Заготовки на зиму з буряка
При дотриманні умов зберігання буряк може лежати до літа. Однак не в кожному будинку для коренеплодів є прохолодне місце. Щоб не викинути урожай, можна заготовити овоч різними способами. Які зробити заготовки на зиму з буряка?
Секрети смачних заготовок з буряка
Смак буряка може мати відчутні відмінності: наприклад, пізні сорти мають більшу цукристістю, тому мають більш солодкий смак. Однак є загальні правила при виборі коренеплодів для зимових закруток.
Для заготовок слід використовувати:
- Для цільноплідних заготовок підійдуть найдрібніші коренеплоди, не придатні для зберігання. Вони більш ніжні, не мають грубих волокон.
- Коренеплоди для заготовок подрібнюють на шматочки однакового розміру, щоб відварювання було рівномірним.
- Плоди вибирають без цвілі, гнилі, інших ознак псування. З зіпсованого буряка вийдуть заготовки з неприємним запахом і смаком.
Відібрані коренеплоди не повинні бути в'ялими, така буряк володіє посереднім смаком.
При заготівлі буряків важливо знати секрети:
- Для швидкого очищення овоча можна користуватися хитрістю: коренеплід після варіння можна залити холодною водою.
- Для збереження кольору коренеплодів в процесі термічної обробки слід додати трохи оцту і цукру. Спосіб придатний тільки для дрібних або подрібнених плодів: великі коренеплоди залишаться жорсткими після варіння.
- «Хвостики» у буряка перед варінням не обрізають. В іншому випадку через зрізи овоч втрачає сік, стає більш рідким, менш смачним.
- Помилково вважати, що чим довше вариться буряк, тим вона смачніше. У процесі варіння виварюється сік, овоч стає несолодким, його колір змінюється з червоного на коричневий.
- Щоб прискорити варіння буряка, його необхідно відварити до напівготовності, злити рідину, залити холодною водою і знову поставити на вогонь.
Правильно приготовлений буряк в заготовках матиме солодкий, виражений смак і ніжну консистенцію.
Заготовки на зиму з буряка
Заготовки з буряка на зиму вражають різноманітністю і оригінальністю. З червоного коренеплоду можна приготувати салати, ікру, сироп, квас, варення і сік. Вона придатна для маринування та квашення, її можна висушити і заморозити.
Заправка для борщу
Класичний спосіб переробити буряк - використовувати її для приготування заправки для борщу. Можна слідувати класичним рецептом або додати інгредієнти на свій смак.
Для приготування заправки знадобиться:
- 1 кг буряка;
- 0,2 кг моркви;
- 0,4 кг болгарського перцю;
- 0,4 кг помідорів;
- 0,2 кг яблук;
- 2-4 зубчики часнику;
- 100 мл рослинного масла;
- 1 ст.л. цукру;
- 1 ст.л. солі;
- спеції.
Порядок приготування:
- Буряк і моркву промивають, очищають і натирають на крупній тертці.
- Перець миють, видаляють насіння і плодоніжки, нарізають кубиками.
- Томати миють, роблять на них Х-подібний надріз і обдають окропом, щоб зняти шкірку. Очищені помідори нарізають кубиками.
- Яблука промивають, зрізають шкірку і видаляють серцевину, натирають на крупній тертці.
- У каструлю наливають олію, викладають буряки і тушкують на середньому вогні протягом 10 хв.
- Додають моркву і знову тушать 10 хв.
- У каструлю викладають томати, яблука і перець, добре перемішують, додають сіль, цукор і улюблені спеції. Тушкують суміш 40-45 хвилин.
- Очищають часник і видавлюють через прес в каструлю до овочів, тушкують ще 15 хвилин.
- Готовий продукт розкладають по стерилізованим банкам, закочують і загортають на добу.
Готова заправка для борщу виручить будь-яку господарку: досить додати продукт до м'ясного бульйону з картоплею і борщ готовий. Її можна використовувати і як самостійну закуску до м'ясних страв.
Буряк з грибами
Буряк добре поєднується за смаком не тільки з овочами, але і з грибами.
Для приготування закачування потрібно:
- 1 кг буряка;
- 0,4 кг грибів;
- 0,1 кг цибулі;
- 1 ст.л. солі;
- 2 ст.л. цукру;
- трохи рослинного масла для обсмажування овочів;
- 50 мл оцту;
- чорний перець і спеції за смаком.
Порядок приготування:
- Буряк миють і очищають, гриби промивають, цибулю чистять і промивають, нарізають все кубиками.
- Буряк пасерують протягом 15-20 хвилин.
- Додають обсмажені гриби і цибулю, знову пасерують 10-20 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності додають сіль, цукор і спеції при необхідності.
- У готовий салат додають оцет, розкладають по банках і стерилізують 10 хвилин.
Готова закуска хороша як самостійна страва, відмінно поєднується з м'ясом і овочами.
Пікантна бурякова ікра
Любителям гострих закусок припаде до смаку пікантна ікра з буряка.
Інгредієнти для заготовки:
- 1,4 кг відвареної буряків;
- 0,2 кг цибулі;
- голівка часнику;
- насіння коріандру;
- щіпка чорного перцю;
- каррі;
- червоний перець за смаком;
- 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Рецепт приготування пікантної ікри з буряка:
- Очищену і нарізану кубиками цибулю пасерують до розм'якшення.
- Через м'ясорубку або блендером подрібнюють всі складові: буряк, цибуля, часник.
- Викладають ікру в каструлю або сковороду, додають спеції і лимонну кислоту.
- Гасять суміш 20-25 хвилин до готовності.
- Розкладають ікру по стерилізованих банках і закривають кришками.
Готову ікру можна використовувати для приготування бутербродів, додавати до м'ясних страв.
Маринований буряк зі сливами в яблучному соку
В заготовку не потрібно додавати оцет: буряк буде володіти благородною кислинкою, що робить її смак більш вираженим.
Знадобиться:
- 1,5 кг відварених буряків;
- 0,6 кг сливи;
- 1,3 л яблучного соку;
- 20 г солі;
- 100 г цукру;
- 5 штук. гвоздики.
Процес приготування:
- Буряк очищають, нарізають кільцями або шматочками, заповнюють стерилізовані банки на 2/3.
- Сливи промивають, видаляють кісточку, заповнюють банки доверху.
- Зварити маринад: до яблучного соку додати сіль, цукор, гвоздику. Киплячою рідиною залити банки доверху.
- Банки з заготівлею стерилізують 10 хвилин і закривають кришками.
Маринований буряк зі сливами в яблучному соку має неперевершений смак, добре підійде для святкового столу.
Заготовки з буряка - не тільки смачні, корисні, але і красиві. Вони стануть чудовою прикрасою святкового столу, піднімуть настрій в будні. Зберігати їх слід подалі від сонячних променів і опалювальних приладів, в прохолодному, провітрюваному місці.