Заготовки із слив на зиму

рецептиБагатий урожай, змушує задуматися господиню, що ще можна зробити з фруктів крім традиційних рецептів. Слива має настільки насичений смак і аромат, що при заготівлі можна зробити не тільки солодкі десерти і компоти, а й пікантні закуски і соуси. Таке доповнення до риби, курки і м'яса додасть пікантність і незабутній смак.

Фрукт відмінно поєднується з часником, гострими спеціями і прянощами і для приготування оригінального блюда досить вибрати рецепт з інгредієнтів, які будуть до смаку всій родині.

Підготовка слив

Збирати фрукти краще з дерева в стиглому стані, але і впалі на землю не треба викидати, вони найбільш насичені за смаком із соковитою м'якоттю.

Сортувати сливи краще на три частини: нормальної стиглості, зібрані з дерева і переспілі, зібрані з землі і недозрілі, коли починаються заморозки і урожай можна втратити. З таких фруктів можна зробити смачні і корисні заготовки.

Який вид консервації підійде для слив різної стиглості:

  1. Перестиглі, потребують знезараження і довшої термічній обробки. Вб'є хвороботворні бактерії харчова сода, потрібно замочити фрукт на 10-20 хвилин в розчині 1 ст. л. на літр води і промити. Прибрати з сливи кісточку і можна готувати джем, варення, повидло або домашню настоянку.
  2. Стиглий урожай, зібраний з гілок, підійде для будь-якої заготовки зі слив на зиму, а також заморожування і сушіння.
  3. Недозрілий фрукт можна використовувати для приготування соусів, аджики і додавати в овочі і гриби при маринуванні.

Для збереження заготовок без псування потрібно поставити банки в темне місце з постійною температурою + 5-15 градусів. У квартирі це може бути комора або коридор, в приватному будинку льох, температура в цих приміщеннях знижується в зимовий період поступово, що створює оптимальні умови для консервованих плодів.варення в піалі

Заготовки слив на зиму

Кілька простих і доступних рецептів збережуть урожай і наповнять стіл в зимовий період смачними і корисними стравами.

Слива п'ятихвилинка у власному соку

Інгредієнти:

  • сливи - 1 кг;
  • цукор - 0,5 кг.

Для заготівлі підійдуть стиглі плоди з цілою шкіркою. Потрібно вимити і висушити сливу, прибрати кісточку і засипати в емальовану каструлю, додати цукор, перемішати і залишити на 8-10 годин при кімнатній температурі для виділення соку. Довести до кип'ятіння і варити не більше 5 хвилин, інакше м'якоть відокремиться від шкірки і половинки фруктів не будуть цілісними. Далі потрібно гарячу заготовку закласти в чисті сухі банки і закатати. Взимку таке варення можна їсти з чаєм, готувати випічку і смачні десерти.

Маринована слива сливи на тарілці

Для любителів незвичайних поєднань, можна додати фрукт в салат зі свіжих овочів, він дасть тонку кислинку і багатий смак. Для цього підійдуть трохи недозрілі сливи, з яких потрібно видалити кісточку.

Інгредієнти:

  • сливи - 5 кг;
  • цукор - 1,5 кг;
  • оцет яблучний або винний - 250 мл;
  • лавровий лист - 20 шт;
  • перець чорний і запашний - 25 г;
  • корінь імбиру, ланки кропу і кориця на смак.

Сливу шарами засипають в емальовану каструлю зі спеціями, прянощами і лавровим листом. Готують маринад: розігріти оцет з цукром, залити в гарячому вигляді плоди і залишити на 24 години. Після закінчення часу потрібно злити отриману рідину, закип'ятити і залити повторно. На третю добу повторюють процедуру разом з плодами, закладають в чисті банки і закочують.

Мариновані плоди додають в м'ясо за 5 хвилин до готовності або замочують шашлик на 3-4 години перед смаженням.

Кисло-солодкий соус зі слив соус в соусниці

Підійдуть недозрілі плоди зі щільною шкіркою. Промийте плоди, висушіть і видаліть кісточку.

Інгредієнти на 1,5 кг фрукта:

  • яблуко велике - 200 г;
  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт .;
  • часник - 2-3 зубчики;
  • перець червоний гострий - 1 стручок;
  • цукор - 500 г;
  • вино сухе - 2 склянки;
  • вода - 1 стакан.

У готову сливу додають дрібно порізане яблуко, цибулю, часник і перець. Цукор розчиняють в суміші вина з водою, засипають інгредієнти і варять 20 хвилин. Далі потрібно все подрібнити блендером і повторно довести до кипіння. Розлити в банки невеликого об’єму в гарячому вигляді, остудити і зберігати в холодильнику.

Кисло-солодкий соус стане відмінним доповненням до риби, м'яса і курки. Можна додавати його в підливи для створення пікантного смаку.

Пряна слива слива з корицею

Для приготування потрібно брати стиглі або перезрілі фрукти. Кісточку виймати не потрібно, достатньо проколоти кожну сливу зубочисткою, щоб залишилася цілою.

Інгредієнти на 1,5 кг фрукта:

  • кориця - 1 паличка;
  • гвоздика зірочка - 10 шт .;
  • запашний перець - 10 г;
  • насіння фенхелю - 5 г;
  • аніс - 3 стручки;
  • цукор - 2 склянки;
  • сіль - 100 г;
  • вода - 1 стакан;
  • оцет винний або яблучний - 1 стакан.

Закласти чисті плоди зі спеціями в банки. Довести до кипіння воду, оцет, цукор, сіль і залити плоди. Стерилізувати 20 хвилин і закатати кришкою. Пряні плоди можна зберігати при кімнатній температурі.

Така слива не тільки приємна смак, але і дуже корисна для підвищення опірності організму застуді в зимовий період.

Повидло «асорті» зі слив повидло в піалі

Більшість ягід і фруктів в саду дозріває одночасно. Можна спробувати зробити дуже корисний і смачний збірний джем, але основу становить слива без кісточки.

Інгредієнти на 1 кг фрукта:

  • яблуко - 2-3 шт;
  • груша - 2-3 шт;
  • пізня полуниця - 300 г;
  • цукор - 500-700 г в залежності від кислотності плодів.

Потрібно дрібно нарізати фрукти без кісточок і трохи розім'яти ягоду. Засипати суміш цукром, перемішати і залишити на ніч у холодильнику для утворення соку. Вранці варити 20-30 хвилин до розм'якшення яблук і груш. Далі в гарячому стані подрібнити суміш і закип'ятити, розкласти в стерилізовані банки і закатати. Таке поєднання фруктів і ягід дає насичений смак і аромат. Асорті стане відмінним доповненням до чаювання взимку.

Слива універсальний плід, з якого можна приготувати компоти і солодкі десерти. Її маринують, сушать і заморожують для споживання в свіжому вигляді. Заготовки із слив на зиму добре стоять, зберігають смак і корисні вітаміни. Для створення свого авторського рецепту можна поекспериментувати з інгредієнтами і знайти заготовку, яка полюбиться всієї сім'ї.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід