Заготовка грибочків на зиму
Восени потрібно встигнути переробити не тільки урожай з дачної ділянки, але і дари лісу - гриби. Корисні і смачні, вони стануть прикрасою святкового столу, підійдуть для приготування повсякденних страв. Якими способами можна заготовити грибочки на зиму?
Заготівля грибочків на зиму: способи
Перед тим, як приступити до заготівлі грибочків на зиму, слід правильно їх підготувати. Зібраний лісний «урожай» перебирають, відбраковують червиві, м'які гриби, а також ті, що виділяють неприємний запах. Всі «спірні» гриби, приналежність яких до групи їстівних складно визначити, слід викинути.
Далі гриби очищають від сміття: листя, гілочок, хвої, комах. При необхідності оновлюють зрізи і знімають плівки.
Гриби можна заготовити на зиму різними способами:
- Замороження. Найпростіший спосіб, обмежений обсягом морозильної камери. Гриби перед заморожуванням ретельно очищають від сміття, промивають під проточною водою, обсушують на паперових рушниках. Свіжі гриби можна заморозити цілими або нарізати шматочками і прибрати в пакети. А можна попередньо відварити їх або обсмажити протягом 5-10 хвилин, нарізавши шматочками. Охолоджені гриби відкидають на друшляк, даючи стекти рідині. Далі їх поміщають порційно в пакети або невеликі ємності з щільною кришкою. Замороження дозволяє максимально зберегти користь грибів, їх смак і аромат.
- Сушка. Не всі гриби можна сушити: деякі з них можуть гірчити згодом. Очищені, промиті і обсушені гриби можна сушити цілими, нарізати шматочками або пластинками. Чим дрібніше шматочки, тим швидше вони висихають. Висушувати можна як природним способом, підвішуючи їх на нитках або розкладаючи на папері, або за допомогою духовки, сушарки або мікрохвильовки. Сушені гриби можна подрібнити в порошок і додавати в соуси, супи, гарніри.
- Маринування. Маринують гриби аналогічно овочам, попередньо відварюючи їх і додаючи для аромату і смаку спеції. З грибами добре поєднується чорний і червоний перець, чебрець, гвоздика, часник. Заповнені банки ретельно стерилізують, а в якості консервантів додають рослинне масло і оцет.
- Засолка. Деякі гриби особливо гарні в засолюванні - рижики, білі, грузді. Виділяють засолювання гарячим способом, коли гриби варять з додаванням великої кількості солі і закочують в банки, і холодним, коли свіжі гриби пересипають сіллю і залишають на місяць для просолювання.
- Настоянки. Деякі гриби можна використовувати для приготування лікувальних настоянок на спирту: чага, мухомор, рейши, білі. Подрібнену сировину заливають алкоголем і залишають для настоювання на 2 тижні. Отриману настойку використовують в комплексній терапії зовнішньо і для прийому всередину.
Заготовлені гриби слід правильно зберігати. Сушені гриби - тільки в сухому місці, не допускаючи їх зволоження. Розморожений продукт не можна заморожувати. А солоні і мариновані гриби важливо зберігати в темному прохолодному місці.
Цікаві рецепти заготовок з грибів на зиму
На зиму краще приготувати кілька видів заготовок: різні гриби матимуть свій смак і аромат. Можна поєднувати гриби з овочами і придумувати власні рецепти.
Ікра з грибів
Один з найпопулярніших рецептів переробки грибів - ікра. Її можна використовувати для приготування бутербродів або як самостійну закуску.
Інгредієнти:
- 1 кг будь-яких грибів;
- 2 шт. ріпчастої цибулі;
- 2 шт. моркви;
- 1 ст. рослинного масла;
- 2 лаврові листки;
- 5 горошків чорного перцю;
- сіль за смаком;
- 1 ст.л. оцту 9%.
Порядок приготування:
- Гриби очищають, промивають, нарізають довільними шматочками.
- Відварюють їх в підсоленій воді 10 хвилин після закипання.
- Відкидають на друшляк, дають стекти рідині.
- Пропускають їх через м'ясорубку.
- Окремо готують овочі: моркву очищають і натирають на крупній тертці, а цибулю дрібно нарізають.
- Обсмажують овочі на рослинному маслі і додають до грибів.
- Ретельно перемішують масу, додають залишок рослинного масла і спеції.
- Тушкують на повільному вогні протягом 1 години, ретельно перемішуючи.
- Після закладки в стерилізовані банки додають оцет і закочують.
Смак ікри можна міняти на свій смак, додаючи улюблені спеції і овочі. Наприклад, можна додати томати і чебрець.
Солянка з грибами і капустою 
Швидко приготувати смачний суп можна за допомогою закочування - солянки з грибами і капустою. Можна використовувати її і в якості самостійної закуски.
Для приготування знадобиться:
- 1 кг грибів;
- 0,3 кг капусти;
- 0,2 кг томатів;
- 0,2 кг моркви;
- 2 цибулини;
- 75 г рослинної олії;
- спеції - перець, лавровий лист, чебрець;
- сіль;
- 1 ст.л. оцту 9%.
Порядок приготування:
- Гриби очищають, промивають, нарізають шматочками і відварюють у підсоленій воді 15 хвилин.
- Капусту і моркву нарізають соломкою, помідори і цибулю - шматочками. Цибулю і моркву обсмажують до золотистого кольору, додають томати і капусту, тушкують на повільному вогні 20 хв.
- Додають відварені гриби і знову тушкують протягом півгодини.
- За 5-7 хвилин до готовності додають спеції.
- Готову масу розкладають по стерилізованим банкам, закочують і загортають.
Така грибна солянка зберігає смак і аромат грибів, прикрасить стіл в свято і в будень.
Салат з грибів і кабачків 
Гриби можна використовувати в заготовках самостійно або додавати до них дачний урожай.
Для салату знадобляться:
- 1,5 кг кабачків;
- 0,5 кг грибів;
- 0,5 кг томатів;
- 100 г рослинного масла;
- 50 г борошна;
- кріп і петрушка за смаком;
- перець, сіль, прянощі - за смаком.
Рецепт приготування:
- Кабачки очищають, нарізають кружечками, обвалюють в суміші борошна і солі. Обсмажують кружечки з двох сторін на рослинній олії.
- Гриби промивають, нарізають шматочками і відварюють кілька хвилин в підсоленій воді. Відкидають на друшляк для позбавлення від зайвої рідини.
- Томати нарізають кружальцями, обсмажують з двох сторін по 1-2 хвилини.
- Гриби і кабачки тушкувати разом 7 хвилин, додати до них томати, спеції і зелень, тушкувати 10-15 хвилин.
- Готовий салат укласти в банки і простерилізувати півгодини під кришками, закривати.
Грибний салат добре підійде до м'ясних страв як гарнір або як закуска до святкового столу.
Заготовки з грибочків не тільки ароматні і смачні, а й корисні. Вони містять ряд вітамінів і мінералів, що зберігаються навіть після переробки. Однак слід правильно зберігати банки: тільки в прохолодному, захищеному від світла місці. При перших ознаках псування заготовку викидають.