Строки збирання моркви і правильне зберігання
В кінці літа настає «гаряча пора» у садівників - збирання врожаю. Потрібно зібрати виноград, яблука, сливи, томати і багато інших плоди. Уже можна приступати до збирання моркви і закладці її на зберігання. Коли і як збирати коренеплоди?
Строки збирання моркви
Врожайність моркви і її лежкість безпосередньо залежать від правильного вибору строків збирання. Для свіжого споживання помаранчеві коренеплоди можна збирати вже з середини літа. Така рання продукція відрізняється ніжним, солодкуватим смаком.
Строки збирання моркви безпосередньо залежать від сортових особливостей. Якщо ранньостиглі сорти дають урожай вже через 60 днів з появи сходів, то пізні можуть зріти до 140 днів. Але рання морква призначена лише для свіжого споживання: вона не зберігається, мають невеликі розміри.
Середньостиглі різновиди (зріють за 100 днів) мають середню лежкість і розміри. Найбільш придатна для закладання на тривале зберігання пізня морква.
Пізні сорти слід прибирати до заморозків, у вересні. При зниженні температури повітря до +5 градусів зростання моркви припиниться. Сильне похолодання може пошкодити коренеплід, він буде гірше зберігатися.
Важливо зібрати моркву на піку зрілості. Занадто раннє збирання загрожує низькою врожайністю і малим розміром коренеплодів, їх поганою лежкістю. Однак і перетримувати на грядці моркву небажано. Коренеплоди покриваються густою щіткою молодих білих корінців, їх смакові якості погіршуються.
Визначити відповідний момент для збирання врожаю можна за ознаками:
- за зовнішнім виглядом бадилля - пора прибирати коренеплоди, якщо нижнє листя пожовкло;
- за розміром овочів - вони повинні відповідати значенням, вказаним в сортових характеристиках;
- за термінами вегетації - пізня морква підлягає прибиранню в останню чергу, а рання - в першу;
- станом коренеплодів - з'являються білі корінці є ознакою переростає моркви.
Якщо морква дозріла, можна приступати до її збиранні і закладанні на зберігання.
Секрети збору моркви
Для збору вибирають сухий, ясний, але прохолодний день. Грунт не повинен бути надто мокрим: після дощів слід почекати кілька днів для підсихання грунту. Пересушувати грунт теж не бажано, оскільки коренеплоди з нього складно витягнути.
Якщо з піщаного грунту витягти коренеплоди можна вручну, то в глинистому грунті морква сидить щільно. Її краще викопувати лопатою або підкопувати вилами. Робити це потрібно акуратно, не пошкоджуючи овоч. «Поранені» коренеплоди погано зберігаються, стають джерелом появи гнилі, тому їх використовують в кулінарії в першу чергу.
Після викопування урожай залишають для підсушування на грядці на пару годин. Не можна залишати її на сонці на весь день, морква втратить дуже багато вологи, стане в'ялою, погіршиться її смак.
Якщо на викопаному корнеплоде залишилося багато грунту, його не слід очищати ударами моркви об землю або об лопату. Таке очищення неодмінно призведе до пошкодження цілісності овоча.
Після того як морква полежить 2-4 години на відкритому повітрі, досить звільнити від зайвого грунту рукавичками. Не слід занадто ретельно очищати моркву, цим можна пошкодити захисну оболонку овочів.
Звільняти коренеплоди від бадилля слід відразу після збирання. Навіть витягнута з землі морква продовжує рости, листя витягує вологу з коренеплоду. Він швидко в'яне навіть в тіні.
Підрізають бадилля декількома способами:
- Залишають листові черешки довжиною 0,5-1,5 см. Довгі «хвостики» можуть підгнивати при зберіганні, стають сприятливим середовищем для розмноження гнилей.
- Викручують бадилля. В цьому випадку вегетативна частина може відокремитися з невеликою «п'ятою», що запобіжить подальшому зростанню листя при зберіганні.
- Підрізають моркву так, щоб пошкодити точку росту, але не нашкодити коренеплоду. В цьому випадку урожай збережеться краще, оскільки овоч не буде витрачати сили на нарощування зеленої маси.
В процесі очищення і підрізання відбраковують пошкоджені і підгнилі овочі. Охолоджене, очищене від землі і бадилля коренепліду можна закладати на зберігання.
Перед закладанням на зберігання овочі можна помити. Так буде легше визначити уражені шкідниками, гризунами або хворобами екземпляри і відразу відбракувати їх. Однак після миття морква обов'язково підсушують протягом пари дней.
Правильне зберігання моркви на зиму
Правильне зберігання коренеплодів забезпечує повне збереження корисних речовин протягом всього терміну зберігання. Умови необхідно підібрати так, щоб свіжі овочі не висохли і не згнили, щоб не проросло бадилля або нові корінці. А також не погіршувався смак та аромат моркви.
Є кілька перевірених варіантів зберігання овоча:
- В пакетах. Коренеплоди укладають в пакети і зав'язують їх. Обов'язково роблять невеликі отвори для повітрообміну: так морква не згниє. Можна додавати в пакети торф, опил або інший наповнювач для підтримки необхідної вологості.
- У піску. У коробку насипають невеликий шар піску - 3-5 см. На нього вільно укладають моркву і засипають її новим шаром піску. Так повторюють роботу до заповнення ємності. Слід ретельно стежити за вологістю субстрату.
- У вапні або глині. Для цього готують глиняну або вапняну бовтанку, в яку занурюють кожен коренеплід. Потім морква підсушують.
- Навалом. Можна зберігати овоч навіть навалом, якщо в місці зберігання дотримуються відповідні умови.
Незалежно від обраного способу і місця зберігання, їх необхідно заздалегідь знезаразити за допомогою фунгіцидів. Ящики, коробки, кошики повинні бути чистими, сухими.
Ємності з овочем прибирають на зберігання в відповідне місце - холодильник, льох, підвал. Щоб морква довше лежала, необхідно забезпечити їй температуру 0 ... + 2 градуси при вологості близько 92%. Чим краще будуть підібрані умови, тим довше і краще зберігатимуться коренеплоди.
Будь-яке різке підвищення температури стимулює зростання коренеплодів. Це скорочує термін їх зберігання, погіршує смак, щільність овочів. Урожай регулярно оглядають, своєчасно відбраковують гнилі, в'ялі, пророслі екземпляри.
Секрет тривалого зберігання моркви - не тільки в лежкости конкретного сорту. Тривалість зберігання залежить від своєчасності збирання врожаю і правильності його зимового зберігання. Тільки при дотриманні всіх умов коренеплоди збережуть смак і користь до наступного сезону.