Заготовки на зиму з гарбуза

рецептГарбуз - універсальний плід, який добре зберігається навіть в кімнатних умовах. Його можна використовувати в кулінарії в міру необхідності, або приготувати неймовірно смачні закрутки. Які цікаві заготовки з гарбуза варто спробувати?

Який гарбуз вибрати для зимових заготовок

Вирощений урожай гарбузів добре зберігається в «натуральному» вигляді. З плодів можна приготувати чудові каші, пироги, пюре, супи. Однак не менш смачними є зимові заготовки з гарбуза. З плодів можна приготувати солодкі джеми і варення, або овочеві закуски і салати.

Гарбузи із плодоніжкою добре зберігаються, але якщо «хвостик» зламаний, то плід краще скоріше використовувати в кулінарії. Для заготовок також підійдуть гарбузи з механічними пошкодженнями.

Не всі гарбуза підійдуть для зимових заготовок: гарбуз

  • плоди з вм'ятинами, темними, рожевими плямами на шкірці - будь-які грибкові захворювання можуть погіршити смак плоду;
  • щільна шкірка - занадто «дерев'яна» кірка говорить про те, що овоч перерыс або залежався;
  • середнього розміру (в залежності від сорту) - занадто великі, які переросли або, навпаки, нестиглі екземпляри мають посередній смак.

Важливо враховувати, що деякі різновиди гарбуза краще підходять для тих чи інших заготовок:

  • Мускатні гарбузи мають витягнуту форму, тонку шкірку і невелику кількість насіння. М'якоть плоду солодка, вона краще за інших підходить для солодких заготовок - джемів, варення, пюре. Чим довше зберігається мускатний гарбуз, тим менш солодким він стає.
  • Великоплідні гарбузи мають відмінну лежкість, а в міру зберігання їх смак тільки поліпшується, вони стають більш солодкими і ароматними. Їх можна використовувати для всіх видів заготовок: великого плода вистачить на кілька рецептів.
  • Твердошкурий гарбуз менше за  інших накопичує цукор в м'якоті. Тому плоди краще використовувати для несолодких заготовок.

Насіння теж знадобляться: воно легко чиститься і має приємний смак. Очищені ядра зберігаються менше, тому зберігати їх краще в оболонці. Насіння гарбуза мають ряд лікувальних властивостей, їх можна додавати до салатів, м'яса, гарнірів або в випічку.

Заготовки на зиму з гарбузасалат з гарбуза

Оскільки гарбуз хороший і в десертах, і з овочами, слід приготувати кілька заготовок на зиму за різними рецептами. Всі заготовки неодмінно сподобаються дорослим і дітям, прикрасять святковий стіл і урізноманітнюють меню в будні.

Овочевий салат з гарбузом

Гарбуз прекрасно поєднується з іншими овочами, тому обов'язково слід приготувати салат з власних овочів і гарбуза.

Знадобляться:

  • 1 кг несолодкого гарбуза;
  • 0,5 кг спаржевої квасолі;
  • 0,5 кг томатів;
  • 0,25 кг солодкого перцю;
  • 75 г часнику;
  • 100 г цукру;
  • 25 г солі;
  • 150 мл рослинного масла;
  • 50 мл оцту;
  • зелень і прянощі за смаком.

Порядок приготування:

  1. Гарбуз очищають, нарізають кубиками. Перець промивають, очищають від серцевини і нарізають півкільцями. Квасолю ріжуть на невеликі шматочки близько 3 см.
  2. Томати ошпарюють окропом, знімають шкірку, разом з часником подрібнюють блендером або через м'ясорубку.
  3. Змішати всі овочі, додати зелень і уварювати протягом 40-50 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати приправи.
  4. Розкласти салат по банках і закатати.

Зберігати заготовку слід в темному, прохолодному місці - в погребі чи холодильнику.

Джем з гарбуза і цитрусівджем з гарбуза і цитрусів

Ароматний солодкий джем нагадає про спекотне літо. Він прекрасно поєднується з випічкою, підійде до десертів, млинців і оладок, стане самостійним частуванням до чаю.

