Заготовки на зиму з гарбуза
Гарбуз - універсальний плід, який добре зберігається навіть в кімнатних умовах. Його можна використовувати в кулінарії в міру необхідності, або приготувати неймовірно смачні закрутки. Які цікаві заготовки з гарбуза варто спробувати?
Який гарбуз вибрати для зимових заготовок
Вирощений урожай гарбузів добре зберігається в «натуральному» вигляді. З плодів можна приготувати чудові каші, пироги, пюре, супи. Однак не менш смачними є зимові заготовки з гарбуза. З плодів можна приготувати солодкі джеми і варення, або овочеві закуски і салати.
Гарбузи із плодоніжкою добре зберігаються, але якщо «хвостик» зламаний, то плід краще скоріше використовувати в кулінарії. Для заготовок також підійдуть гарбузи з механічними пошкодженнями.
Не всі гарбуза підійдуть для зимових заготовок:
- плоди з вм'ятинами, темними, рожевими плямами на шкірці - будь-які грибкові захворювання можуть погіршити смак плоду;
- щільна шкірка - занадто «дерев'яна» кірка говорить про те, що овоч перерыс або залежався;
- середнього розміру (в залежності від сорту) - занадто великі, які переросли або, навпаки, нестиглі екземпляри мають посередній смак.
Важливо враховувати, що деякі різновиди гарбуза краще підходять для тих чи інших заготовок:
- Мускатні гарбузи мають витягнуту форму, тонку шкірку і невелику кількість насіння. М'якоть плоду солодка, вона краще за інших підходить для солодких заготовок - джемів, варення, пюре. Чим довше зберігається мускатний гарбуз, тим менш солодким він стає.
- Великоплідні гарбузи мають відмінну лежкість, а в міру зберігання їх смак тільки поліпшується, вони стають більш солодкими і ароматними. Їх можна використовувати для всіх видів заготовок: великого плода вистачить на кілька рецептів.
- Твердошкурий гарбуз менше за інших накопичує цукор в м'якоті. Тому плоди краще використовувати для несолодких заготовок.
Насіння теж знадобляться: воно легко чиститься і має приємний смак. Очищені ядра зберігаються менше, тому зберігати їх краще в оболонці. Насіння гарбуза мають ряд лікувальних властивостей, їх можна додавати до салатів, м'яса, гарнірів або в випічку.
Заготовки на зиму з гарбуза
Оскільки гарбуз хороший і в десертах, і з овочами, слід приготувати кілька заготовок на зиму за різними рецептами. Всі заготовки неодмінно сподобаються дорослим і дітям, прикрасять святковий стіл і урізноманітнюють меню в будні.
Овочевий салат з гарбузом
Гарбуз прекрасно поєднується з іншими овочами, тому обов'язково слід приготувати салат з власних овочів і гарбуза.
Знадобляться:
- 1 кг несолодкого гарбуза;
- 0,5 кг спаржевої квасолі;
- 0,5 кг томатів;
- 0,25 кг солодкого перцю;
- 75 г часнику;
- 100 г цукру;
- 25 г солі;
- 150 мл рослинного масла;
- 50 мл оцту;
- зелень і прянощі за смаком.
Порядок приготування:
- Гарбуз очищають, нарізають кубиками. Перець промивають, очищають від серцевини і нарізають півкільцями. Квасолю ріжуть на невеликі шматочки близько 3 см.
- Томати ошпарюють окропом, знімають шкірку, разом з часником подрібнюють блендером або через м'ясорубку.
- Змішати всі овочі, додати зелень і уварювати протягом 40-50 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати приправи.
- Розкласти салат по банках і закатати.
Зберігати заготовку слід в темному, прохолодному місці - в погребі чи холодильнику.
Джем з гарбуза і цитрусів
Ароматний солодкий джем нагадає про спекотне літо. Він прекрасно поєднується з випічкою, підійде до десертів, млинців і оладок, стане самостійним частуванням до чаю.
Інгредієнти:
- 1 кг гарбуза;
- 2 апельсина;
- 1 лимон;
- 1 кг цукру.
Процес приготування покроково:
- Гарбуз і цитруси промивають, очищають від шкірки. Обов'язково видаляють насіння.
- Очищені плоди пропускають через м'ясорубку.
- Додають до суміші цукор і перемішують, уварюють масу 10-20 хвилин на слабкому вогні.
- Розкладають джем по банках і закочують.
У джем можна додати улюблені прянощі, щоб надати заготівлі благородний, насичений смак.
Сік з гарбуза і моркви
Сік з моркви і гарбуза на зиму - джерело вітамінів і корисних речовин. Він має не тільки приємний, насичений смаком, але і лікувальними властивостями.
Інгредієнти:
- 1 кг гарбуза;
- 400 г моркви;
- 2-4 яблука;
- 50 г селери.
Порядок приготування:
- Для соку краще використовувати мускатний гарбуз. Його промивають, очищають від шкірки і насіння, нарізають шматочками.
- Яблука миють, нарізають на четвертини і видаляють серцевину.
- Пропускають овочі та фрукти через соковижималку.
- Сік проварюють, додають лимонної кислоти за смаком.
- Розливають готовий сік по банкам і закочують.
Сік з гарбуза і моркви принесе найбільшу користь, якщо вживати його натщесерце. Він наситить організм необхідними речовинами, а його яскравий колір і насичений аромат - піднімуть настрій.
Варення з гарбуза з хурмою
У зимовий період приготувати варення можна з гарбуза із хурмою. Імбир, що входить до складу, неодмінно зігріє в морозні вечори.
Інгредієнти для варення:
- 0,6 кг гарбуза;
- 3-4 хурми;
- 5 см кореня імбиру;
- 0,4 кг цукру.
Порядок приготування:
- Гарбузи ретельно промивають, очищають від шкірки і насіння.
- Очищену м'якоть нарізають кубиками близько 1 см.
- Хурму миють, нарізають на аналогічні кубики, видаляючи плодоніжки і насіння.
- Імбир очищають, нарізають на дрібній тертці.
- З'єднують гарбуз і хурму, засипають її цукром і залишають на кілька годин для появи соку.
- На середньому вогні суміш уварюють протягом 40-50 хвилин, постійно помішуючи продукт.
- Готове варення розливають по банках і прибирають на зберігання.
Варення з хурми і гарбуза неодмінно сподобається дітям, його можна додавати до випічки або десертів.
Ікра з гарбуза
Кабачкова ікра полюбилася багатьом садівникам, але не менш смачною є ікра з гарбуза.
Для її приготування знадобиться:
- 1,2 кг гарбуза;
- 0,4 кг моркви;
- 0,3 кг цибулі;
- 0,5 ст. томатної пасти;
- чверть склянки рослинного масла;
- 1 ст.л. оцту;
- 1 ст.л. солі;
- приправи за смаком.
Порядок приготування:
- Гарбуз очищають, нарізають шматочками і відварюють до м'якості.
- Моркву і цибулю очищають, нарізають зручним способом і обсмажують до золотистого кольору.
- Відварений гарбуз змішують з піджаркою, подрібнюють блендером або через м'ясорубку до стану пюре.
- До пюре додають приправи, сіль, томатну пасту і масло. Уварюють суміш 40 хвилин при постійному помішуванні.
- У готове пюре додають оцет і розкладають по банках.
- Стерилізують банки 20 хвилин і закочують кришками.
Ікра з гарбуза матиме солодкуватий присмак, якщо вибрати мускатний гарбуз.
Перевага гарбуза - його тривала лежкість в домашніх умовах. Не обов'язково поспішати і робити заготовки з нього восени, в розпал «закаточного» сезону. Приготувати з плодів варення, сік або закуску можна навіть взимку.