Заготовки на зиму з айви

рецептиАйва - не найпопулярніша плодова рослина, яку можна зустріти на садовій ділянці. Багато садівників використовують її лише для прикраси клумби або декорування забору. Однак плоди айви - джерело вітамінів і корисних речовин, здатних підтримати імунітет в період застуд. Які заготовки з айви найсмачніші?

Як вибрати айву для зимових заготовок

Ретельний відбір плодів для зимових заготовок - гарантія смачного і якісного продукту. Збір айви проводять в кінці жовтня, в ясний сухий день. Збирання врожаю обов'язково проводять до перших заморозків: в іншому випадку смак фрукта і його лежкість сильно погіршаться.

Перевагу віддають дозрілим, жовтим плодам, адже в них міститься найбільша кількість корисних речовин. Однак якщо прогнозуються заморозки, можна знімати і зелену айву. Такі плоди дозріють уже в приміщенні. А в прохолодних умовах вони можуть зберігатися до весниайва в тарілці

Зберегти айву можна як в свіжому, так і в переробленому вигляді. Її плоди сушать, в'ялять, використовують для приготування спиртових настоїв і лікувальних соків.

Підгнилі і підморожені плоди для приготування компотів і джемів краще не використовувати. Вони не тільки зіпсують смак продукту, але і не зроблять ніякого корисного впливу на організм.

Для приготування зимових заготовок підійдуть як дозріли, так і недозрілі фрукти в залежності від рецепту. Однак слід враховувати, що для зелених плодів знадобиться більше цукру, а кінцевий продукт буде більш терпким на смак

Заготовки на зиму з айви

Айву в свіжому вигляді вживають рідко, віддаючи перевагу зимовим заготовкам. Саме в них найбільш повно розкривається смак, аромат і користь незвичайного фрукта.

Імбирний джем з айвою і апельсином

Справжня вітамінна бомба, здатна захистити навіть ослаблений імунітет від сезонних захворювань. Ніжна консистенція припаде до смаку дорослим і дітям.

Інгредієнти: 

  • 0,25 кг айви;
  • 0,25 кг імбиру;джем в тарілці
  • 0,25 кг апельсина;
  • 0,3 кг цукру;
  • 0,1 л води.

Порядок приготування:

  1. Айву промивають, очищають від серцевини і шкірки. Нарізають м'якоть невеликими довільними шматочками.
  2. Імбир промивають, зчищають шкірку і подрібнюють кільцями.
  3. Апельсин очищають від шкірки. Половину шкірок можна використовувати для цедри. М'якоть же нарізають шматочками.
  4. Всі інгредієнти подрібнюють в блендері до кашки.
  5. У каструлю додають воду і цукор, чекають розчинення кристалів і додають фруктово-імбирну масу.
  6. При постійному помішуванні уварюють варення протягом 20-30 хвилин на повільному вогні.
  7. Далі масу остуджують і знову подрібнюють блендером до стану пюре.
  8. Знову уварюють джем 20-30 хвилин на слабкому вогні до загустіння. Додавати желюючі компоненти не потрібно: високий вміст пектину в плодах айви додасть джему потрібної консистенції.
  9. Готовий продукт розкладають по стерилізованим банкам і закривають кришками.

Імбирний джем з апельсинів і айви має насичений ароматом і приємним, терпким смаком. Його можна вживати з чаєм, додавати до напоїв, десертів або в випічку.

Медова пастила з айви

Пастила з айви і меду - не тільки ласощі, але і відомий своїми корисними властивостями продукт. Він сподобається дорослим і дітям, стане корисною заміною цукерок і солодощів.

Для приготування пастили знадобляться: пастила на дошці

  • 1 кг стиглих плодів айви;
  • 1 кг меду;
  • кориця на смак;
  • 1 ч.л. лимонного соку;
  • 2 шт. гвоздики.

Процес приготування:

  1. Зрілі плоди промивають, розрізають на четвертини і видаляють насіння. Їх не потрібно викидати: з насіння готують відхаркувальний відвар.
  2. Бланшувати кусочки в киплячій воді 15 хвилин, охолодити і зняти шкірку. Можна очистити шкірку і до бланшування.
  3. Подрібнити айву блендером до стану пюре, змішати з медом.
  4. Отриману масу перекласти в каструлю і уварюють близько години. Продукт повинен стати густим, тягучим. Айва містить велику кількість пектину, який сприяє загусанню маси.
  5. За 5 хвилин до готовності влити лимонний сік і додати спеції, ретельно перемішати.
  6. Готову масу викласти на силіконовий лист або форму, акуратно розрівняти і прибрати в сухе місце на добу. Можна прискорити сушку, виклавши продукт на деко і підсушити її при 70-90 градусах в духовці до 5 годин. Чим товщі пласт пастили - тим довше його підсушують.
  7. Підсохлу пастилу розрізають на шматочки і укладають в чистий сухий контейнер. Зберігати пастилу краще в герметичній тарі.

Пряна пастила підтримує імунітет, вбереже від простудних захворювань, підніме настрій і додасть заряд бадьорості. При подачі на стіл пастилу можна обсипати цукровою пудрою.

Компот з айви на зиму

Підбадьорливі ароматні компоти з айви стануть улюбленим напоєм дорослих і дітей. За бажанням до основного складу можна додати улюблені прянощі або інші фрукти - яблука, груші.

Для компоту знадобляться:жовтий компот

  • 1 кг айви;
  • 2,5 л води;
  • 0,3 кг цукру;
  • 1 ч.л. лимонного соку або кислоти.

Порядок приготування:

  1. Айву ретельно промивають, розрізають на четвертини і видаляють серцевину. Отриману м'якоть подрібнюють на шматочки потрібного розміру і форми.
  2. Укладають фрукт в стерилізовані 3 літрові банки так, щоб часточки займали не менше третьої частини обсягу.
  3. У каструлі кип'ятять воду і заливають їй айву.
  4. Дають вмісту охолонути протягом години, після чого зливають рідину і знову доводять до кипіння.
  5. До води додають всю норму цукру і лимонної кислоти. Збагатити смак компоту можна за допомогою кориці, гвоздики, інших прянощів.
  6. Після повного розчинення цукру киплячим сиропом заливають фрукти до верху і закочують стерильними кришками.
  7. Банки загортають ковдрою і залишають на добу до охолодження.

Готовому компоту краще дати настоятися: чим довше він зберігається, тим багатшими і більш насиченим стає його смак. Закачування краще берегти від сонячних променів. Компот з айви використовують для втамування спраги, подають до святкового столу.

Айва - неймовірно корисний фрукт, який можна зберегти у відповідних умовах до наступної весни. Однак заготовки з плодів не менш популярні, оскільки володіють насиченим, бадьорить ароматом і освіжаючим смаком. Всю закрутку слід зберігати в прохолодному, темному місці: саме в таких умовах зберігається вся користь айви.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід