Все про томати
Томат — один з найпоширеніших овочів, які вирощують городники. Без нього немислимі багато страв нашої кухні. Існує величезна безліч видів і сортів томатів. У цьому матеріалі ми постараємося розібратися з їх класифікації, розповімо про основні групи та різновиди, популярні сорти і новинки.
Класифікація томатів
За типом рослини
Індетермінантні
Найвищі на зріст томати, від 2 м і вище. Ріст стебла їх не обмежений, на ньому постійно утворюються нові кисті. Таким сортам необхідна міцна опора й обов'язкове формування куща. Своєчасно видаляються всі пасинки, які відтягують на себе поживні речовини, залишається зазвичай лише одне стебло. Індетермінантні сорти томатів частіше вирощують в закритому ґрунті, з комерційними цілями. У цих умовах вони зможуть показати весь свій потенціал.
Супердетермінантні
Утворюють невеликий компактний кущ висотою 30-60 см, з 2-3 суцвіттями на головному пагоні та бічних. Вегетативна частина цих рослин розвивається швидко, зав'язі утворюються рано. Відповідно, цінуються такі томати за скоростиглість. Після дозрівання першого врожаю починається друге цвітіння. Супердетермінантні томати невибагливі в догляді, їх не потрібно пасинкувати та ставити опору.
Детермінантні
Рослини висотою 60-100 см, з 4-6 кистями. У них також спостерігається друге цвітіння, одночасно з утворенням перших зав'язей. Дозрівають плоди у цих томатів на тиждень пізніше, ніж у супердетермінантних. Але і врожайність їх вище. Детермінантні томати потребують в опорі й частковому пасинкуванні.
Напівдетермінантні
Це пізньостиглі високорослі томати, висотою 1-1,5 м. Суцвіття у них розташовуються через кожні 2-3 листки. Їм необхідна опора, за допомогою пасинкування формують 2 або 3 стебла. Плоди у цих томатів дозрівають постійно, протягом усього вегетаційного циклу.
Штамбові
До цієї групи відносять компактні рослини висотою 40-60 см, з товстим коротким стеблом. Вони прекрасно ростуть без опор і пасинкування. Листя у штамбових томатів ростуть частіше, зав'язі теж розташовуються більш компактно. Тому навіть при таких невеликих розмірах кущі дають досить пристойний урожай.
За часом дозрівання
Ультраскоростиглий
Від появи перших сходів до дозрівання у цих сортів проходить 75-85 днів. Зазвичай це супердетермінантні томати з дрібними та менш цукристими плодами. Золотий потік, Річі F1, Ріо Гранде, Полбіг F1.
Ранньостиглі
Врожай з таких томатів можна збирати через 90-95 днів після сходів. До цієї групи належать штамбові й детермінантні сорти. Солероссо F1, Фатіма, Сома F1.
Середньоранні
Дозрівання плодів цих томатів відбувається за 100-105 днів. Вирощувати їх можливо як в закритому, так і у відкритому ґрунті. Ведмежа лапа, Морелія F1.
Середньостиглі
Від сходів до дозрівання цих сортів томатів проходить 105-120 днів. Їм потрібно вже набагато більшу кількість сонячного кольору. Денар, Хлібосольний.
Пізньостиглі
До цієї групи належать високорослі сорти, яким необхідно більше часу для нарощування зеленої маси. Плоди у них дозрівають тільки на 120-130 день від появи сходів. Петомеч, Трюфель чорний, жовтий, Де Барао.
За типом плодів
Томати салатні, призначені для вживання свіжими, досить великі, м'ясисті, солодкі, з тоненькою шкіркою. До них відносяться біф-томати. Це великі помідори з невеликою кількістю насіння. Вони дуже соковиті, смачні й ароматні. Це Цукровий бізон, Золота королева, Хурма, Ведмежа лапа, Корніївський.
Томати для перероблення використовують для приготування різноманітних консервів. Вони досить великі, м'ясисті, також з малою кількістю насіння. Смак їх не відрізняється особливою вишуканістю. Проте для термічної обробки це не має великого значення.
Томати для цільноплідного консервування та соління повинні бути відносно невеликого розміру, щільними, з щільною шкіркою. При обробці вони не повинні тріскатися. Добре підходять сорти Ріо Гранде, Ріо Фуего, Гібриди Тарасенко, Рома, Петомеч.
Існують і томати універсального призначення, що підходить для свіжого вживання і перероблення. До них відносять також помідори черрі, дрібноплідні томати, улюблені багатьма.
За кольором плоди томатів також можуть бути дуже різними. Традиційно помідори червоні. Цим кольором вони зобов'язані особливому пігменту лікопіну. Він є профілактикою онкозахворювань. А в жовтих і помаранчевих плодах міститься каротин, який також дуже корисний. Рожеві томати мають більш ніжний і солодкий смак, ніж червоні. Фіолетові, чорні томати містять антоціани, які зменшують ризик розвитку інсульту, зміцнюють пам'ять. В останні роки стали набирати популярність незвичайні томати із зеленим і навіть білим забарвленням. Також їм притаманний і оригінальний смак з фруктовими нотками. Зелені томати можуть спокійно вживати в їжу алергіки, яким протипоказані лікопін і антоціан.
За формою плодів помідори бувають круглі, площинно округлі, сливовидні, грушоподібні, з носиком, серцеподібні, перцевидні та т. д.
Що вибрати — сорт або гібрид?
Як у сортів, так і у гібридів є свої переваги та недоліки. Сортові томати мають більш насичений і різноманітний смак. За це вони цінуються городниками. Урожайність у них зазвичай менше, ніж у гібридів. Вони більш схильні до хвороб, гірше переносять ті чи інші кліматичні катаклізми. Вимагають більш ретельного догляду.
Гібридні томати стабільні, вони добре переносять різні зміни погоди, стійкі до багатьох захворювань пасльонових. Вони з року в рік дають хороші врожаї. А ось за смаковими характеристиками вони зазвичай дещо поступаються сортовим. Але селекціонери постійно проводять роботи по виведенню нових, поліпшених гібридних рослин. Тому смачні та врожайні томати теж існують.
Ще одна відмінність сортового та гібридного томатів в тому, що з насіння сортової рослини можна виростити ідентичні батьківському томати. А з насіння гібридів — ні. Тому насіння гібридних томатів доведеться купувати щорічно.
Томати для теплиць і городу
У закритому ґрунті вирощують переважно високорослі сорти томатів. Вони дозволяють максимально ефективно використовувати площу теплиць і отримувати багаті врожаї. Займати місце в теплиці детермінантними томатами недоцільно.
У відкритому ґрунті можна вирощувати в цілому будь-які сорти томатів. Але для високорослих доведеться споруджувати міцні опори й приділяти догляду за ними багато уваги. Тоді як штамбові та детермінантні сорти не вимагають такого ретельного догляду і дадуть також хороший урожай. Рекомендуємо вирощувати сорти з різними термінами дозрівання для організації конвеєра. Спочатку одержують урожай з ультраскоростиглих і ранніх томатів, а потім — з середньостиглих і пізніх.