Заготовки на зиму з лимона
З приходом холодної пори року слід подбати про імунітет. Тим більше що зима - самий сезон дозрівання лимонів. Їх можна заготовити про запас і вживати як десерт, корисної добавки до чаю, використовувати як начинку для випічки. Які заготовки на зиму з лимоном найсмачніші?
Секрети вибору лимонів і посуду для заготовок
Лимон - корисний, але неймовірно кислий фрукт. Незважаючи на незаперечну користь цитрусів, не кожен зважиться з'їсти свіжий плід лимона. Вся справа у високому вмісті вітаміну С, ефірних масел, кислот і мінералів при мінімальній кількості цукру у фрукті. В недозрілих лимонах його кількість не перевищує 2 г на 100 г плодів.
Тому при заготівлі лимонів на зиму важливо враховувати ці особливості і вибирати самі стиглі плоди.
Які лимони підійдуть для заготовок на зиму:
- Лимони для заготовки не повинні мати ознак гнилі, різних цвілевих плям. Запах повинен бути чітко виражений навіть без порушення цілісності шкірки.
- Якщо на шкірці лимона при натисканні залишаються вм'ятини - він несвіжий, довго зберігається.
- Зеленуватий відтінок або пігментація плода говорить про його незрілість.
- Товсту шкіру можна визначити по її нерівній поверхні.
- Товстошкірі лимони ідеальні для виготовлення цукатів, додавання цедри в заготовку.
- Тонкошкірі лимони підійдуть для приготування варення, джему, мармеладу та ін.
Через високий рівень кислотності, здатності окислювати деякі метали, слід ретельно підбирати посуд для приготування заготовок.
Не підійдуть каструлі:
- мідні;
- алюмінієві;
- емальовані зі сколами, ушкодженнями.
Готувати лимони слід в емальованому або нержавіючому сталевому посуді. Вона не взаємодіє з лимонною кислотою.
Заготовки на зиму з лимоном
З лимона можна приготувати безліч різних заготовок: джеми, варення, компот. Поєднується він з іншими фруктами і овочами, хороший вони і самі по собі.
Компот з лимона, апельсина і яблук
Освіжаючий напій нагадує за смаком відомі газовані води, проте однозначно більш корисний і смачний. Його можна подавати до святкового столу або використовувати для втамування спраги в спекотні літні дні.
Інгредієнти:
- 3-5 яблук середнього розміру;
- половина лимона;
- 1 апельсин;
- 0,3-0,4 кг цукру.
Порядок приготування:
- Промиті яблука нарізають на четвертини і видаляють насіння. Після цього їх нарізають шматочками.
- Лимон і апельсин ошпарюють окропом для видалення надлишків ефірних масел. Нарізають плоди кільцями або кусочками товщиною в 0,5-1 см разом з шкіркою.
- Закладають всі нарізані фрукти по стерилізованих банках так, щоб вони були заповнені на третину.
- Киплячою водою заливають банки з плодами під горлечко, дають настоятися півгодини, потім зливають воду в каструлю.
- Додають до рідини цукор, знову доводять до кипіння.
- Киплячим цукровим сиропом заливають вміст банок і закочують кришками.
Готовому компоту перед вживанням краще дати настоятися протягом місяця: так рідина набере смак і аромат.
Сире варення з імбиру, лимона і меду
Справжня бомба для підтримки імунітету - в ній зібрані всі самі корисні інгредієнти. У день достатньо 2-3 ложок суміші, можна додавати її в чай.
Для приготування знадобляться:
- 0,3 кг лимонів;
- 0,2 кг кореня імбиру;
- 0,7 кг меду.
Рецепт приготування:
- Імбир ретельно промивають і очищають. Якщо корінь промитий добре, то можна використовувати його разом з шкіркою: в ній теж є безліч корисних речовин.
- Лимони миють, ошпарюють окропом. Без цього цитрус буде гірчити, необхідно позбавити шкірку від ефірних масел.
- Лимон і імбир нарізають шматочками і подрібнюють в блендері або м'ясорубці. Маса повинна бути однорідною.
- Подрібнені інгредієнти заливають медом і ретельно перемішують. Якщо мед густий, його необхідно його злегка розігріти на водяній бані. Сире варення розкладають по стерильним банкам, закривають кришками.
Зберігати заготовку слід тільки в холодильнику, адже всі інгредієнти в ній свіжі. Свої корисні властивості і смак сире варення зберігає протягом 3-4 місяців.
Лимонні цукати
Лимонна шкірка - зовсім не рослинні відходи, а сировина для приготування смачних і яскравих цукатів. Вони неодмінно прикрасять випічку, привнесуть нотку свіжості до сиру, стануть корисними замінниками цукерок.
Для приготування цукатів необхідно:
- 0,5 кг лимонних кірок;
- 0,5-0,6 кг цукру;
- півсклянки води.
Процес виготовлення цукатів:
- Товстошкірі лимони промивають, зрізають шкірку.
- Нарізають її на шматочки будь-якої форми.
- Заливають цукати водою для вимочування на 2-3 доби, двічі в день змінюють рідину. Можна обдати шкірку окропом - це зменшить час вимочування.
- З цукру і води готують цукровий сироп.
- Після повного розчинення цукру в каструлю додають вимочені і обсушені шкірки лимона. Варять їх протягом 10 хвилин, після чого залишають для настоювання на 7-10 годин.
- Варіння і настоювання повторюють тричі, після чого сироп зливають.
- Цукати розкладають на деко для підсушування в духовці. Сушать 3-5 годин при температурі + 40 ... + 50 градусів.
Зберігають цукати в банках з щільними кришками або в контейнерах в морозилці.
Варення з лимона і м'яти
Смарагдово-зелена тягуча маса виділяє чарівний аромат. Вона освіжаюче-пряна, неймовірно смачна, яка ідеально підходить до чаю.
Інгредієнти:
- 0,5 кг цукру;
- 0,2 кг м'яти;
- 1-2 лимона;
- склянка води.
Процес приготування:
- Лимон промивають, ріжуть на невеликі шматочки разом з шкіркою.
- М'яту миють, подрібнюють.
- Додають обидва інгредієнта в киплячу воду, варять 10 хвилин і дають настоятися на ніч або на добу.
- Відвар проціджують, додають цукор і варять до 40 хвилин.
- Гарячу масу розливають по стерильним банкам і закочують.
Така заготовка має желейну, ніжну консистенцію. Чим довше варять масу на останньому етапі, тим густіше вона стає. Можна додавати в варення подрібнену цедру лимона, тоді заготовка буде ще більш корисною і смачною.
Заготовки на зиму з лимоном - одні з найбільш ароматних і корисних. Вони сподобаються дорослим і дітям, припадуть до смаку любителям незвичайних, освіжаючих десертів. Щоб довше зберегти користь заготовок, зберігати їх слід в провітрюваному, прохолодному місці, без доступу прямого сонячного світла.