Заготовки із слив на зиму
Багатий урожай, змушує задуматися господиню, що ще можна зробити з фруктів крім традиційних рецептів. Слива має настільки насичений смак і аромат, що при заготівлі можна зробити не тільки солодкі десерти і компоти, а й пікантні закуски і соуси. Таке доповнення до риби, курки і м'яса додасть пікантність і незабутній смак.
Фрукт відмінно поєднується з часником, гострими спеціями і прянощами і для приготування оригінального блюда досить вибрати рецепт з інгредієнтів, які будуть до смаку всій родині.
Підготовка слив
Збирати фрукти краще з дерева в стиглому стані, але і впалі на землю не треба викидати, вони найбільш насичені за смаком із соковитою м'якоттю.
Сортувати сливи краще на три частини: нормальної стиглості, зібрані з дерева і переспілі, зібрані з землі і недозрілі, коли починаються заморозки і урожай можна втратити. З таких фруктів можна зробити смачні і корисні заготовки.
Який вид консервації підійде для слив різної стиглості:
- Перестиглі, потребують знезараження і довшої термічній обробки. Вб'є хвороботворні бактерії харчова сода, потрібно замочити фрукт на 10-20 хвилин в розчині 1 ст. л. на літр води і промити. Прибрати з сливи кісточку і можна готувати джем, варення, повидло або домашню настоянку.
- Стиглий урожай, зібраний з гілок, підійде для будь-якої заготовки зі слив на зиму, а також заморожування і сушіння.
- Недозрілий фрукт можна використовувати для приготування соусів, аджики і додавати в овочі і гриби при маринуванні.
Для збереження заготовок без псування потрібно поставити банки в темне місце з постійною температурою + 5-15 градусів. У квартирі це може бути комора або коридор, в приватному будинку льох, температура в цих приміщеннях знижується в зимовий період поступово, що створює оптимальні умови для консервованих плодів.
Заготовки слив на зиму
Кілька простих і доступних рецептів збережуть урожай і наповнять стіл в зимовий період смачними і корисними стравами.
Слива п'ятихвилинка у власному соку
Інгредієнти:
- сливи - 1 кг;
- цукор - 0,5 кг.
Для заготівлі підійдуть стиглі плоди з цілою шкіркою. Потрібно вимити і висушити сливу, прибрати кісточку і засипати в емальовану каструлю, додати цукор, перемішати і залишити на 8-10 годин при кімнатній температурі для виділення соку. Довести до кип'ятіння і варити не більше 5 хвилин, інакше м'якоть відокремиться від шкірки і половинки фруктів не будуть цілісними. Далі потрібно гарячу заготовку закласти в чисті сухі банки і закатати. Взимку таке варення можна їсти з чаєм, готувати випічку і смачні десерти.
Маринована слива 
Для любителів незвичайних поєднань, можна додати фрукт в салат зі свіжих овочів, він дасть тонку кислинку і багатий смак. Для цього підійдуть трохи недозрілі сливи, з яких потрібно видалити кісточку.
Інгредієнти:
- сливи - 5 кг;
- цукор - 1,5 кг;
- оцет яблучний або винний - 250 мл;
- лавровий лист - 20 шт;
- перець чорний і запашний - 25 г;
- корінь імбиру, ланки кропу і кориця на смак.
Сливу шарами засипають в емальовану каструлю зі спеціями, прянощами і лавровим листом. Готують маринад: розігріти оцет з цукром, залити в гарячому вигляді плоди і залишити на 24 години. Після закінчення часу потрібно злити отриману рідину, закип'ятити і залити повторно. На третю добу повторюють процедуру разом з плодами, закладають в чисті банки і закочують.
Мариновані плоди додають в м'ясо за 5 хвилин до готовності або замочують шашлик на 3-4 години перед смаженням.
Кисло-солодкий соус зі слив 
Підійдуть недозрілі плоди зі щільною шкіркою. Промийте плоди, висушіть і видаліть кісточку.
Інгредієнти на 1,5 кг фрукта:
- яблуко велике - 200 г;
- цибуля ріпчаста - 1-2 шт .;
- часник - 2-3 зубчики;
- перець червоний гострий - 1 стручок;
- цукор - 500 г;
- вино сухе - 2 склянки;
- вода - 1 стакан.
У готову сливу додають дрібно порізане яблуко, цибулю, часник і перець. Цукор розчиняють в суміші вина з водою, засипають інгредієнти і варять 20 хвилин. Далі потрібно все подрібнити блендером і повторно довести до кипіння. Розлити в банки невеликого об’єму в гарячому вигляді, остудити і зберігати в холодильнику.
Кисло-солодкий соус стане відмінним доповненням до риби, м'яса і курки. Можна додавати його в підливи для створення пікантного смаку.
Пряна слива 
Для приготування потрібно брати стиглі або перезрілі фрукти. Кісточку виймати не потрібно, достатньо проколоти кожну сливу зубочисткою, щоб залишилася цілою.
Інгредієнти на 1,5 кг фрукта:
- кориця - 1 паличка;
- гвоздика зірочка - 10 шт .;
- запашний перець - 10 г;
- насіння фенхелю - 5 г;
- аніс - 3 стручки;
- цукор - 2 склянки;
- сіль - 100 г;
- вода - 1 стакан;
- оцет винний або яблучний - 1 стакан.
Закласти чисті плоди зі спеціями в банки. Довести до кипіння воду, оцет, цукор, сіль і залити плоди. Стерилізувати 20 хвилин і закатати кришкою. Пряні плоди можна зберігати при кімнатній температурі.
Така слива не тільки приємна смак, але і дуже корисна для підвищення опірності організму застуді в зимовий період.
Повидло «асорті» зі слив 
Більшість ягід і фруктів в саду дозріває одночасно. Можна спробувати зробити дуже корисний і смачний збірний джем, але основу становить слива без кісточки.
Інгредієнти на 1 кг фрукта:
- яблуко - 2-3 шт;
- груша - 2-3 шт;
- пізня полуниця - 300 г;
- цукор - 500-700 г в залежності від кислотності плодів.
Потрібно дрібно нарізати фрукти без кісточок і трохи розім'яти ягоду. Засипати суміш цукром, перемішати і залишити на ніч у холодильнику для утворення соку. Вранці варити 20-30 хвилин до розм'якшення яблук і груш. Далі в гарячому стані подрібнити суміш і закип'ятити, розкласти в стерилізовані банки і закатати. Таке поєднання фруктів і ягід дає насичений смак і аромат. Асорті стане відмінним доповненням до чаювання взимку.
Слива універсальний плід, з якого можна приготувати компоти і солодкі десерти. Її маринують, сушать і заморожують для споживання в свіжому вигляді. Заготовки із слив на зиму добре стоять, зберігають смак і корисні вітаміни. Для створення свого авторського рецепту можна поекспериментувати з інгредієнтами і знайти заготовку, яка полюбиться всієї сім'ї.