Заготівля на зиму з помідорів

рецептиПомідор – овоч, який можна заготовити практично в будь-якому вигляді: його можна висушити, зав’ялити, заморозити, зробити з нього сік, пюре, пасту, варення, засолити, замаринувати – як окремо, так і з іншими овочами. Кількість варіантів обмежується хіба фантазією.

Консервація помідорів на зиму розпочинається щороку в серпні. Існують різні рецепти смачних маринадів. Помідорні закрутки хтось любить кисліші, а хтось солодші. Одним до вподоби мариновані, а інші визнають тільки квашені. Але байдужих до помідорових заготовок людей просто не існує.

Підготовка томатів

Перш за все потрібно підготувати сировину для консервування. Маринувати всі помідори підряд просто не можна, адже попередньо їх потрібно сортувати і обробити.

Сортування займає досить короткий час, так як не вимагає підготовки, необхідно просто візуально розкласти томати в різні групи: різнокольорові томати

  • за розміром - середні і дрібні придатні для консервування, а великі краще залишити для приготування справжнього томатного соку;
  • за кольором - відома істина свідчить, що комбінувати різнокольорові помідори в одній банці просто не можна. Через різну щільність вони по-різному просолюються, що не дозволяє правильно підібрати рецепт розсолу.

Додатково при сортуванні відкладаються в сторону браковані плоди. Такими вважаються:

  • пом'яті;
  • переспілі;
  • з тріснутою шкіркою;
  • з темними плямами і ущільненнями.

На етапі обробки томати ретельно миються. При цьому іноді застосовується слабкий розчин солі та соди. Цей захід не є необхідним, так як бруд легко очищається під проточною водою, а позбутися від мікробів допомагає дезінфекція.

Заготовки томатів на зиму

1. Помідори половинками

ІНГРЕДІЄНТИ на 1-літрову банку:консервовані томати

  • помідори (бажано «сливки»);
  • лавровий лист, гвоздика, петрушка, цибуля;
  • 2 ч. ложки цукру;
  • 1 ст. ложка оцту;
  • 1 ч. ложка солі.

Помідори розрізати навпіл.

На дно банки покласти 1 лавровий лист, 1 гвоздику, гілочку петрушки, кілька кружалець цибулі. Зверху викласти половинки помідорів.

Залити окропом, дати постояти 10-15 хв.

Злити воду в каструльку, додати сіль, цукор та оцет, закип’ятити і вилити назад у банку.

Стерилізувати 10-15 хвилин, закатати кришками.

2. Помідори по-грузинськи 

ІНГРЕДІЄНТИ на 1 л банку:томати в банці

  • помідори;
  • 1/2 морквини;
  • 1 болгарська перчина;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 30 г цукру;
  • 30 г оцту;
  • кріп, петрушка, перець чорний горошком.

Моркву порізати кільцями і покласти на дно банки разом із зеленню і часником.

Перець очистити від плодоніжки і насіння, розрізати на 4 частини. Покласти перець, помідори і цибулю в банки.

Закип’ятити воду і залити окропом овочі в банці, накрити кришкою. Залишити на 20 хвилин.

Злити воду. Додати в неї сіль, цукор, перець горошком і довести до кипіння.

Додати в банку оцет і залити маринадом, відразу ж закатати. Перевернути банки догори дном і укутати до повного вистигання.

3. Помідори з яблукамитомати в банці

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 5 кг помідорів;
  • 12 яблук;
  • 4 ч. л. лимонної кислоти;
  • 300 г цукру;
  • 100 г солі;
  • 5 л води.

Яблука вимити, очистити від шкірки і насіння, розрізати на 8 частин. Помити і простерилізувати 1-л банки.

Помити помідори, скласти разом з порізаними яблуками в банки. На кожну банку – 1 яблуко. Додати по 1/3 ч. ложки лимонної кислоти.

Для маринаду в воду додати сіль і цукор, довести до кипіння.

Гарячим розсолом залити банки, залишити на 5-10 хвилин. Злити назад в каструлю.

Закип’ятити і знову залити ним помідори в банках. Закрутити стерильними кришками. Перевернути горлечком вниз, вкутати до повного вистигання.

4. Мариновані помідори з медом і часникомтомати в банці

ІНГРЕДІЄНТИ на три літрові банки:

Часник порізати поздовжніми пластинками.

У помідорів зрізати верхівки, зробити в центрі надріз і нашпигувати часником.

У стерилізовані банки класти хрін, кріп, смородину і помідори.

У воду додати перець, гвоздику, сіль, мед, все закип’ятити.

Залити маринадом помідори, прикрити кришкою, залишити хвилин на 5. Злити маринад назад в каструлю, закип’ятити. Повторити процедуру 2 рази, після чого банки закатати, перевернути, закутати до повного охолодження.

5. Квашені помідори з петрушкою та часникомтомати на тарілці

ІНГРЕДІЄНТИ:

Часник почистити, розділити на зубці. Якщо великі, розрізати вздовж.

Петрушку помити і розділити на гілочки.

Помідори помити, ножем зробити на «дупці» конусоподібний надріз. Запхати в кожен отвір маленьку гілочку петрушки і зубок або шматочок часнику.

Покласти в банку або каструлю.

У 3 л води розчинити 6 ст. ложок солі. Залити цим розчином помідори.

Поставити в темне місце для квашення.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!