоти, варення, пастила і джем - всі вони підтримують імунітет в холодну пору року. Які заготівлі з чорної смородини та малини найкорисніші?
Користь смородини та малини
Чорна смородина і малина - унікальні по корисності ягоди. Вони містять ряд корисних вітамінів, мінералів, органічних кислот і інших речовин.
Навіть в процесі заготовки ягоди зберігають велику частину своїх корисних властивостей. Малина відома своїм антисептичним і жарознижуючим властивістю. Вона здатна полегшити біль, посилює потовиділення, що сприяє виведенню токсинів з організму. Малина підтримує імунітет, сприяє одужанню при вірусних захворюваннях.
Крім того, ягода сприяє зниженню кров'яного тиску, омолоджує шкіру, перешкоджає розвитку пухлин.
Чорна смородина не поступається малині. В її складі велику кількість вітаміну С, благотворно діє на імунітет. Особливо важлива аскорбінова кислота в період сезонних захворювань.
У смородині вітамінів і макроелементом більше, ніж в малині. Однак червона ягода лідирує за змістом мікроелементів.
Ще один позитивний вплив смородини на організм - стимулювання роботи шлунково-кишкового тракту. Вона прекрасно протистоїть вірусу герпесу. Ягода має тонізуючу властивість, поліпшить обмін речовин і апетит.
Смородина піднімає рівень гемоглобіну в крові, нормалізує роботу кровоносної системи. Ягода знижує артеріальний тиск, знижує очний тиск.
Благотворно смородина діє на ослаблений організм, прискорюючи його відновлення після хвороб. Особливо корисна ягода людям, що страждають хворобами суглобів. Чорна смородина виводить надлишки води, зменшуючи набряклість.
Рецепти з чорної смородини та малини
Рецептів корисних заготівель з малини і смородини - безліч. Кожна господиня може вибрати потрібний і порадувати сім'ю ласощами в зимовий час.
Варення з малини і чорної смородини
Смачний і корисний смаколик з чорної смородини та малини має приємний, з кислинкою, смак і насичений аромат.
Для варення знадобляться:
- 1 кг ягід малини;
- 1 кг ягід смородини;
- 1 кг цукру.
Процес приготування:
- Ягоди очищають від сміття і промивають, обсушують на рушнику. Підгнилі ягоди в заготовку не використовують, вони погіршують смак і призводять до передчасного псування продукту.
- Ягоди засипають цукром і залишають для виділення соку на кілька годин, ретельно перемішують.
- Можна залишити цільні ягідки в варення, а можна подрібнити в однорідну масу за допомогою блендера. Подрібнений продукт більш ніжний по консистенції.
- Ставлять масу на середній вогонь, кип'ятять протягом 8-10 хвилин.
- Готове варення укладають в стерилізовані заздалегідь банки і закривають.
З варення можна зробити освіжаючі морси, або вживати його з чаєм.
Компот з чорної смородини та малини
Малина і смородина надають компоту насичений рубіновий колір, неймовірний аромат і чудовий смак.
Інгредієнти для компоту:
- 0,3 кг малини;
- 0,3 кг чорної смородини;
- 2,5 склянки цукрового піску.
Процес приготування:
- Ягоди перебирають і промивають, викладають на рушник для обсушування. Вибраковують м'яті, що лопнули, покриті цвіллю.
- Трилітрові банки стерилізують, заповнюють їх ягодами на третину об’єму.
- Одночасно готують сироп. На 2,5 л води додають 2,5 склянки цукру.
- Доводять цукровий сироп і заливають їм ягоди.
- Закривають банки, перевертають і загортають їх рушником до повного охолодження.
Такий компот буде доречний до святкового столу, порадує в будній день, нагадуючи про літо.
Пастила з чорної смородини та малини
З корисних ягід можна зробити неймовірно смачну пастилу. Вона сподобається дорослим і дітям.
Для пастили необхідні:
- 1 кг ягід малини;
- 1 кг чорної смородини;
- 0,5-1 кг цукру.
Процес виготовлення:
- Смородину перебирають, відокремлюють сміття і підгнилі ягоди, ретельно промивають і обсушують на рушниках. Малину перебирають, відбраковуючи зіпсовані ягоди і сміття.
- Ягоди протирають через дрібне сито, щоб позбавити кінцевий продукт від насіння і щільної оболонки смородини.
- Отриману протерту масу доповнюють потрібною кількістю цукру на свій розсуд. Пастила може бути солодкуватої або з кислинкою.
- Деко застеляють пергаментом, змащують його рослинним маслом.
- Викладають на пергамент протерту масу шаром до 1 см. Чим товстіший шар, тим довше буде сохнути пастила.
- Сушку пастили проводять в духовці при температурі 50-70 градусів, з відкритими дверцятами.
Готовий продукт повинен бути пружним. Пастилу відокремлюють від пергаменту і згортають в трубочку, або нарізають порційними шматочками. Такі ласощі можна посипати цукровою пудрою, вживати до чаю замість цукерок.
Заморожені ягоди з цукром
Однією з найкорисніших заготовок стане заморожена ягідна маса з цукром.
Для її приготування знадобляться:
- 1 кг малини;
- 1 кг смородини;
- цукор за смаком.
Рецепт приготування:
- Малину слід добре очистити від сміття, підгнилих і пошкоджених шкідниками ягід. Смородину перебирають, видаляють гілочки, листя і сміття. Добре промивають її проточною водою і сушать на рушнику.
- Ягоди насипають в ємність і перемішують, додають цукор за смаком. Його можна і зовсім не додавати, тоді заготовка буде кислуватою, але абсолютно натуральної та корисною.
- Смородину і малину залишають на кілька годин для розчинення цукру і виділення соку.
- Знову перемішують масу і розкладають по пластиковим контейнерам з кришками. Зберігають продукт в морозильній камері.
Перед вживанням ягідну масу розморожують при кімнатній температурі. Можна використовувати її як самостійний десерт, готувати з неї морси, додавати в начинку для пирогів.
Важливо використовувати якісну сировину для заготовки, адже підгнилі ягоди зіпсують весь смак і зашкодять здоров'ю.
Заготовки з чорної смородини та малини не тільки надзвичайно смачні й ароматні, а й корисні. Вітаміни та мінерали, що містяться в ягодах, позитивно впливають на нервову, травну, дихальну систему. Однак зловживати ласощами (навіть корисними) не варто: все добре в міру.