Заготовки на зиму з айви
Айва - не найпопулярніша плодова рослина, яку можна зустріти на садовій ділянці. Багато садівників використовують її лише для прикраси клумби або декорування забору. Однак плоди айви - джерело вітамінів і корисних речовин, здатних підтримати імунітет в період застуд. Які заготовки з айви найсмачніші?
Як вибрати айву для зимових заготовок
Ретельний відбір плодів для зимових заготовок - гарантія смачного і якісного продукту. Збір айви проводять в кінці жовтня, в ясний сухий день. Збирання врожаю обов'язково проводять до перших заморозків: в іншому випадку смак фрукта і його лежкість сильно погіршаться.
Перевагу віддають дозрілим, жовтим плодам, адже в них міститься найбільша кількість корисних речовин. Однак якщо прогнозуються заморозки, можна знімати і зелену айву. Такі плоди дозріють уже в приміщенні. А в прохолодних умовах вони можуть зберігатися до весни.
Зберегти айву можна як в свіжому, так і в переробленому вигляді. Її плоди сушать, в'ялять, використовують для приготування спиртових настоїв і лікувальних соків.
Підгнилі і підморожені плоди для приготування компотів і джемів краще не використовувати. Вони не тільки зіпсують смак продукту, але і не зроблять ніякого корисного впливу на організм.
Для приготування зимових заготовок підійдуть як дозріли, так і недозрілі фрукти в залежності від рецепту. Однак слід враховувати, що для зелених плодів знадобиться більше цукру, а кінцевий продукт буде більш терпким на смак
Заготовки на зиму з айви
Айву в свіжому вигляді вживають рідко, віддаючи перевагу зимовим заготовкам. Саме в них найбільш повно розкривається смак, аромат і користь незвичайного фрукта.
Імбирний джем з айвою і апельсином
Справжня вітамінна бомба, здатна захистити навіть ослаблений імунітет від сезонних захворювань. Ніжна консистенція припаде до смаку дорослим і дітям.
Інгредієнти:
- 0,25 кг айви;
- 0,25 кг імбиру;
- 0,25 кг апельсина;
- 0,3 кг цукру;
- 0,1 л води.
Порядок приготування:
- Айву промивають, очищають від серцевини і шкірки. Нарізають м'якоть невеликими довільними шматочками.
- Імбир промивають, зчищають шкірку і подрібнюють кільцями.
- Апельсин очищають від шкірки. Половину шкірок можна використовувати для цедри. М'якоть же нарізають шматочками.
- Всі інгредієнти подрібнюють в блендері до кашки.
- У каструлю додають воду і цукор, чекають розчинення кристалів і додають фруктово-імбирну масу.
- При постійному помішуванні уварюють варення протягом 20-30 хвилин на повільному вогні.
- Далі масу остуджують і знову подрібнюють блендером до стану пюре.
- Знову уварюють джем 20-30 хвилин на слабкому вогні до загустіння. Додавати желюючі компоненти не потрібно: високий вміст пектину в плодах айви додасть джему потрібної консистенції.
- Готовий продукт розкладають по стерилізованим банкам і закривають кришками.
Імбирний джем з апельсинів і айви має насичений ароматом і приємним, терпким смаком. Його можна вживати з чаєм, додавати до напоїв, десертів або в випічку.
Медова пастила з айви
Пастила з айви і меду - не тільки ласощі, але і відомий своїми корисними властивостями продукт. Він сподобається дорослим і дітям, стане корисною заміною цукерок і солодощів.
Для приготування пастили знадобляться:
- 1 кг стиглих плодів айви;
- 1 кг меду;
- кориця на смак;
- 1 ч.л. лимонного соку;
- 2 шт. гвоздики.
Процес приготування:
- Зрілі плоди промивають, розрізають на четвертини і видаляють насіння. Їх не потрібно викидати: з насіння готують відхаркувальний відвар.
- Бланшувати кусочки в киплячій воді 15 хвилин, охолодити і зняти шкірку. Можна очистити шкірку і до бланшування.
- Подрібнити айву блендером до стану пюре, змішати з медом.
- Отриману масу перекласти в каструлю і уварюють близько години. Продукт повинен стати густим, тягучим. Айва містить велику кількість пектину, який сприяє загусанню маси.
- За 5 хвилин до готовності влити лимонний сік і додати спеції, ретельно перемішати.
- Готову масу викласти на силіконовий лист або форму, акуратно розрівняти і прибрати в сухе місце на добу. Можна прискорити сушку, виклавши продукт на деко і підсушити її при 70-90 градусах в духовці до 5 годин. Чим товщі пласт пастили - тим довше його підсушують.
- Підсохлу пастилу розрізають на шматочки і укладають в чистий сухий контейнер. Зберігати пастилу краще в герметичній тарі.
Пряна пастила підтримує імунітет, вбереже від простудних захворювань, підніме настрій і додасть заряд бадьорості. При подачі на стіл пастилу можна обсипати цукровою пудрою.
Компот з айви на зиму
Підбадьорливі ароматні компоти з айви стануть улюбленим напоєм дорослих і дітей. За бажанням до основного складу можна додати улюблені прянощі або інші фрукти - яблука, груші.
Для компоту знадобляться:
- 1 кг айви;
- 2,5 л води;
- 0,3 кг цукру;
- 1 ч.л. лимонного соку або кислоти.
Порядок приготування:
- Айву ретельно промивають, розрізають на четвертини і видаляють серцевину. Отриману м'якоть подрібнюють на шматочки потрібного розміру і форми.
- Укладають фрукт в стерилізовані 3 літрові банки так, щоб часточки займали не менше третьої частини обсягу.
- У каструлі кип'ятять воду і заливають їй айву.
- Дають вмісту охолонути протягом години, після чого зливають рідину і знову доводять до кипіння.
- До води додають всю норму цукру і лимонної кислоти. Збагатити смак компоту можна за допомогою кориці, гвоздики, інших прянощів.
- Після повного розчинення цукру киплячим сиропом заливають фрукти до верху і закочують стерильними кришками.
- Банки загортають ковдрою і залишають на добу до охолодження.
Готовому компоту краще дати настоятися: чим довше він зберігається, тим багатшими і більш насиченим стає його смак. Закачування краще берегти від сонячних променів. Компот з айви використовують для втамування спраги, подають до святкового столу.
Айва - неймовірно корисний фрукт, який можна зберегти у відповідних умовах до наступної весни. Однак заготовки з плодів не менш популярні, оскільки володіють насиченим, бадьорить ароматом і освіжаючим смаком. Всю закрутку слід зберігати в прохолодному, темному місці: саме в таких умовах зберігається вся користь айви.