Заготовки на зиму з лимона

рецептиЗ приходом холодної пори року слід подбати про імунітет. Тим більше що зима - самий сезон дозрівання лимонів. Їх можна заготовити про запас і вживати як десерт, корисної добавки до чаю, використовувати як начинку для випічки. Які заготовки на зиму з лимоном найсмачніші?

Секрети вибору лимонів і посуду для заготовок

Лимон - корисний, але неймовірно кислий фрукт. Незважаючи на незаперечну користь цитрусів, не кожен зважиться з'їсти свіжий плід лимона. Вся справа у високому вмісті вітаміну С, ефірних масел, кислот і мінералів при мінімальній кількості цукру у фрукті. В недозрілих лимонах його кількість не перевищує 2 г на 100 г плодів.

Тому при заготівлі лимонів на зиму важливо враховувати ці особливості і вибирати самі стиглі плоди.

Які лимони підійдуть для заготовок на зиму: лимони

  • Лимони для заготовки не повинні мати ознак гнилі, різних цвілевих плям. Запах повинен бути чітко виражений навіть без порушення цілісності шкірки.
  • Якщо на шкірці лимона при натисканні залишаються вм'ятини - він несвіжий, довго зберігається.
  • Зеленуватий відтінок або пігментація плода говорить про його незрілість.
  • Товсту шкіру можна визначити по її нерівній поверхні.
  • Товстошкірі лимони ідеальні для виготовлення цукатів, додавання цедри в заготовку.
  • Тонкошкірі лимони підійдуть для приготування варення, джему, мармеладу та ін.

Через високий рівень кислотності, здатності окислювати деякі метали, слід ретельно підбирати посуд для приготування заготовок.

Не підійдуть каструлі:

  • мідні;
  • алюмінієві;
  • емальовані зі сколами, ушкодженнями.

Готувати лимони слід в емальованому або нержавіючому сталевому посуді. Вона не взаємодіє з лимонною кислотою.

Заготовки на зиму з лимоном

З лимона можна приготувати безліч різних заготовок: джеми, варення, компот. Поєднується він з іншими фруктами і овочами, хороший вони і самі по собі.

Компот з лимона, апельсина і яблуккомпот в стакані

Освіжаючий напій нагадує за смаком відомі газовані води, проте однозначно більш корисний і смачний. Його можна подавати до святкового столу або використовувати для втамування спраги в спекотні літні дні.

Інгредієнти:

  • 3-5 яблук середнього розміру;
  • половина лимона;
  • 1 апельсин;
  • 0,3-0,4 кг цукру.

Порядок приготування:

  1. Промиті яблука нарізають на четвертини і видаляють насіння. Після цього їх нарізають шматочками.
  2. Лимон і апельсин ошпарюють окропом для видалення надлишків ефірних масел. Нарізають плоди кільцями або кусочками товщиною в 0,5-1 см разом з шкіркою.
  3. Закладають всі нарізані фрукти по стерилізованих банках так, щоб вони були заповнені на третину.
  4. Киплячою водою заливають банки з плодами під горлечко, дають настоятися півгодини, потім зливають воду в каструлю.
  5. Додають до рідини цукор, знову доводять до кипіння.
  6. Киплячим цукровим сиропом заливають вміст банок і закочують кришками.

Готовому компоту перед вживанням краще дати настоятися протягом місяця: так рідина набере смак і аромат.

Сире варення з імбиру, лимона і медуварення в банці

Справжня бомба для підтримки імунітету - в ній зібрані всі самі корисні інгредієнти. У день достатньо 2-3 ложок суміші, можна додавати її в чай.

Для приготування знадобляться:

  • 0,3 кг лимонів;
  • 0,2 кг кореня імбиру;
  • 0,7 кг меду.

Рецепт приготування:

  1. Імбир ретельно промивають і очищають. Якщо корінь промитий добре, то можна використовувати його разом з шкіркою: в ній теж є безліч корисних речовин.
  2. Лимони миють, ошпарюють окропом. Без цього цитрус буде гірчити, необхідно позбавити шкірку від ефірних масел.
  3. Лимон і імбир нарізають шматочками і подрібнюють в блендері або м'ясорубці. Маса повинна бути однорідною.
  4. Подрібнені інгредієнти заливають медом і ретельно перемішують. Якщо мед густий, його необхідно його злегка розігріти на водяній бані. Сире варення розкладають по стерильним банкам, закривають кришками.

Зберігати заготовку слід тільки в холодильнику, адже всі інгредієнти в ній свіжі. Свої корисні властивості і смак сире варення зберігає протягом 3-4 місяців.

Лимонні цукатижовті цукати

Лимонна шкірка - зовсім не рослинні відходи, а сировина для приготування смачних і яскравих цукатів. Вони неодмінно прикрасять випічку, привнесуть нотку свіжості до сиру, стануть корисними замінниками цукерок.

Для приготування цукатів необхідно:

  • 0,5 кг лимонних кірок;
  • 0,5-0,6 кг цукру;
  • півсклянки води.

Процес виготовлення цукатів:

  1. Товстошкірі лимони промивають, зрізають шкірку.
  2. Нарізають її на шматочки будь-якої форми.
  3. Заливають цукати водою для вимочування на 2-3 доби, двічі в день змінюють рідину. Можна обдати шкірку окропом - це зменшить час вимочування.
  4. З цукру і води готують цукровий сироп.
  5. Після повного розчинення цукру в каструлю додають вимочені і обсушені шкірки лимона. Варять їх протягом 10 хвилин, після чого залишають для настоювання на 7-10 годин.
  6. Варіння і настоювання повторюють тричі, після чого сироп зливають.
  7. Цукати розкладають на деко для підсушування в духовці. Сушать 3-5 годин при температурі + 40 ... + 50 градусів.

Зберігають цукати в банках з щільними кришками або в контейнерах в морозилці.

Варення з лимона і м'ятилимони і м'ята на дошці

Смарагдово-зелена тягуча маса виділяє чарівний аромат. Вона освіжаюче-пряна, неймовірно смачна, яка ідеально підходить до чаю.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг цукру;
  • 0,2 кг м'яти;
  • 1-2 лимона;
  • склянка води.

Процес приготування:

  1. Лимон промивають, ріжуть на невеликі шматочки разом з шкіркою.
  2. М'яту миють, подрібнюють.
  3. Додають обидва інгредієнта в киплячу воду, варять 10 хвилин і дають настоятися на ніч або на добу.
  4. Відвар проціджують, додають цукор і варять до 40 хвилин.
  5. Гарячу масу розливають по стерильним банкам і закочують.

Така заготовка має желейну, ніжну консистенцію. Чим довше варять масу на останньому етапі, тим густіше вона стає. Можна додавати в варення подрібнену цедру лимона, тоді заготовка буде ще більш корисною і смачною.

Заготовки на зиму з лимоном - одні з найбільш ароматних і корисних. Вони сподобаються дорослим і дітям, припадуть до смаку любителям незвичайних, освіжаючих десертів. Щоб довше зберегти користь заготовок, зберігати їх слід в провітрюваному, прохолодному місці, без доступу прямого сонячного світла.

Відгуки

Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід