Заготівля черешні на зиму

рецептиЧерешня - одна з найбільш смачних і корисних літніх ягід. Вона хороша в свіжому вигляді, не псується її смак і в зимових заготовках. Які перевірені рецепти заготовок на зиму з черешні вибрати?

Вибір ягід

Смак заготовок залежить не тільки від обраного рецепта, але і від якості сировини. Для зимових рецептів підбирають виключно якісні плоди. Чим ароматні ягоди, тим ароматні буде кінцевий продукт.

Для заготовок підійде черешня:

  • не пом’ята;
  • без слідів гнилі;
  • без «болючих» плям;черешня
  • без пошкодження комахами. 

Плоди повинні бути щільними, зрілими. Переспівша черешня не придатна для заготовок: вона почне бродити. Щоб позбутися від можливих шкідників в ягодах, їх слід замочити на годину в холодній воді.

Подальше очищення ягід передбачає видалення плодоніжки і ретельне миття. Ягоди черешні не стикаються з землею, однак на їх поверхні накопичується пил.

Якщо за рецептом потрібні плоди без кісточок, то їх акуратно видавлюють вручну або спеціальним пристосуванням.

Заготівля черешні на зиму

Всі заготовки з черешні зберігають оригінальний смак і аромат корисної ягоди. Холодними зимовими вечорами такі консервації нагадають про літню спеку, зібраний врожай.

Компот з черешні

Солодкий черешневий компот - корисне лакомство. Він вгамує спрагу, наповнить організм енергією і вітамінами. Напій хороший як на святковому столі, так і в звичайний будній день.

Для його приготування знадобиться: банка з компотом

  • 1,1 кг ягід;
  • 400 г цукру;
  • 5 г лимонної кислоти;
  • 4 л води.

Компот на зиму можна приготувати як з цільних ягід, так і без кісточки. У першому варіанті продукт матиме легку приємну гірчинку, у другому - матиме чистий, солодкий смак.

Промиті ягоди розкладають по банках, заповнюючи кожну не більше ніж на третину. Ємності до горлечка заливають окропом, залишають на 15 хвилин. Потім рідину зливають в каструлю, додають цукор і лимонну кислоту, доводимо до кипіння.

Закипілий сироп розливають по банках і відразу їх закручують, залишають під теплим рушником до повного охолодження.

Замість лимонної кислоти в заготовку можна додати ванілін або інші прянощі, що додають цікаві нотки готового блюда.

Варення із черешні з горіхом

Таке варення зберігає користь ягід і горіхів. Корисно воно від сезонних захворювань, стимулює роботу мозку і травлення.

Для приготування варення знадобиться:варення в вазі

  • 1 кг ягід;
  • 0,8 кг цукру;
  • 100-200 г горіхів;
  • 0,1 л води.

Підготовлену, промиту черешню залишають на друшляку, щоб стекли надлишки води. При її надлишку варення вийде рідким. З ягід витягують кісточки за допомогою інструменту або зубочистки.

Горіхи очищають від сміття і шкаралупи, промивають. Для варення підійдуть будь-які горіхи - волоські, мигдаль. Можна використовувати арахіс. Волоський горіх замочують на півгодини, потім нарізають шматочками довільного розміру. Арахіс і мигдаль попередньо очищають від оболонки. Для цього їх замочують в окропі, розпарюють, після чого шкурка легко знімається.

Арахіс і мигдаль можна укладати в варення цілком або подрібнити ножем до потрібного розміру.

Для варення досить змішати два інгредієнти, а можна фарширувати ягоди горішками.

У каструлю вливають воду, поступово всипають весь цукор і ретельно перемішують до повного його розчинення. У сироп укладають ягоди з горіхами.

Суміш доводять до кипіння, варять 40 хвилин на слабкому вогні. За 5-10 хвилин до готовності додають прянощі за бажанням - ванілін, корицю, лимонну кислоту та ін.

Готове варення розливають по банках і відразу закривають, загортають і прибирають в тепло до повного охолодження.черешня в банці

Черешня у власному соку

Черешня не виділяє багато соку, однак його кількості достатньо для заготовки ягід у власному соку.

Складові:

  • 1 кг ягід;
  • 0,5 кг цукру.

Очищені і промиті ягоди перемішують із цукровим піском. Краще використовувати черешню без кісточки. Залишити суміш для виділення соку на ніч або на 6-8 годин. Продукт укладають в каструлю і доводять до кипіння. На повільному вогні ягоди томлять протягом півгодини, постійно перемішуючи.

Готову черешню розкладають по банках і відразу закривввають. Ягоди у власному соку можна використовувати в якості самостійного десерту, додавати в солодку випічку або солодощі.

Варення з черешні і шоколаду

Незвичайне поєднання шоколаду та черешні надає готовому продукту вишуканий, гармонійний смак і незвичайну, шовковисту структуру.

Для варення необхідні:варення в банці

  • 1 кг черешні;
  • 0,5 кг цукру;
  • 100 г шоколаду - гіркого або білого;
  • 150 г води.

Підготовлені, очищені ягоди засипають цукром, залишають для виділення соку на кілька годин. Якщо соку недостатньо, ягода суха - то при приготуванні додають трохи води.

Суміш доводять до кипіння, млоять 5-7 хвилин і остуджують. Знову повторюють процес 2-3 рази. За цей час варення придбає потрібну густоту, набереться смаку і аромату.

Варення знову доводять до кипіння і додають шматочки шоколаду. Він повинен повністю розтанути, після чого розливають варення по банкам. Для ще більш насиченого смаку можна додати на кожну банку по чайній ложці горілки. Вона запобіжить появі цвілі і додасть смакових ноток.

Можна додати шоколад при розкладанні варення по банкам і струснути їх після закачування. Тоді шоколад не розчиниться, а залишиться в вигляді невеликих шматочків і вкраплень.

Варення з черешні з апельсином

Черешня добре поєднується з фруктами, завдяки цьому можна приготувати цікаві заготовки з благородним смаком.

Для варення потрібні інгредієнти:

  • 1 кг черешні;
  • 0,6 кг цукру;
  • 1-2 апельсина.

У очищеної черешні видаляють кісточки. Апельсини промивають, нарізають шматочками разом з шкіркою. Можна залишити цільні ягоди і шматочки апельсина, а можна використовувати їх у вигляді пюре. Для цього суміш фруктів і ягід подрібнюють блендером.

У суміш додають цукор і варять до готовності, додають прянощі за смаком і закочують в банки.

Замість апельсина можна використовувати абрикоси.

Заготовки з черешні - спосіб зберегти надлишки врожаю для зимового споживання. Вони володіють незабутнім, яскравим смаком і насиченим ароматом зрілих ягід. Зберігати заготовки слід в прохолодному, захищеному від сонця місці. Це збільшить термін їх зберігання, збереже користь консервацій.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!