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза;
  • 2 апельсина;
  • 1 лимон;
  • 1 кг цукру.

Процес приготування покроково:

  1. Гарбуз і цитруси промивають, очищають від шкірки. Обов'язково видаляють насіння.
  2. Очищені плоди пропускають через м'ясорубку.
  3. Додають до суміші цукор і перемішують, уварюють масу 10-20 хвилин на слабкому вогні.
  4. Розкладають джем по банках і закочують.

У джем можна додати улюблені прянощі, щоб надати заготівлі благородний, насичений смак.

Сік з гарбуза і морквисік з гарбуза і моркви

Сік з моркви і гарбуза на зиму - джерело вітамінів і корисних речовин. Він має не тільки приємний, насичений смаком, але і лікувальними властивостями.

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза;
  • 400 г моркви;
  • 2-4 яблука;
  • 50 г селери.

Порядок приготування:

  1. Для соку краще використовувати мускатний гарбуз. Його промивають, очищають від шкірки і насіння, нарізають шматочками.
  2. Яблука миють, нарізають на четвертини і видаляють серцевину.
  3. Пропускають овочі та фрукти через соковижималку.
  4. Сік проварюють, додають лимонної кислоти за смаком.
  5. Розливають готовий сік по банкам і закочують.

Сік з гарбуза і моркви принесе найбільшу користь, якщо вживати його натщесерце. Він наситить організм необхідними речовинами, а його яскравий колір і насичений аромат - піднімуть настрій.

Варення з гарбуза з хурмоюварення з гарбуза із хурмою

У зимовий період приготувати варення можна з гарбуза із хурмою. Імбир, що входить до складу, неодмінно зігріє в морозні вечори.

Інгредієнти для варення:

  • 0,6 кг гарбуза;
  • 3-4 хурми;
  • 5 см кореня імбиру;
  • 0,4 кг цукру.

Порядок приготування:

  1. Гарбузи ретельно промивають, очищають від шкірки і насіння.
  2. Очищену м'якоть нарізають кубиками близько 1 см.
  3. Хурму миють, нарізають на аналогічні кубики, видаляючи плодоніжки і насіння.
  4. Імбир очищають, нарізають на дрібній тертці.
  5. З'єднують гарбуз і хурму, засипають її цукром і залишають на кілька годин для появи соку.
  6. На середньому вогні суміш уварюють протягом 40-50 хвилин, постійно помішуючи продукт.
  7. Готове варення розливають по банках і прибирають на зберігання.

Варення з хурми і гарбуза неодмінно сподобається дітям, його можна додавати до випічки або десертів.

Ікра з гарбузаікра з гарбуза

Кабачкова ікра полюбилася багатьом садівникам, але не менш смачною є ікра з гарбуза.

Для її приготування знадобиться:

  • 1,2 кг гарбуза;
  • 0,4 кг моркви;
  • 0,3 кг цибулі;
  • 0,5 ст. томатної пасти;
  • чверть склянки рослинного масла;
  • 1 ст.л. оцту;
  • 1 ст.л. солі;
  • приправи за смаком.

Порядок приготування:

  1. Гарбуз очищають, нарізають шматочками і відварюють до м'якості.
  2. Моркву і цибулю очищають, нарізають зручним способом і обсмажують до золотистого кольору.
  3. Відварений гарбуз змішують з піджаркою, подрібнюють блендером або через м'ясорубку до стану пюре.
  4. До пюре додають приправи, сіль, томатну пасту і масло. Уварюють суміш 40 хвилин при постійному помішуванні.
  5. У готове пюре додають оцет і розкладають по банках.
  6. Стерилізують банки 20 хвилин і закочують кришками.

Ікра з гарбуза матиме солодкуватий присмак, якщо вибрати мускатний гарбуз.

Перевага гарбуза - його тривала лежкість в домашніх умовах. Не обов'язково поспішати і робити заготовки з нього восени, в розпал «закаточного» сезону. Приготувати з плодів варення, сік або закуску можна навіть взимку.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!