Заготовки на зиму з буряка

рецептПри дотриманні умов зберігання буряк може лежати до літа. Однак не в кожному будинку для коренеплодів є прохолодне місце. Щоб не викинути урожай, можна заготовити овоч різними способами. Які зробити заготовки на зиму з буряка?

Секрети смачних заготовок з буряка

Смак буряка може мати відчутні відмінності: наприклад, пізні сорти мають більшу цукристістю, тому мають більш солодкий смак. Однак є загальні правила при виборі коренеплодів для зимових закруток.

Для заготовок слід використовувати:

  • Для цільноплідних заготовок підійдуть найдрібніші коренеплоди, не придатні для зберігання. Вони більш ніжні, не мають грубих волокон.
  • Коренеплоди для заготовок подрібнюють на шматочки однакового розміру, щоб відварювання було рівномірним.
  • Плоди вибирають без цвілі, гнилі, інших ознак псування. З зіпсованого буряка вийдуть заготовки з неприємним запахом і смаком.

Відібрані коренеплоди не повинні бути в'ялими, така буряк володіє посереднім смаком.буряк на дощетці

При заготівлі буряків важливо знати секрети:

  • Для швидкого очищення овоча можна користуватися хитрістю: коренеплід після варіння можна залити холодною водою.
  • Для збереження кольору коренеплодів в процесі термічної обробки слід додати трохи оцту і цукру. Спосіб придатний тільки для дрібних або подрібнених плодів: великі коренеплоди залишаться жорсткими після варіння.
  • «Хвостики» у буряка перед варінням не обрізають. В іншому випадку через зрізи овоч втрачає сік, стає більш рідким, менш смачним.
  • Помилково вважати, що чим довше вариться буряк, тим вона смачніше. У процесі варіння виварюється сік, овоч стає несолодким, його колір змінюється з червоного на коричневий.
  • Щоб прискорити варіння буряка, його необхідно відварити до напівготовності, злити рідину, залити холодною водою і знову поставити на вогонь.

Правильно приготовлений ​​буряк в заготовках матиме солодкий, виражений смак і ніжну консистенцію.

Заготовки на зиму з буряка

Заготовки з буряка на зиму вражають різноманітністю і оригінальністю. З червоного коренеплоду можна приготувати салати, ікру, сироп, квас, варення і сік. Вона придатна для маринування та квашення, її можна висушити і заморозити.

Заправка для борщу

Класичний спосіб переробити буряк - використовувати її для приготування заправки для борщу. Можна слідувати класичним рецептом або додати інгредієнти на свій смак.

Для приготування заправки знадобиться: заправка для борщу

  • 1 кг буряка;
  • 0,2 кг моркви;
  • 0,4 кг болгарського перцю;
  • 0,4 кг помідорів;
  • 0,2 кг яблук;
  • 2-4 зубчики часнику;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 1 ст.л. цукру;
  • 1 ст.л. солі;
  • спеції.

Порядок приготування:

  1. Буряк і моркву промивають, очищають і натирають на крупній тертці.
  2. Перець миють, видаляють насіння і плодоніжки, нарізають кубиками.
  3. Томати миють, роблять на них Х-подібний надріз і обдають окропом, щоб зняти шкірку. Очищені помідори нарізають кубиками.
  4. Яблука промивають, зрізають шкірку і видаляють серцевину, натирають на крупній тертці.
  5. У каструлю наливають олію, викладають буряки і тушкують на середньому вогні протягом 10 хв.
  6. Додають моркву і знову тушать 10 хв.
  7. У каструлю викладають томати, яблука і перець, добре перемішують, додають сіль, цукор і улюблені спеції. Тушкують суміш 40-45 хвилин.
  8. Очищають часник і видавлюють через прес в каструлю до овочів, тушкують ще 15 хвилин.
  9. Готовий продукт розкладають по стерилізованим банкам, закочують і загортають на добу.

Готова заправка для борщу виручить будь-яку господарку: досить додати продукт до м'ясного бульйону з картоплею і борщ готовий. Її можна використовувати і як самостійну закуску до м'ясних страв.

Буряк з грибамитарілка із салатом

Буряк добре поєднується за смаком не тільки з овочами, але і з грибами.

Для приготування закачування потрібно:

  • 1 кг буряка;
  • 0,4 кг грибів;
  • 0,1 кг цибулі;
  • 1 ст.л. солі;
  • 2 ст.л. цукру;
  • трохи рослинного масла для обсмажування овочів;
  • 50 мл оцту;
  • чорний перець і спеції за смаком.

Порядок приготування:

  1. Буряк миють і очищають, гриби промивають, цибулю чистять і промивають, нарізають все кубиками.
  2. Буряк пасерують протягом 15-20 хвилин.
  3. Додають обсмажені гриби і цибулю, знову пасерують 10-20 хвилин.
  4. За 5 хвилин до готовності додають сіль, цукор і спеції при необхідності.
  5. У готовий салат додають оцет, розкладають по банках і стерилізують 10 хвилин.

Готова закуска хороша як самостійна страва, відмінно поєднується з м'ясом і овочами.

Пікантна бурякова ікраікра на хлібі

Любителям гострих закусок припаде до смаку пікантна ікра з буряка.

Інгредієнти для заготовки:

  • 1,4 кг відвареної буряків;
  • 0,2 кг цибулі;
  • голівка часнику;
  • насіння коріандру;
  • щіпка чорного перцю;
  • каррі;
  • червоний перець за смаком;
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

Рецепт приготування пікантної ікри з буряка:

  1. Очищену і нарізану кубиками цибулю пасерують до розм'якшення.
  2. Через м'ясорубку або блендером подрібнюють всі складові: буряк, цибуля, часник.
  3. Викладають ікру в каструлю або сковороду, додають спеції і лимонну кислоту.
  4. Гасять суміш 20-25 хвилин до готовності.
  5. Розкладають ікру по стерилізованих банках і закривають кришками.

Готову ікру можна використовувати для приготування бутербродів, додавати до м'ясних страв.

Маринований буряк зі сливами в яблучному сокусливи з буряком

В заготовку не потрібно додавати оцет: буряк буде володіти благородною кислинкою, що робить її смак більш вираженим.

Знадобиться:

  • 1,5 кг відварених буряків;
  • 0,6 кг сливи;
  • 1,3 л яблучного соку;
  • 20 г солі;
  • 100 г цукру;
  • 5 штук. гвоздики.

Процес приготування:

  1. Буряк очищають, нарізають кільцями або шматочками, заповнюють стерилізовані банки на 2/3.
  2. Сливи промивають, видаляють кісточку, заповнюють банки доверху.
  3. Зварити маринад: до яблучного соку додати сіль, цукор, гвоздику. Киплячою рідиною залити банки доверху.
  4. Банки з заготівлею стерилізують 10 хвилин і закривають кришками.

Маринований буряк зі сливами в яблучному соку має неперевершений смак, добре підійде для святкового столу.

Заготовки з буряка - не тільки смачні, корисні, але і красиві. Вони стануть чудовою прикрасою святкового столу, піднімуть настрій в будні. Зберігати їх слід подалі від сонячних променів і опалювальних приладів, в прохолодному, провітрюваному місці.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід